HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Fáklyás felvonulás a Városligetért!

2016.07.22. 19:26 oglu

2016. július 20-án Közlekedési Múzeumnál mondtam el ezt a beszédet:

27 éve, 1989-ben hasonló módon tiltakoztunk Kádár puha diktatúrájának jogtalanságai, törvénysértései, a jogállam sárba tiprása ellen. Az ember bármikor fiatalodna 27 évet, de ezt most szívesen kihagytam volna.

A NEMZETI ERŐSZAK RENDSZERÉRŐL szeretnék beszélni

Megvalósulni látszik egy hagymázas rémálom, melyről azt gondolhatjuk, hogy olyan emberek találhatták ki, akik emléket szándékoznak állítani maguknak az utókor számára: elkezdődött a Liget projekt megvalósítása. A Városligetben a park rehabilitációja helyett monstrumokat akarnak építeni. 300 ezer tonna betont egy közparkba!

Egy közparkba, ahol maximálisan 3% a beépíthetőség, és az épületek magassága is maximált. A projektet egy törvénnyel kiemelt beruházásnak nyilvánították, és így kivették a szabályozások, így a városfejlesztési, építési szabályok hatálya alól. A érintett szakmák képviselőinek véleményére csak akkor voltak kíváncsiak, ha az alátámasztotta a tervet. A városlakókat, a környéken élőket senki nem kérdezte meg, pedig két, ligettel határos kerület, a VI. és VII. egy betondzsungel, ahol az egy főre jutó zöldfelület aránya messze a legkisebb Budapesten.

Felmérések szerint a budapestiek több mint 80%-a elutasítja monstrumok építését a Városliget nevű közparkba.

Mindezekkel a hatalom tisztában van, ezért megakadályozták a projektről szóló népszavazás kiírását, ma a Liget-törvény újratárgyalását, és több száz millió forintot, becslések szerint már több mint 400 milliót költöttek-költenek hazug propagandára.

Látszólag a beruházás elleni tiltakozók jogi és politikai eszközei kimerültek. Baán és Orbán kényelmesen hátradőlhetett. A jogsértések, szabálytalanságok, törvénysértések, az élővilág tönkretétele, életek veszélyeztetése nekik úgy sem számítanak. Sínen van a projekt. A csókosok felkészülnek.

De egy valamivel nem számoltak: civilek megszervezték az ellenállást, és energiájukat, idejüket, pénzüket nem kímélve, erőszakmentesen, a polgári engedetlenséget választva álltak-állnak ellen, gyakorolnak kontrollt a beruházás felett, ha kell testükkel akadályozva a projektet.

A mai Magyarországon ilyesmit a Nemzeti Erőszak Rendszere nem tűrhet el, ezért az államigazgatást is bevetette a Ligetvédők ellen!

Az volt a kezdet, hogy az egészséges fák kivágását is lehetővé tevő fakivágási határozat meghozatalának másnapján elkezdték kivágni a fákat a volt Kertem területén, a 15 napos fellebbezési határidőt semmibe véve. Ezt a Ligetvédők néhány fa kivágása kivételével megakadályozták.

Majd itt, a Közlekedési Múzeumnál, a Ferencsik János úton az egyik éjszaka biztonsági emberek, őrző védők nevük és nyilvántartási számuk feltüntetése nélkül, kordonozták el a közterület egy részét, építési területté nyilvánítva azt. Ezek az emberek azóta két héten belül már a harmadik cég alkalmazásában állnak.

Csak a legfontosabbról feledkeztek meg, az építési területekre vonatkozó jogszabályi előírásokról: az elektronikus építési naplót nem nyitották meg (ha jól tudom, azóta sem), nem tüntették fel az építtető és a kivitelező nevét és nyilvántartási számát, a műszaki vezető nevét, az építkezés kezdetét és várható időtartamát, az építési engedély számát, a tervező nevét stb.

De ilyesmi a közterület-felügyeletet és a rendőrséget nem zavarja.
A rendőrség hangsúlyozza, hogy nem tiszte eldönteni a jogvitát, melynek lényege, hogy egy alkotmányos alapjog, a gyülekezés és véleménynyilvánítás jogát felülírhatja-e egy cég magán jogának vélt sérelme. Ennek ellenére a Városliget Zrt. mellett avatkozik be, egyre brutálisabban. Mégis, hogy van ez?

Nem intézkedik, amikor őrző-védők bántalmaznak Ligetvédőket.

Ligetvédőket emel ki, állít elő és sújt 50-150000 forintos pénzbírsággal, ahelyett, hogy a demonstrációt biztosítaná.

Kérdésünkre megjegyzik: ha nem tetszik, forduljunk bírósághoz. Hát persze! Fél év, egy év, három év múlva lesz egy papírunk, de a projekt addig nyugodtan dübörög tovább. HÁT NEM!

És mindig akad olyan jegyző, aki a laikus számára is jól láthatóan jogsértő birtokvédelmi határozatot ad ki. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyben nincs megnevezve a másik fél, a kötelezett, aki ellen a birtokvédelmet kérik. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyet senkinek nem adtak át, csak a kerítésre függesztették ki, mivel nem volt meghatározott másik fél. Olyan birtokvédelmi határozatot, melyet azonnal végrehajthattak, mert senki nem tudott nyilatkozatot tenni. És persze fellebbezésnek helye nincs!

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédőt a szólásszabadság gyakorlásában megakadályoznak, és bűncselekmény megalapozott gyanújával folyik ellene eljárás.

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédőt a pszichiátriára szállítanak (állítólag napszúrás gyanújával, bár utána napokig strázsál egy biztonsági ember ugyanott a tetőn, és nála valamiért nem merült fel ez a gyanú).

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy újságírót előállítanak és pénzbírsággal sújtanak, pedig a munkáját végzi.

A mai Magyarországon megtörténhet az, hogy nemcsak brutális bírságokkal sújtanak Ligetvédőket, de némelyiküket még garázdasággal is vádolják.

És a mai Magyarországon megtörténhet az, hogy egy Ligetvédő arcába üvölti az építésvezető: "Nincs jogod! Nincs jogod!", majd oldalról egy társa sunyin gyomorszájon vágja.

Üzenem mindenkinek: Van jogunk! Van jogunk, mert a Városliget a miénk!

És rögzítsük, hogy mindenki számára világos legyen: a mai Magyarországon a Ligetvédők tevékenysége védi a jogállamiságot!

LIGETVÉDŐK! BÜSZKE VAGYOK RÁTOK, ÉS ÖRÜLÖK, HOGY KÖZÉTEK TARTOZOM!

https://www.facebook.com/events/1562026334092961/

 

Moldován László

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr438908322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása