HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Zöld Terézváros - új szám!

2019.05.17. 19:41 Lastres

Megjelent a Zöld Terézváros újságunk. Benne hasznos tudnivalóka a műanyaghulladékok szelektív kukázásáról, illetve beszámoló arról, hogy mit tettünk az elmúlt ciklusban Terézvárosban és Terézvárosért. Érdemes végigolvasni :) 

zold_terezvaros_1_oldal.png

zold_terezvaros_2_oldal.png

zold_terezvaros_3_oldal.png

zold_terezvaros_4_oldal.png 

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Segít-e a belső-erzsébetvárosi lakókon az Alkotmánybíróság új határozata

2018.11.21. 21:36 oglu

Belső-Erzsébetvárosból menekülnek az ott élő lakók. Ennek oka, hogy alkotmányos alapjoguk, az egészséges környezethez, a pihenéshez való joguk súlyosan sérül, például a súlyos zajterhelés miatt
A Kúria eseti döntése (Kúria Kfv II.37.761/2012/8) értelmében egy üzlet nyitva tartása az érkező és távozó vendégek okozta „utcai zaj” miatt is korlátozható. Ha az „utcai” és a zeneszolgáltatás okozta zaj a környéken élőkre elviselhetetlen terhet ró, az üzlet éjszakai nyitva tartása megtiltható.
Az Alkotmánybíróság alig több mint 1 hónapja hozott egy határozatot (AB 17/2018. ((X.10.)) egy beadvánnyal kapcsolatban, melyben az egészséges környezethez való jog megsértése miatt megsemmisített egy autóversenypályákra vonatkozó, a zajterhelés aránytalan növelését megengedő szabályozást.
Az Alkotmánybíróság kitért arra is, hogy bár a nemzetközi versenypálya működése kedvezően hat a turizmusra, az autósportra, Magyarország hazai és nemzetközi megítélésére, és hasznos nemzetgazdasági hozadéka például az adóbevételek növekedése, így tehát a működése közérdek, még erre hivatkozással sem igazolható a már elért védelmi szintről történő visszalépés, jelen esetben az, hogy a rendelet módosításával a környező települések lakosságának nagyobb zajterhelést kell elviselnie a korábbiakhoz képest.

Hogy miért lehet jelentős mérföldkő a belső-erzsébetvárosiak életében ez a határozat?

Mert szerintem kerületünk jegyzőjét most már egy kúriai és egy alkotmánybírósági határozat is arra „ösztökéli”, hogy minden esetben lépjen fel a túlzott zajterhelés okozói ellen, és „A 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 6§. (5) bekezdés” alapján tegye a dolgát:
„A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.”
A november 14-i testületi ülésre előterjesztést nyújtottam be, mely alapján a képviselő-testület nyomatékosan kérné a jegyzőt a fentiek miatti cselekvésre, de Vattamány polgármester a jegyzői iroda állásfoglalása alapján a napirendre vételt megtagadta arra hivatkozva, hogy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 18.§-ban meghatározott, államigazgatási feladat- és hatáskörben biztosított döntési szabadsága sérülne.
Én nem gondolom így, hiszen ez „csak” nyomatékos kérés lett volna, nem utasítás.
Ezután interpellálni szándékoztam a jegyzőt ebben az ügyben, de formai okokra hivatkozva ezt is megtagadták.
Moldován László, 
erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Mi a baj a Magyar Zene Háza építésével?

2018.08.31. 14:44 oglu

Hétfőn körbekordonozták a Városligetben a leendő Magyar Zene Háza területét, a Ligetvédőket kitették táborukból, és bejelentett demonstrációs területükről. Várhatóan hamarosan fakivágás és építkezés kezdődik. Mi is a gond az építkezéssel?

1. A legalapvetőbb baj, hogy a Magyar Zene Házának semmi keresnivalója nincs a Városligetben

a) A Városliget közpark. Egyrészt Budapest egyik legfontosabb „tüdeje”, másrészt az idelátogatók rekreációs, kulturált szabadidő eltöltési igényeit elégíti ki. A leglátogatottabb közparkunk, mely a környéken betontengerben élő budapestiek szinte egyetlen zöldterülete, melybe a Liget-projekt 300 ezer tonna betont szándékozik önteni. A Városliget valóban lepusztult, mert semelyik városvezetés nem törődött vele. Rehabilitációjára, megújítására szükség van. De ez a rehabilitáció a Liget-projekt most már 300 milliárd forint felé tartó költségvetésének kevesebb mint 10%-ából lehetséges lenne. Bár akkor nyilván nagyságrenddel kevesebbet lehetne lopni!

b) Nincs rá szükség. Van elég koncerthelyszín Budapesten a szakemberek szerint is. De ha már mindenképpen meg akarják építeni, egy csomó más alkalmas helyszín kínálkozik.

2. Építési engedély

a) Az építési engedély 2016-os. Azóta többször áttervezték az épületet. Egyébként is a látványtervnek/tervnek az elmúlt évek gyakorlata alapján köze sincs a valósághoz (lásd például Duna Aréna). Ilyenkor nem kell felülvizsgálni, módosítani vagy visszavonni az építési engedélyt, és újat kiadni?

b) Az építési terület azbeszttel szennyezett. Az építési engedélyt az azbeszttel való szennyezettség miatt vissza kellett volna vonni. A szabályok szerint csak az azbesztmentesítés megtörténte után lehetne elkezdeni az építkezést. Az azbesztmentesítés megtörténtéig az ott dolgozókat és a lakosokat is veszélyeztetik. De az azbesztmentesítés mind ez ideig nem történt meg.

3. A helyszín demonstrációs terület

a) A Ligetvédők bejelentett rendezvényének helyszíne 2018. december 31-ig, melyet a rendőrség tudomásul vett.

b) Bírósági ítélet alapján tartózkodtak a Ligetvédők a területen, megítélésem szerint csak birtokvédelmi határozattal lehetett volna őket onnan kitenni. Birtokvédelmi határozatról szó sincs.

c) A Ligetvédők másik rendezvényi bejelentését elutasította a rendőrség, de a közterületi részen (ahol nincs építési terület) engedélyezte. Ennek ellenére az építő cég a közterület egy részét is elkordonozta.

d) A területet 2018. augusztus 22-én állítólag építési területnek nyilvánította a Városliget(romboló) Zrt. és a Magyar Építő Zrt. között létrejött szerződés. Ezt a szerződést nem tudták megmutatni a Ligetvédőknek, az építésvezetőként bemutatkozó egyén még a nevét sem volt hajlandó elárulni.

4. Rendőrség

A Ligetvédők rendezvényének biztosítása törvényi kötelességük, ennek ellenére az építtető és az építő cég érdekében léptek fel, és a Ligetvédőket távolították el a területről a rendezvényük biztosítása helyett. Így támogatták egy cég magánérdekét a Ligetvédők alkotmányos alapjoga, a gyülekezés joga gyakorlásával (gyülekezési törvény) szemben, a magánérdek elsődlegességét fogadva el. Csakhogy a rendőrségnek nincs hatásköre jogi kérdésekben dönteni, csak a bíróságnak. A bíróság pedig már kimondta, hogy a rendőrség törvénysértően járt el, amikor hasonló esetben a Ligetvédőket eltávolította!

A rendőrség szándékosan sértette meg a rá vonatkozó szabályozást azért, hogy biztosítsa az építkezés megkezdését, tudva azt is, hogy a bíróság majd el fogja marasztalni! Viszont az építkezés addig is elkezdődhet…

40139650_2180455928899344_7966226029754712064_n.jpg

5. Biztonsági őrök

Agresszíven, fizikai erőszakkal léptek fel, lökdösődtek, miközben elkordonozták a közterületet, és körülkordonozták a Ligetvédők rendezvényi területét (közterületen hozzá sem érhetnének a Ligetvédőkhöz!). Érdekes, hogy 2 kilométerrel arrébb ugyanezek a valtonosok Belső-Erzsébetvárosban a bulinegyedben évi 19 millióért csak álldogálnak, és nem avatkoznak közbe a hajnali ordítozás és rongálás, utcán ürítés, szemetelés, drogárusítás és prostitúció láttán sem, mivel nem érhetnek közterületen magánszemélyhez.

A Városligetben a hivatalok és a hatóságok folyamatosan szabályokat, törvényeket sértenek, mert tudják, hogy megtehetik!

A Városligetet már csak a Ligetvédők maroknyi csapata próbálja megvédeni a polgári engedetlenség és az erőszakmentes ellenállás eszközeivel, miközben a felmérések szerint a budapestiek több mint háromnegyede elutasítja a Liget-projektet!

Meggyőződésem, ha egy hétig kijönne folyamatosan 5000 ember, meg lehetne akadályozni ezt az agyrémet.

Gyertek! Jöjjenek!

Moldován László,
az LMP budapesti elnöke

12 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Az erzsébetvárosiak adóforintjai a Valtonnak -- teljesen feleslegesen!

2018.06.04. 11:21 oglu

 

A 2018. május 14-i Pénzügyi és Kerületfejlesztési bizottsági ülés napirendjén szerepelt egy civil járőrszolgálattal kapcsolatos előterjesztés: „Döntés a turisztikailag frekventált Belső-Erzsébetváros területén határozott idejű civil járőrszolgálat felállítására, biztonsági, vagyonvédelmi és rendezvénybiztosítói feladatok ellátására vonatkozó megbízási szerződés megkötésének engedélyezéséről”

Az előterjesztés a főszezonban irányozta elő a civil járőrszolgálat felállítását május 31-től szeptember 30-ig, csütörtök, péntek és szombati napokon éjfél és hajnali 4 óra között, 14 fővel.

Hogy mi ezzel a baj?

Tavaly is finanszírozta az önkormányzat a civil járőrszolgálat felállítását, akik azonban a lakók véleménye szerint észrevehetetlenek voltak, tevékenységük az álldogálásban merült ki, így próbálva „elrettenteni” a közösségi szabályok ellen vétőket. Tőlük néhány méterre nyugodtan dolgozhattak a drogdealerek, vagy üvöltözhettek hajnalban, ilyesmi nem késztette őket cselekvésre.

Az előterjesztés legviccesebb-legfelháborítóbb része „– az elmúlt évhez hasonlóan – magas színvonalon” látta tavaly biztosítottnak Belső-Erzsébetváros közbiztonságát.

Szerettük volna megtudni a Rendészeti Igazgatóság vezetőjétől, milyen jogosítványai vannak egy ilyen biztonsági embernek, de ő nem vett részt a bizottsági ülésen, ezért választ nem kaptunk erre a kérdésre.

A közbeszerzés nyertese ismét a Fidesz-kormány kedvenc biztonsági cége, a Valton-SEC kft. lett nettó 16 milliós ajánlattal. Nincs egy hónapja, hogy ez a cég a Ligetvédők bejelentett, legális rendezvényén, közterületen, teljes mértékben jogtalanul bántalmazott Ligetvédőket, egy nőt megütöttek, egy férfit hátulról fejbe rúgtak, dulakodtak.

Fentieket elmondtam a bizottsági ülésen, hasztalan: 4 igen, 1 tartózkodás, 2 nem szavazattal a bizottság elfogadta az előterjesztést.

 

Moldován László, LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A VÉSZ módosítása

2018.06.02. 10:12 oglu

A tegnapi fővárosi közgyűlésen 5 perc alatt megszavazták a VÉSZ (Városligeti Építési Szabályzat) módosítását. Ez a módosítás 600 városligeti fa védettségét szünteti meg (így kivághatóak), és plusz három 80 négyzetméteres vendéglátó egységet engedélyez, 500 négyzetméteres terasszal. Így készül a vigalmi negyed a Városligetben, a parkhasználók kiszorítása. A hab a tortán, hogy délelőtt megszavazták, bár éjfélig lehetett véleményezni a módosítást.

Csak az LMP-s Gál József képviselő szólalt fel ellene, a többiek kussoltak. A szavazáson a baloldali Szabados Ákos is megszavazta a javaslatot, a többi ellenzéki nemmel szavazott. (A képen Ligetvédő társaimmal.)

Moldován László, erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő

vesz.jpg

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

"Mindnyájunknak el kell menni"

2018.01.26. 13:38 oglu

26991608_2063676523891492_9063626741920071605_n.jpg

Bár a rendeletmódosítást megakadályozta a fideszes kerületvezetés, lehetőség nyílt, hogy február 18-án helyi népszavazáson nyilváníthassák ki az erzsébetvárosiak, mit gondolnak a vendéglátóhelyek belső-erzsébetvárosi 24 órán túli nyitva tartásáról (mint köztudott Középső- és Külső-Erzsébetvárosban most sem tarthatnak nyitva 24 óra után). Az LMP a részvétel pártjaként mindig támogatja, ha a lakók beleszólhatnak az őket érintő döntések meghozatalába.

Belső-Erzsébetvárosban vészhelyzet van, cselekedni kell. Az itt lakókat magukra hagyta az állam és a kerületi vezetés is. E kerületrész élhetetlenné vált, sokan elköltöznek emiatt. Az Alapvető Jogok Biztosa állásfoglalása szerint a jelenlegi helyzet felveti az alapjogi visszásság gyanúját is, az itt élők alkotmányos alapjoga, az egészséges környezethez való joguk sérül. Felmérések szerint a belső-erzsébetvárosiak kevesebb ideig élnek.

Nagyon fontos, hogy a középső- és külső-erzsébetvárosiak is elmenjenek a népszavazásra (a népszavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 50%-a véleményt nyilvánít). Értsék meg, hogy a lakókat sújtó életminőség-romlás nem fog megállni az Erzsébet körútnál, hatásai túlnyúlnak Belső-Erzsébetvároson.

A belső-erzsébetvárosiak megszervezték magukat, kiálltak az érdekeikért, és kikényszerítették, hogy az eddig tétlen fideszes kerületvezetés cselekedjen. Támogassuk őket, menjünk el és nyilvánítsunk véleményt, küldjünk erős jelzést a kerület vezetésének, állítsuk meg az egészségromlást, az elnéptelenedést, teremtsük meg a valóban kulturált szórakozási lehetőségeket a legénybúcsú-turizmus és a kocsmatúrák helyett.

 

Moldován László, az LMP erzsébetvárosi önkormányzati képviselője

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Hol a számla, avagy a pofátlanságnak nincs határa?

2017.12.06. 15:07 oglu

Most Terézvárosban osztogatott a fideszes vezetésű önkormányzat olyan dobozos tojásokat, melyen őt hirdetik. Bajkai állítása szerint ő fizette ki ezeket a tojásokat, az önkormányzat alkalmazottai "csak" odaadták az embereknek. Felszólítom, Bajkai Istvánt, tegye közzé azt a számlát, mely bizonyítja az igazát.

Emlékezetes volt a nyáron, amikor Bajkai a Klauzál téri csarnokban tartott magánrendezvényt. Szeretném látni azt a számlát is, amelyik a bérleti szerződésnek megfelelő (ha egyáltalán volt ilyen) csarnokbérlés kifizetését bizonyítja!

Nagyon remélem, hogy az erzsébetvárosiakat és terézvárosiakat nem lehet megvásárolni!

 

Moldován László, a BP 5ös OEVK LMP-s országgyűlési képviselőjelöltje

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bulinegyedről

2017.09.24. 20:57 oglu

 

 

 1. október 3-ára rendkívüli testületi ülést hívtak össze Erzsébetvárosban, melynek egyetlen napirendi pontja a „bulinegyed” helyzete. Ez valóban örvendetes fejlemény, csak az az elkeserítő, hogy a fideszes kerületvezetés csak akkor vette észre, hogy nincs minden renden Belső-Erzsébetvárosban, amikor az itt élő lakosok megszervezték magukat és kiálltak az érdekeikért.

A 90-es években a leromlott, lepusztult állagú erzsébetvárosi házak állapotromlásának megállítására, a lakóingatlanok felújítására nem volt képes az önkormányzat. Így jó ötletnek tűnt a kialakuló romkocsmakultúra támogatása, mely rövid időn belül közkedvelt lett. Ekkor még ez kevéssé zavarta az itt lakókat, és jó hírünket vitte a világban.

Ez a helyzet azonban néhány éve drasztikusan megváltozott. A törvényi szabályozás kizárta az itt élőket a vendéglátóhelyek működésébe való beleszólásból, a fideszes kerületvezetés 2013-as rendelete (melyet én nem is szavaztam meg) Erzsébetvárosban megtiltotta a vendéglátóhelyek 24 óra utáni nyitva tartását, de kivette Belső-Erzsébetváros területét a szabályozás alól, a ”lovak közé dobta a gyeplőt”. A kerületvezetés nem reagált a lakossági panaszokra, a kerületi jegyző nem élt a törvényekben biztosított jogosítványaival, a rendvédelmi szervek (rendőrség, Rendészeti Igazgatóság) sem jártak el a csendháborítók, a közösségi együttélés szabályait megszegők ellen, sőt a rendőrség a kábítószer-terjesztés és a prostitúció megakadályozásáért sem tett semmit. A fideszes kerületvezetés e kerületrész megfelelő takarítására, utcai illemhelyek nyitására is képtelen.

Kevesebb mint 1 négyzetkilométeren kb. 15-20000-en laknak,  és 400 vendéglátóhely működik itt. Kulturált szórakozásról már szó nincsen. Hajnalig tartó üvöltésről, közterületre történő hányásról, ürítésről, rongálásról, szeméthegyekről, kábítószerről és prostitúcióról annál inkább. Külföldi hirdetésekben az „itt bármit megtehetsz” ígéretével csalogatják a turistákat, a vendéglátósok a „ha nem tetszik, költözz el” mondással bizonyítják együttműködési szándékukat – tisztelet a kivételeknek.

Belső-Erzsébetváros élhetetlenné vált, az itt élők alkotmányos alapjoga, az egészséges életkörülményekhez, a pihenéshez való joguk súlyosan sérül, életminőségük folyamatosan romlik.

Ebben az átmeneti vészhelyzetben a képviselő-testület rendkívüli ülésére egy rendeletmódosítással és három határozati javaslattal készülök.

Rendeletmódosításom egész Erzsébetvárosban megtiltaná a vendéglátóhelyek számára a 24 óra utáni nyitva tartást. Határozati javaslataimban a jegyzőt arra kérem, hogy éljen a törvényben számára megállapított jogosítványaival, a rendőrséget pedig arra, hogy tegye a dolgát, ellenőrizzen és büntessen. A kerület vezetését arra szólítom fel, hogy a Rendészeti Igazgatóságot erősítse meg, hogy hatékonyan tudják végezni a feladatukat.

Hangsúlyozom, ezek az intézkedések csak a folyamat kezdetét jelentik, melynek végén az itt élők, a szórakozni vágyók, a vendéglátóhelyek és az önkormányzat megelégedését is elnyerő helyzet jönne létre, és Belső-Erzsébetváros újra élhetővé válik.

Én olyan Erzsébetvárosra lennék büszke, mely történeti emlékein kívül kulturált szórakozási lehetőségeiről híres, de főleg arról, hogy az itt élők szeretnek itt lakni.

Moldován László

erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Hajrá Élhető Erzsébetváros!

2017.07.30. 15:02 oglu

A Klauzália Facebook-csoport tagjaiból néhányan körülbelül egy hónapja Élhető Erzsébetváros néven civil szerveződést indítottak el a Facebookon, melynek célja egy modern, dinamikus és élhető Erzsébetváros megteremtése. A csoportba nemcsak az elégedetlen lakókat, hanem a vendéglátóhelyek és az önkormányzat képviselőit is várják. Mindenkit, aki céljaikkal egyetért. Nagy sebességgel növekednek, már több mint 900 tagjuk van.
2017. július 13-ára, csütörtök estére lakossági fórumot hirdettek a K11 központba, hogy az őket régóta zavaró, életüket tönkre tevő problémákkal kapcsolatos kérdéseiket feltehessék az illetékeseknek, a kerület polgármesterének, Vattamány Zsoltnak, a rendőrkapitánynak, dr. Kiss Szabolcsnak, a Rendészeti Igazgatóság (közterület-felügyelet) igazgatójának, Somogyi Csabának és a polgárőrség vezetőjének. Közülük csak Somogyi Csaba jelent meg, a rendőrkapitányt a BRFK „nem engedte” el. A kerület vezetése (a polgármester és alpolgármesterei) egyáltalán nem képviseltette magát. Miért is jöttek volna el? Nem a kerületben laknak, fogalmuk sincs, mi zajlik belső-Erzsébetvárosban.
Az érdeklődés óriási volt. Több mint 200-an zsúfolódtak be a nagyterembe, hogy válaszokat kapjanak a kerület vezetésétől és a rendőrkapitánytól, miért nem tesznek semmit az elszabadult közállapotok megszüntetésére. Szó volt a hajnali zajterhelésről, utcára hányásról és vizelésről, prostitúcióról és kábítószer-használatról. Válaszokat nem nagyon kaptak, hiszen akik válaszolhattak volna, nem voltak jelen. De több mindenben konszenzus látszott kialakulni: a nyitvatartási idő korlátozása, a valós hatósági jelenlét (intézkedni akaró, nem csak nézelődő közterület-felügyelők és rendőrök), a már most is meglevő korlátozó szabályok betartatása, a takarítás átszervezése, a Bagoly kommandó feltámasztása stb.
Mindenekelőtt pedig három oldalú, a vendéglátósokkal és az önkormányzattal haladéktalanul megkezdett valós, nem pedig látszategyeztetés szükségessége. Ha erre az önkormányzat vezetése nem hajlandó, akkor nélküle!
Ahogy ott is elmondtam: nagyon örülök, hogy alulról jövő kezdeményezésként végre a belső-erzsébetvárosiak a sarkukra állnak, és nyomást gyakorolnak, képviselik az érdekeiket, mert a kerületvezetés ezt nem teszi. Ezt minden erőmmel támogatom, és minden segítséget megadok hozzá.
Az valóban tűrhetetlen, hogy kerületi lakosok – akik itt születtek vagy laknak több évtizede – kényszerülnek elköltözni, vagy megkeseredik az életük, mert nem tudják alapvető jogukat, a pihenéshez való jogot gyakorolni!
Moldován László erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, LMP

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A Heti Betevő Egyesületről

2017.06.24. 13:29 oglu

 

A Heti Betevő Egyesület, civil közösség, a tagok ​saját energiáját, szabad idejét feláldozva segít a rászorulókon

a Klauzál téren.​ 3,5 éve osztanak​ meleg ételt szegényeknek, hajléktalanoknak, alkalmanként 250-300 főnek minden vasárnap, télen-nyáron, hőségben-fagyban.

Ezek az emberek lehet, hogy egyedül itt jutnak meleg ételhez azon a héten. Korábban rendelkeztek közterület-használati engedéllyel, de ​ezt az önkormányzat 2016. május 31. után már nem hosszabbította meg.

​Az ételosztók a rendőrségen bejelentett rendezvényként folytatták tevékenységüket, de így is megbírságolták őket. Egy éve próbálnak más helyszínt találni, de az önkormányzat nem segíti őket, ezért gyakorlatilag ellehetetlenült a helyzetük.

​Hogy miért? Állítólag a lakók panaszkodtak, meg az önkormányzat ​a Klauzál térre mélygarázs építését tervezte

​De hol marad a szolidaritás, az embertársainkon való segítés öröme? Közös szégyenünk, hogy emberek ilyen helyzetbe kerülhetnek, hogy a napi betevőjük és hajlékuk is kétséges. És ha jön néhány civil, akik az állam helyett nyújtanak segítséget, a fideszes kerületvezetés nem támogatja őket, hanem ellehetetleníti tevékenységüket. 

Szégyen!   

 

Moldován László, 

erzsébetvárosi önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A Liget-projekt ​Dózsa György útra tervezett mélygarázsá​ról

2017.06.20. 10:10 oglu

  A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala 2017. június 1-i határozatában megállapít​otta, hogy a tervezett, Budapest,​ XIV. kerület, Dózsa György úti mélygarázs létesítésének jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges.

A tervek szerint a Damjanich és a Marek J. utca magasságában tervezett, 263 méter hosszú (mint a Parlament épülete), 34 méter széles, 21 méter mély (az alapozó résfalakkal) betonmonstrum építésének a hivatal szerint semmilyen hatása nem lesz a Dózsa György út másik oldalán fekvő Erzsébetvárosra!

Már javában zajlanak az építési munkálatok, elindították a hozzá vezető vízcső- és csatornacserét, és a troli vezetékek áthelyezéséhez szükséges elektromos vezeték fektetését.

A környező erzsébetvárosi házak állapotát nem mérték fel. Nincsenek hidrogeológiai (talajvíz-áramlási) mérések, fogalmunk sincs, hogy a házak milyen állagromlást fognak elszenvedni az építkezés következtében.

​ ​Állításuk szerint az építkezés a fákra nem lesz jelentős hatással, és csak ideiglenes lesz a környezetszennyezés (levegőminőség-romlás, zajterhelés, talajszennyezés).

Tehát a hivatal szerint környezeti hatásvizsgálat nem szükséges, jelentős környezeti hatással az építkezés nem jár!

Én laikusként és erzsébetvárosiként is fel vagyok háborodva,​ és felelőtlennek tartom a határozatot. ​

A Liget-projekt törvényen, szabályokon felül​ áll. Mindent megteszek, hogy ne valósuljon meg!

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

LIGETMENTŐ NÉPSZAVAZÁS!

2017.04.23. 21:57 oglu

Szombaton délelőtt elkezdődött a Ligetmentő népszavazási kampány, az LMP elindítja az előregisztrációt.

Mint köztudott, a Fővárosi Választási Bizottság az egyik kérdésemet hitelesítette a budapesti népszavazást célzó, Városligettel kapcsolatos kérdéseim közül. A kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark legkisebb zöldfelülete 70% legyen?”

A fellebbezési határidőn belül három felülvizsgálati kérelem érkezett. Ezekről a Kúria várhatóan május első hetében fog dönteni. Bízom a pozitív döntésben, abban, hogy a kúria elutasítja a kérelmeket. Teljes erővel készülünk a kampányra, és ugrásra készen állunk az aláírásgyűjtés megkezdésére.

Ne engedjük, hogy a kormány elvegye a Városligetet a budapestiektől, és betonmonstrumokkal építse be! Arra az alapvető kérdésre még mindig nem kaptunk választ, miért kellene a főváros egyik tüdejébe, a világ első parkjába, Budapest leglátogatottabb közparkjába, a Városligetbe 300 ezer betont önteni. A felmérések szerint a budapestiek több, mint 75%-a ezt elutasítja, és a Liget kizárólag rekreációs célú megújítását támogatja! Egy közparkban nincs helye gigantikus betonépületeknek. A Városligetbe azért mennek az emberek, mert nyugalomra, csendre, jó levegőre és a természet közelségére vágynak.

Itt a lehetőség, hogy bebizonyítsuk: a népszavazás nem a Fidesz kiváltsága. Az embereknek joguk van dönteni olyan horderejű kérdésekben, mint Paks2 vagy a Városliget sorsa.

Hiába próbálja a Fidesz átverni az embereket: pontosan tudjuk, hogy a kivágott, százéves fát pontosan száz év alatt lehet csak pótolni. Ne hagyjuk, hogy felszámolják közparkjainkat. Tegyünk meg mindent azért, hogy Budapest lombos fákkal teli, élhető és zöld főváros legyen.

Elindult az előregisztrációs kampány. Kérjük a budapestieket, támogassák munkánkat. Minden segítségre, minden aláírásra szükség van. Az előregisztrációs felület a http://lehetmas.hu/ligetmentonepszavazas/ címen érhető el.

A Városliget a miénk, együtt meg tudjuk állítani a beépítését!

„A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk!”

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Legyen független a képviselő!

2017.02.28. 10:00 jt

Józsefvárosban, a Magdolna negyedben, egy önkormányzati képviselő lemondása miatt időközi választás lesz április 23-án. Bejelentkezett már két független jelölt is, hogy indulna a körzetben.

Az LMP illetékes területi szervezete úgy döntött, hogy támogatja Bolba Márta evengélikus lelkész indulását független jelöltként.

Tesszük mindezt azért, mert Márta helyi munkája értékes és értékelendő, pártoktól való függetlensége pedig erény. Azt gondoljuk, hogy egy időközi választáson a mi számunkra észszerű egy helyben ismert és elismert, emiatt esélyes független jelöltet támogatni, mint mindenáron saját jelölthöz ragaszkodni. Márta is a lakókkal kötne szövetséget, nem a pártokkal, mint ahogyan mi is.

Márta programját olvasva és személyes találkozónkon meggyőződhettünk arról, hogy Márta az LMP három alapértékét is képviselni fogja megválasztása esetén:

 • a fenntarthatóságot például a felújított önkormányzati terek kapcsán,
 • az igazságosságot a szegények aktív segítésével,
 • a részvételt meg a helyi politika visszaszerzéséről programjában hangsúlyozott tevékenységek mentén

Kívánjuk, hogy a szavazók, civil szervezetek és pártok összefogásának új modellje sikerre vezessen, és Mártát nemsokára képviselőtársamként üdvözölhessem!

Márta kampányát magánszemélyként támogatni itt lehet.

(fotó Márta facebook oldaláról)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A február 15-i erzsébetvárosi képviselő-testületi ülésen történtek:

2017.02.18. 13:36 oglu

I. Ennyire félnek a fideszesek Erzsébetvárosban is egy helyi népszavazástól?

A decemberi testületi ülésre szerettem volna napirendre vetetni azt az előterjesztésemet, mely a helyi népszavazásról szólt, és azt célozta, hogy a választójoggal rendelkezők 10%-a (az eddigi 15%
helyett) kezdeményezhessen helyi népszavazást Erzsébetvárosban (a törvény szerint a 10% a lehetséges legkisebb szám).
A polgármester indoklás nélkül nem vette napirendre azzal, hogy majd a következő ülésen…
Januárban nem volt testületi ülés, a februárira újra benyújtottam az előterjesztést. Közölték, hogy a polgármester is kezdeményez Szervezeti és Működési Szabályzat-módosítást egy másik ügyben
(javaslata szerint július 1-jét, a Közszolgálati Tisztviselők Napját munkaszüneti nappá nyilvánítaná a képviselő-testület), ezért én csak módosító indítványként tudom beadni az előterjesztésemet. Ezt szabályosan megtettem, és mivel mind a 9 ellenzéki képviselő jelen volt az ülésen (a 8 fideszes mellett), bíztam a szavazásban.

Nagy meglepetésemre a polgármester a napirendi pont tárgyalása előtt előterjesztőként visszavonta a napirendi pontot, így a módosító indítványomról sem tudott a képviselő-testület szavazni.

Ennyire fél a kerület fideszes vezetése, hogy az erzsébetvárosiak helyi népszavazáson nyilvánítanak véleményt?

II. A 2017-es költségvetést is tárgyalta a képviselő-testület. A következő 5 módosítót adtam be:

1. A civil szervezetek keretét növeltem volna 5 millió forinttal, mert két éve folyamatosan csökken. Sajnos leszavazták.

2. Egy, az erzsébetvárosiak számára ingyenes jégpálya létesítésére csoportosítottam volna át 10 millió forintot. Ezt a tavalyi költségvetés tárgyalásakor is javasoltam, akkor és most is
leszavazták, miközben valamiféle jégpályaszerűséget üzemeltettek a Klauzál téren decemberben és januárban.

3. Külső-Erzsébetvárosban is szeretnék egy közösségi kertet létrehozatni, erre javasoltam 5 millió forintot. A már megvalósult Kis Diófa utcai közösségi kertnél ugyanis akkora volt a
túljelentkezés, hogy sok erzsébetvárosi nem tudott élni a lehetőséggel és így egy közösségi kert számos előnyével. Leszavazták.

4. 5 millió forintot javasoltam tűzfal-növényesítésre, mely tétel tavaly is bekerült a költségvetésbe, de csak egy tanulmányterv kidolgozásáig jutott el a megvalósítás. Ezt most is megszavazta a képviselő-testület.

5. 3 millió forintot irányoztam elő egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú ház komplett energetikai korszerűsítési lehetőségeinek felmérésére. Ez a tétel a tavalyi költségvetésbe is bekerült, de semmi sem történt az ügyben. Meglepetésemre ezt is leszavazták.

 

III. A tervezett budapesti olimpiával kapcsolatban terjesztettem elő határozati javaslatot a következő szöveggel:

"Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Képviselő-testülete úgy határoz, hogy nem támogatja a Budapestre 2024-ben tervezett olimpia megrendezését. A Képviselő-testület egyetért azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024.évi nyári olimpiai és paralimpiai játékokra benyújtott pályázatát."

Heves vita után az előterjesztésemet leszavazták: a fideszeseken kívül a jobbikos és egy független (de 2014-ben a baloldali listán indult) képviselőtársam sem szavazta meg, egy független képviselő pedig nem nyomott gombot.

 

Moldován László erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő,

az LMP Budapesti Elnökségének tagja

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Ennyire félnek a fideszesek Erzsébetvárosban is egy helyi népszavazástól?

2017.02.18. 11:51 oglu

A decemberi testületi ülésre szerettem volna napirendre vetetni azt az előterjesztésemet, mely a helyi népszavazásról szólt, és azt célozta, hogy a választójoggal rendelkezők 10%-a (az eddigi 15% helyett) kezdeményezhessen helyi népszavazást Erzsébetvárosban (a törvény szerint a 10% a lehetséges legkisebb szám). A polgármester indoklás nélkül nem vette napirendre azzal, hogy majd a következő ülésen…

Januárban nem volt testületi ülés, a februárira újra benyújtottam az előterjesztést. Közölték, hogy a polgármester is kezdeményez Szervezeti és Működési Szabályzat-módosítást egy másik ügyben (javaslata szerint július 1-jét, a Közszolgálati Tisztviselők Napját munkaszüneti nappá nyilvánítaná a képviselő-testület), ezért én csak módosító indítványként tudom beadni az előterjesztésemet. Ezt szabályosan megtettem, és mivel mind a 9 ellenzéki képviselő jelen volt az ülésen (a 8 fideszes mellett), bíztam a szavazásban.

Nagy meglepetésemre a polgármester a napirendi pont tárgyalása előtt előterjesztőként visszavonta a napirendi pontot, így a módosító indítványomról sem tudott a képviselő-testület szavazni.

Ennyire fél a kerület fideszes vezetése, hogy az erzsébetvárosiak helyi népszavazáson nyilvánítanak véleményt?

 

Moldován László, erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő,

Az LMP Budapesti Elnökségének tagja

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Mit értek el eddig a Ligetvédők?

2017.01.24. 15:05 oglu

 

 1. Olyan többrétegű, alulról szerveződő civil közösséget hoztak létre, amely nagyon ritka a széthúzásairól híres mai Magyarországon.
  2. Önzetlenül, idejüket, egészségüket, anyagi forrásaikat, segítségüket ajánlották fel a világ első közparkjának valódi zöldterületként való megtartásáért.
 2. Sok ember számára tették nyilvánvalóvá ennek a Liget-projekt megalapozatlanságát és képtelenségét.
  4. Békés, erőszakmentes eszközökkel állták a kopaszok és a rendőrség jogszerűtlen bevetését, ami a hatalom valódi természetét leplezte le.
  5. Kiállásuk távozásra késztette a projekt néhány korábbi emblematikus tagját.
 3. Folyamatos magyarázkodásra, a jogszabályok és munkavédelmi előírások betartására és engedményekre kényszerítik a Városliget Zrt-t, így lassítva a beruházást.
  7. Rámutatva a visszásságokra és a hivatalos kommunikáció állításainak alacsony valóságtartalmára megroppantották Baán László hitelességét.
  8. Fellépésükkel és szívós jelenlétükkel példát mutatnak civil kurázsiból, és óvatosabb üzemmódra állították a beruházást.
  9. Tántoríthatatlan elkötelezettségükkel kompenzációs lépéseket kényszerítettek ki a főváros zöldfelület-politikájában (10.000 fát Budapestre program, faültetések a Városligeti fasorban)
  10. A „minden csoda három napig tart” korszakban és a médiazajban is segítenek folyamatosan napirenden tartani az ügyet, és napi témát szolgáltatnak a sajtónak.
 4. Eddig az összes, a Ligetvédők ellen indított szabálysértési eljárást megszüntették.

 

Forrás: Bardóczi Sándor

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Nem törődik senki az esetleg megvalósuló Liget-projekt erzsébetvárosi talajvíz-áramlási hatásaival?

2016.09.14. 13:48 oglu

images.jpg

2016. szeptember 12-én Erzsébetvárosban a Városüzemeltetési Bizottság ülésén tájékoztató hangzott el a VII. kerületi vízáramlásról. Ez azért volt érdekes, mert a tájékoztató tartalmazta az FTV Geotechnikai, Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. vízbázis-védelmi hatástanulmányát, melynek megléte a tervezett városligeti beruházások előfeltétele volt (elérhető itt: http://www.ligetbudapest.org/media/...).
E szakértői vélemény kiadásának dátuma 2014. április 28-a, azaz az akkor ismert tervekben foglaltakkal számol, nem a jelenlegi, eddig utolsó tervekkel. Ezért itt a Közlekedési Múzeum csak 1 föld alatti szinttel rendelkezik, nem 3-mal (!!!), és a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett színház sem szerepel a számításokban.
Amit lényegesnek ítélek:
a) A talajvízszint csökkenése a víz áramlásának irányával egyezik, megállapítható, hogy a talajvíz Erzsébetvárosba elsősorban a Városliget irányából, a XIV. kerületből, részben pedig a VI. kerületből terjed át.
b) A 14. oldalon látható, hogy feltáró fúrásokat a Közlekedési Múzeumnál 1923-ban!!!, a tervezett Dózsa György úti mélygarázs helyszínén is legutoljára 1977-ben. E hatástanulmány is megállapítja:
„Mint korábban említettük, az elvégzett számítások és a kapott eredmények – jelen feltártsági viszonyok mellett - csak közelítésként vehetők figyelembe, ugyanis jellemzően szakirodalom és évtizedekkel ezelőtt készített feltárások alapján felállított elméleti számításokkal lettek meghatározva az eredmények, egy kimondottan bonyolult hidrogeológiai és adott beépítettségű területen.”
Mikor készülnek el az aktuális feltárások, melyek alapján nem kizárólag elméleti számításokkal lehet dolgozni?
c) A Városliget hidrogeológiai viszonyait bemutató szakvélemény 25. oldalától olvasható a Dózsa György úti mélygarázs jelenlegi terveinek bemutatása. Az elképzelések szerint az akár 3 szintes mélygarázs elérheti a terepszint alatti 15 méteres mélységet, tehát a szabad vízáramlást befolyásolni fogja. A hatás mérséklésére az FTV Zrt. tanácsolta a megrendelőnek, hogy létesítsenek vízáteresztő járatokat, illetve hagyjanak szabadon természetes talajsávokat, szegmentálják az eredeti tervben egybefüggő létesítményt.
„Mindezeket figyelembe véve ennek a mélygarázsnak gyakorlatilag a Városliget Dózsa Gy. út - Ajtósi Dürer sor - Hermina út által határolt teljes részére kihatása van. Itt - annak a Liget felőli oldalán - a mélygarázs mellett közvetlenül a maximális visszaduzzasztás kb. 50 - 60 cm-nek adódik és a kedvezőtlen geometriai viszonyok miatt a Liget alatt is 10 - 30 cm-es duzzasztások alakulnak ki. Az átellenes, beépített oldalon kb. 40 - 50 cm-es apadási zóna alakul ki; a depressziók döntő része itt is viszonylag gyorsan - néhány 10 m-es távolságon belül - lecseng, azonban még így is az itt meglévő, régi bérházak alá is benyúlik, talajmechanikai/statikai szempontból kedvezőtlen helyzetet teremtve. Az előrejelzett duzzasztási és apadási jelenségek számszerű értékei mellett az is óvatosságra ad okot, hogy az elvégzett számítások és a kapott eredmények - jelen feltártsági viszonyok mellett - csak közelítésként vehetők figyelembe, ugyanis jellemzően szakirodalom és évtizedekkel ezelőtt készített feltárások alapján felállított elméleti számításokkal lettek meghatározva az eredmények, egy kimondottan bonyolult hidrogeológiai és kedvezőtlen beépítettségű területen. Ennek okán nem elhanyagolható bizonytalanságok is terhelik a számításokat, melyek véleményünk szerint akár 30 - 50%-os eltérést is okozhatnak a tényleges, valós viszonyok között létrejövő folyamatoktól.
Mindezek alapján véleményünk szerint összességében olyan jelentős módosító hatások (és bizonytalanságok) léphetnek fel a Dózsa György úti mélygarázzsal kapcsolatban, amelyek - főként a beépített részeken létrejövő talajvízcsökkenés miatt - nem engedhetők meg, így műszaki védelem megtervezése szükséges a jelenlegi hidrogeológiai helyzet fenntartása érdekében.”
„Kivételt képezhet ez alól a Közlekedési Múzeum térszín alatti bővítése, mely - megépülte esetén - a hideg vizes kutak hidrogeológiai „A" zónáját (vö. 14. ábra) esetleg érintheti. Amennyiben ezen létesítmény ténylegesen kialakításra kerül, javasolt ezen zóna felülvizsgálat. Jelenlegi munkafázisban az épület elméleti léte, és egyelőre bizonytalan geometriai alakja miatt nincs értelme a célzott felülvizsgálatnak). Az elvégzett - de nem célzott - számítások alapján egyébként a tervezett épület nem befolyásolja a védőzónát.”
A Közlekedési Múzeum a tervek szerint 3 szinttel „bővül” a térszín alatt. Hol olvasható a javasolt felülvizsgálat?
„A későbbi munkafázisokban elengedhetetlen egy átfogó, a tervezett új létesítmények alapozásához, a mélygarázsok méretezéséhez az MSZ EN 1997:2006 (EUROCODE 7) előírásainak megfelelő részletes talajfeltáró fúrások, statikus és dinamikus szondázások, valamint a NAT által minősített vizsgáló laboratóriumi vizsgálatok vizsgálati eredményei alapján Talajvizsgálati Jelentés és Geotechnikai Terv (régi előírás szerinti Alapozás Kiviteli Tervek) elkészítése. Javasoljuk az új ismeretek, földtani - vízföldtani értelemben elvégzett pontosítások alapján a modellezések eredményeinek újraértékelését, szükség esetén a modellek újrafuttatását, és esetleges kiegészítését.”
Egyetértek. Hol olvasható a jelzett terv?
Összefoglalva: A Liget-projekt megkezdésének feltétele volt a vízbázis-védelmi hatástanulmány. Ez el is készült 2014-ben. Viszont az új adatok hiánya és a folyamatosan változó tervek miatt olyan, mint ha nem is lenne. A Városliget Zrt.-t ez nem érdekli. Hiszen a talajvízáramlás Erzsébetvárosra gyakorolt hatása eszükbe sem jut.
Az önkormányzat álláspontja: „Mivel a városligeti beruházások a VII. kerületen kívüli területekre korlátozódnak, nem a VII. kerületi önkormányzat feladata további hatástanulmányok készítése. Számos új monitoring kút létesítése, pontos hidrogeológiai numerikus elemzés és computeres modellezés nélkül nem állapíthatóak meg a VII. kerületre esetlegesen átterjedő hatások.”
A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk!
Moldován László LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

FELHÍVÁS

2016.09.13. 10:36 oglu

Az LMP budapesti VI., VII. és VIII. kerületi szervezete várja azok jelentkezését 2016. szeptember 15. 24 óráig, akik az október 2-i népszavazáson az LMP megbízásából önként szeretnének szavazatokat számolni az említett kerületi választókörzetekben (név, cím, személyi azonosító, elérhetőségek megadása szükséges).
 
Moldován László, moldovan@c3.hu, 06-70-7036533

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Jogállam?

2016.08.08. 13:42 oglu

Ma, 8-án délelőtt, a volt Kertem hátsó részénél, bejelentett demonstráció helyszínéről a rendőrség kiszorította a Ligetvédőket, és az ottani sátrakat és egyéb dolgokat is el kellett vinnünk. Az őrző-védők megint elkordonozták a közterület egy részét.

A rendőrök egy közterület-használati engedélyre (melyet valószínűleg a Főváros adott ki, és nekünk nem mutattak meg), hivatkoztak, és a szokásos gumicsontra, "mások jogainak sérelmére".

Arra a kérdésre, hogy a mi alkotmányos alapjogunkat, a gyülekezés jogát miért írja felül egy magán cég jogának vélt (merthogy információnk szerint belülről is tudnának bontani) sérelme, választ nem kaptunk.

A mai Magyarországon a rendőrség tudomásul vesz egy bejelentett demonstrációt egy közterületre, van olyan hatóság, mely ugyanerre a területre egy magán cégnek közterület-használati engedélyt ad ki, és a rendőrség utóbbi szellemében intézkedik.

Magyarország, 2016.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Ligetvédők újratöltve

2016.08.04. 13:48 oglu

Ma délelőtt kellett megjelennem idézésre gyanúsítottként garázdaság vétségének gyanúja miatt a június 28-i, Közlekedési Múzeumnál történt események okán. Mint kiderült, csoportosan elkövetett kordonrongálással elkövetett garázdasággal gyanúsítanak, plusz az okozott kár 15 darab megrongált kerítéselem 190.305 forint értékben. "Rabosítottak", azaz ujj- és tenyérlenyomatot vettek, lefényképeztek több oldalról, mint a filmekben. Természetesen panaszt tettem a gyanúsítás ellen. Itt tartunk most.

2016. június 26-áról 27-ére virradóra őrző-védők egy csoportja elkordonozta a Közlekedési Múzeum melletti Ferencsik János út nagy részét építési területnek nyilvánítva a közterületet. A kiérkezett Ligetvédők, de a közterület-felügyelet, illetve a rendőrség számára sem tudtak hitelt érdemlő papírt mutatni tettük jogosságáról.

Június 28-án délelőtt a kordon bedőlt. A Ligetvédők és érdeklődők a kordonon belül sétálgatva, üldögélve spontán demonstráció keretében, "polgári engedetlenkedtek". A kiérkezett rendőrség "mások jogainak sérelmére" hivatkozva feloszlatta a demonstrációt, egy cég magán jogának vélt sérelmére hivatkozva.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy a mai Magyarországon állampolgárok alkotmányos alapjogának gyakorlását (a gyülekezés és véleménynyilvánítás joga) a rendőrség alacsonyabb rendűnek nyilvánítva megakadályozza, és e jogokat gyakorlók ellen intézkedik.

A demonstráció közterületen zajlott. Hogy mi minősül építési-munkaterületnek egy Kormányrendelet (191/2009) egyértelműen meghatározza. Fenti helyszín az előírt követelményeknek egyértelműen nem felelt meg.

 

Moldován László

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Fáklyás felvonulás a Városligetért!

2016.07.22. 19:26 oglu

2016. július 20-án Közlekedési Múzeumnál mondtam el ezt a beszédet:

27 éve, 1989-ben hasonló módon tiltakoztunk Kádár puha diktatúrájának jogtalanságai, törvénysértései, a jogállam sárba tiprása ellen. Az ember bármikor fiatalodna 27 évet, de ezt most szívesen kihagytam volna.

A NEMZETI ERŐSZAK RENDSZERÉRŐL szeretnék beszélni

Megvalósulni látszik egy hagymázas rémálom, melyről azt gondolhatjuk, hogy olyan emberek találhatták ki, akik emléket szándékoznak állítani maguknak az utókor számára: elkezdődött a Liget projekt megvalósítása. A Városligetben a park rehabilitációja helyett monstrumokat akarnak építeni. 300 ezer tonna betont egy közparkba!

Egy közparkba, ahol maximálisan 3% a beépíthetőség, és az épületek magassága is maximált. A projektet egy törvénnyel kiemelt beruházásnak nyilvánították, és így kivették a szabályozások, így a városfejlesztési, építési szabályok hatálya alól. A érintett szakmák képviselőinek véleményére csak akkor voltak kíváncsiak, ha az alátámasztotta a tervet. A városlakókat, a környéken élőket senki nem kérdezte meg, pedig két, ligettel határos kerület, a VI. és VII. egy betondzsungel, ahol az egy főre jutó zöldfelület aránya messze a legkisebb Budapesten.

Felmérések szerint a budapestiek több mint 80%-a elutasítja monstrumok építését a Városliget nevű közparkba.

Mindezekkel a hatalom tisztában van, ezért megakadályozták a projektről szóló népszavazás kiírását, ma a Liget-törvény újratárgyalását, és több száz millió forintot, becslések szerint már több mint 400 milliót költöttek-költenek hazug propagandára.

Látszólag a beruházás elleni tiltakozók jogi és politikai eszközei kimerültek. Baán és Orbán kényelmesen hátradőlhetett. A jogsértések, szabálytalanságok, törvénysértések, az élővilág tönkretétele, életek veszélyeztetése nekik úgy sem számítanak. Sínen van a projekt. A csókosok felkészülnek.

De egy valamivel nem számoltak: civilek megszervezték az ellenállást, és energiájukat, idejüket, pénzüket nem kímélve, erőszakmentesen, a polgári engedetlenséget választva álltak-állnak ellen, gyakorolnak kontrollt a beruházás felett, ha kell testükkel akadályozva a projektet.

A mai Magyarországon ilyesmit a Nemzeti Erőszak Rendszere nem tűrhet el, ezért az államigazgatást is bevetette a Ligetvédők ellen!

Az volt a kezdet, hogy az egészséges fák kivágását is lehetővé tevő fakivágási határozat meghozatalának másnapján elkezdték kivágni a fákat a volt Kertem területén, a 15 napos fellebbezési határidőt semmibe véve. Ezt a Ligetvédők néhány fa kivágása kivételével megakadályozták.

Majd itt, a Közlekedési Múzeumnál, a Ferencsik János úton az egyik éjszaka biztonsági emberek, őrző védők nevük és nyilvántartási számuk feltüntetése nélkül, kordonozták el a közterület egy részét, építési területté nyilvánítva azt. Ezek az emberek azóta két héten belül már a harmadik cég alkalmazásában állnak.

Csak a legfontosabbról feledkeztek meg, az építési területekre vonatkozó jogszabályi előírásokról: az elektronikus építési naplót nem nyitották meg (ha jól tudom, azóta sem), nem tüntették fel az építtető és a kivitelező nevét és nyilvántartási számát, a műszaki vezető nevét, az építkezés kezdetét és várható időtartamát, az építési engedély számát, a tervező nevét stb.

De ilyesmi a közterület-felügyeletet és a rendőrséget nem zavarja.
A rendőrség hangsúlyozza, hogy nem tiszte eldönteni a jogvitát, melynek lényege, hogy egy alkotmányos alapjog, a gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát felülírhatja-e egy cég magán jogának vélt sérelme. Ennek ellenére a Városliget Zrt. mellett avatkozik be, egyre brutálisabban. Mégis, hogy van ez?

Nem intézkedik, amikor őrző-védők bántalmaznak Ligetvédőket.

Ligetvédőket emel ki, állít elő és sújt 50-150000 forintos pénzbírsággal, ahelyett, hogy a demonstrációt biztosítaná.

Kérdésünkre megjegyzik: ha nem tetszik, forduljunk bírósághoz. Hát persze! Fél év, egy év, három év múlva lesz egy papírunk, de a projekt addig nyugodtan dübörög tovább. HÁT NEM!

És mindig akad olyan jegyző, aki a laikus számára is jól láthatóan jogsértő birtokvédelmi határozatot ad ki. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyben nincs megnevezve a másik fél, a kötelezett, aki ellen a birtokvédelmet kérik. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyet senkinek nem adtak át, csak a kerítésre függesztették ki, mivel nem volt meghatározott másik fél. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyet azonnal végrehajthattak, mert senki nem tudott nyilatkozatot tenni. És persze fellebbezésnek helye nincs!

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédőt a szólásszabadság gyakorlásában megakadályoznak, és bűncselekmény megalapozott gyanújával folyik ellene eljárás.

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédőt a pszichiátriára szállítanak (állítólag napszúrás gyanújával, bár utána napokig strázsál egy biztonsági ember ugyanott a tetőn, és nála valamiért nem merült fel ez a gyanú).

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy újságírót előállítanak és pénzbírsággal sújtanak, pedig a munkáját végzi.

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy nemcsak brutális bírságokkal sújtanak Ligetvédőket, de némelyiküket még garázdasággal is vádolják.

És a mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédő arcába üvölti az építésvezető: "Nincs jogod! Nincs jogod!", majd oldalról egy társa sunyin gyomorszájon vágja.

Üzenem mindenkinek: Van jogunk! Van jogunk, mert a Városliget a miénk!

És rögzítsük, hogy mindenki számára világos legyen: a mai Magyarországon a Ligetvédők tevékenysége védi a jogállamiságot!

LIGETVÉDŐK! BÜSZKE VAGYOK RÁTOK, ÉS ÖRÜLÖK, HOGY KÖZÉTEK TARTOZOM!

https://www.facebook.com/events/1562026334092961/

 

Moldován László

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Közösségi kert Erzsébetvárosban!

2016.06.26. 22:07 oglu

 

Évek óta szorgalmazom megvalósulását kerületünkben. Sokáig reménytelennek tűnt, de tavaly már a kerület költségvetése is számolt a kialakításával. Úgy néz ki, valóban lesz belőle valami még idén nyáron-ősszel, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szakmai irányításával a Kis Diófa utca 4.-ben.

Miért jó egy közösségi kert?

A résztvevők környezettudatosságot tanulhatnak, közösséget építhetnek, a betondzsungel közepén is kertészkedhetnek, gyümölcsöt-zöldséget termelhetnek saját fogyasztásra, vegyszermentesen, sok élményt, örömet, terményeket kapva fáradozásukért cserébe.

A június 23-i, utolsó bejáráson kiderült, hogy óriási az érdeklődés, háromszoros a túljelentkezés, pedig csak kerületiek jelentkezését fogadják el.

És most, a hétvégén a szerencsések elkezdték a hely birtokba vételét, a közösségi kert kialakítását annak reményében, hogy néhány hónap múlva már saját termést fogyaszthatnak.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Mélygarázst a Klauzál tér alatt? Ne!

2016.02.26. 11:02 oglu

A február 16-i erzsébetvárosi képviselő-testületi ülésen derült ki, hogy a fideszes kerületvezetés milyen pályázatokon tervezi az indulást. Ezek között legnagyobb megdöbbenésemre ez is szerepelt:

B) 2016. évben benyújtásra kerülő pályázatok

1) Fenntartható közlekedésfejlesztés Budapesten VEKOP-5.3.1-16

Projekt rövid leírása: Mélygarázs kialakítása és felette park létesítése a Klauzál téren. A mélygarázshoz kapcsolódó infrastrukturális és informatikai korszerűsítés, fejlesztés. Kiegészítő jelleggel forgalomcsillapítási és közlekedésbiztonsági intézkedések elvégzése, valamint a gyalogos közlekedés feltételeinek javítása.
Projekt tervezett összköltsége: 4.000.000 ezer Ft
Tervezett önerő: 600.000 ezer Ft

Már attól is "dobtam egy hátast", hogy a fenntartható közlekedésfejlesztés számukra mélygarázs építését jelenti. Számomra inkább a gépjármű-forgalom jelentős csillapítását (az átmenő forgalom korlátozását), a gyalogos- és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítását, sétáló utcákat stb. Mélygarázs építését egyáltalán nem!
A most létező parkot is el kell bontani -- gondolom --, hogy aztán egy újat létesítsenek (csakhogy a több évtizedes fák zöldfelülete nyilván nem egyezik meg az újonnan telepítettekkel).

Kérdésemre kiderült, hogy se a környéken élő lakókat nem kérdezték meg a tervezett projektről(!!!), sem semmilyen hatástanulmány nem készült, hogy valós-e az igény, de a környező házak esetleges állagromlásáról sem. 600 milliós önrésszel.

A válasz az volt, hogy ez még csak a pályázat szakasza, az általam említettek a pályázat megnyerése esetén lesznek aktuálisak.

Szerintem meg a pályázat megnyerése esetén gyakorlatilag visszafordíthatatlan lesz a folyamat, hiszen ha már ennyi pénzt nyert a kerület, akkor meg kell csinálni a beruházást -- lesz a fő érv, szerintem.

 

Moldován László önkormányzati képviselő,

LMP

24 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Tüntetés a Városliget beépítése ellen

2015.10.18. 12:44 oglu

E hasábokon is már leírtam az LMP álláspontját: elutasítjuk a tervezett múzeumi negyed Városligetbe költöztetését (júniusban az erzsébetvárosi képviselő-testület elé terjesztettem az erről szóló állásfoglalás-tervezetemet, de sajnos leszavazták)! A liget Budapest második legnagyobb zöld területe, közpark, és ebből következő rekreációs funkcióit kellene erősíteni, feltételeit javítani, hogy az itt élők – köztük az erzsébetvárosiak – életminősége javuljon. Erre a tervezett értelmetlen beruházás előrelátható költségvetésének töredéke elég lenne, viszont tovább már nem halogatható!

A múzeumi negyed Városligetben való megvalósulása ellen eddig is többen tiltakoztak, civilek, építészek, politikai pártok, urbanisták, városvédők.

Szeptember 26-án egy erzsébetvárosi és egy zuglói civil szervezet szervezett tüntetést „Nem kellenek monstrumok a ligetbe!” jelszóval. Az LMP segített a tervezett beruházás elleni aláírásgyűjtésben, saját kiadvány megjelentetésével hívta fel a figyelmet a tüntetésre, és aktivistáink szép számmal vettek részt magán a rendezvényen is.

Nem adjuk fel!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Ligetvédők

2015.09.18. 16:52 Lastres

A Városliget beépítése ellen többször is felemeltük már a szavunkat. Most egy újságban is összefoglaltuk, mit akarnak építeni, az miért nem jó, s mit kellene helyette tenni. A képre kattintva olvashatjátok :)

 Jövő szombaton tüntetés, 16 órakor, a Királydombtól indulva, gyertek!

lmp_ligetvedok001.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!