HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - választási program - 6 - Fenntartható rezsicsökkentést!

2014.10.03. 07:00 jt

100 ezer munkahelyet hozna az LMP javaslata, amely végleges és hatékonyabb, mint a mostani rezsicsökkentés. Költséget csökkentene, munkát adna, javítaná a külkereskedelem egyensúlyát és csökkentené a függőségünket Oroszországtól, és a kőolaj világpiacától.

8-10 év alatt korszerűsíthetnénk az összes lakást Magyarországon, ezzel munkát is adhatunk 100.000 embernek az építőiparban (ebből arányosan kb 1000 józsefvárosinak!), valamint csökkentenénk függőségünket a külföldi, főképp orosz energiától. A rendszer önfenntartó lenne, az állam kamatmentes hitelt nyújthatna, és a lakók a rezsi valódi csökkenéséből törlesztenének. A munkálatokat a széndioxid kvótabevételekből lehetne megelőlegezni, amit az eddigi kormányok feléltek. A mostani rezsicsökkentés kampány miatt az energiaipari beruházások leálltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer pár év alatt széteshet.

100 ezer munkahelyet hozna az LMP javaslata, amely hatékonyabb, mint a mostani rezsicsökkentés.

A rezsi csökkentésében van némi ráció, egy friss KSH felmérés szerint a lakosság jövedelmének 25%-át költi lakásfenntartásra és háztartási energiára. Itthon az áram ára magasabb, de a gázé némileg alacsonyabb, mint az EU-átlag. De nem az árak kiugrók, hanem az egymást követő kormányok rossz gazdaságpolitikája miatt szegények az emberek.

Azonban a kormánypártok az ország jövőjével játszanak, amikor 20-30%-ot akarnak csökkenteni, és erre teszik fel a 2014-es választást! Az energiaipari beruházások leálltak, az eddig elég jó állapotban levő energiarendszer pár év alatt széteshet.
Éppen ezért az LMP fenntartható rezsicsökkentést akar!
Ma Magyarország energiafelhasználásának közel 2/3-át az épületek fűtésére-hűtésére használjuk fel. Gyakorlatilag az utcát fűtjük a falon, ajtón, ablakon át. Épületeink hőszigetelésével (pl. a széndioxid kvóta eladásból fizetve), elég hamar lefelezhetnénk ezt a fogyasztást. Ez 50%-os rezsicsökkentés, méghozzá örökre! Tehát egy 20 ezres távhő számla csak 10 ezer Ft lenne, míg a mostani rezsicsökkentéssel mindössze 18 ezerre csökken. További haszon, hogy 8-10 év alatt korszerűsíthetnénk az összes lakást, ezzel munkát is adhatunk 100.000 embernek az építőiparban (ebből arányosan kb 1000 józsefvárosinak!).

Energiahordozókból behozatalra szorulunk, elsősorban Oroszországból. A fenntartható rezsicsökkentéssel csökkentenénk függőségünket az orosz és ukrán politikai helyzettől, és a kőolaj világpiaci árától is. Magyarország export-import egyenlegén is sokat javítana ez az intézkedés. A fel nem használt energia után pedig Magyarország jogosulttá válik újabb szén-dioxid kvótákra, amelyeket akár el is adhatunk.

A rendszer akár önfenntartó is lehet, ha a kvótapénzeket beleforgatjuk, és nem éljük fel, mint az eddigi összes kormány, amelyeknek az aktuális költségvetés foltozása mindig fontosabb volt, mint a fenntartható jövő megalapozása. A kvótapénzekből akár kamatmentes hitelt adhat az állam a felújításokra, amelyet a lakók olyan mértékben törlesztenének, hogy ne kelljen többet fizetniük, mint előtte. Azaz egy ideig annyit fizetnek, mint korábban, de amikor letudták a hitelt, onnantól jóval kevesebbet. Az állam pedig nem kamatot kap a pénze után, hanem a csökkenő fogyasztás miatt felszabaduló széndioxid kvótákat. Ezeket aztán újból pénzzé lehet tenni, és a pénzt újabb beruházásokra fordítani. Össz-társadalmi (állami) szinten komoly nyereség ezen kívül az, hogy 100 ezer emberrel több lesz a járulékfizető, és ugyanennyivel kevesebb a segélyből élő.

Németország előrelátóan már ezen az úton menetel, ellentétben a szegény, de “szabadságharcos” keleti rokonnal, amely épp az energiarendszerét készül tönkretenni.

Az LMP vállalja, hogy energiahatékonysági programot indít a középületekben és önkormányzati bérlakásokban Józsefvárosban, és megvizsgálja az RFV szerződést is ebből a szempontból. Amennyiben az kizárja az energiaracionalizálást, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a pontot bírósággal tisztességtelenné nyilváníttassuk.

Minden bérleményt vízórával szerelünk fel, és megvizsgáljuk továbbá a bérleti díjak differenciálását a rezsiköltségek figyelembe vételével.

Magántulajdonban levő házak esetén ilyen programot a pályázati pénzek függvényében indítunk.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr906749021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása