HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Tragikus jelzés a fővárosnak két ember fagyhalála

2011.10.09. 22:31 LMP 678

Két hajléktalan férfi megfagyott vasárnapra virradóra a főváros VI. és VII. kerület határán lévő Hunyadi téren. Az első vizsgálat megállapította, hogy kihűlés okozta a halálukat. Tarlós István és Kocsis Máté számára ez tragikus figyelmeztetés, hogy rossz megoldást választottak a probléma kezelésére.

 

Elfogadhatatlan, hogy emberek fagynak meg Budapest utcáin vagy fűtetlen lakásokban. Az ilyen tragédiák elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell szentelni a hajléktalanok téli ellátására és biztosítani kell, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, mert nincs férőhely a szállásokon. A tél közeledtével minden szereplőnek: a kormányzatnak, a fővárosnak, a kerületeknek és civileknek azzal kellene foglalkoznia, hogy az ellátást összehangolják és elegendő férőhelyet biztosítsanak az utcán élő fedél nélküli emberek számára. Ezzel szemben az elmúlt egy évben a kormányzat rendészeti offenzívát indított a hajléktalanok ellen, a fővárosban teljesen elbizonytalanították a hajléktalanellátás intézményeit és finanszírozásuk kétségessé vált.

A hideg időszakra – ami hivatalosan november 1-én kezdődik ­ a főváros minden évben úgynevezett „Téli Operatív Programot” fogadott el, ami összehangolta a hajléktalanellátásban dolgozó fővárosi és civilszervezetek tevékenységét. Ennek a programnak még nyoma sincs, holott már rég el kellett volna fogadni. A hajléktalanellátás már most teljes kihasználtsággal működik, amin egyáltalán nem javít a fővárosi és józsefvárosi  hajléktalanüldözés. Józsefváros először álnépszavazást írt ki szeptemberben, ami kudarcba fulladt. Ennek ellenére sok tízmillió forintot irányzott elő az embertelen intézkedések foganatosítására és a hajléktalanok más kerületekbe üldözésére. Pedig az önkormányzat még törvényi kötelezettségét sem teljesíti ezen a területen. A meghalt két hajléktalan esete tragikus jelzés arra, hogy a hajléktalanok üldözése, „szem elől való eltakarítása” túl azon, hogy az emberi méltóságot sérti, nem a megfelelő megoldás a problémára. Ezeknek az embereknek pedig az a legfőbb „bűnük”, hogy szegények és nincs hol lakniuk.

 

Somfai Ágnes

LMP fővárosi frakció

 

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: önkormányzat hajléktalan társadalomkritika 8ker 7ker 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr133290645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.10.09. 23:29:40

Kedves Képviselő Asszony! Sokadszor kell megállapítanom, hogy Ön semilyen valós információval nem rendelkezik az ellátók telítettségével kapcsolatban. Tán tegyen egy sétát inkognitóban mostanság az ellátókban, és meg fog lepődni, mennyi a valóságban az üres hely.

Nincsenek objektív adatok a hajléktalanok valós számáról. Ön kontroll nélkül szajkóz erősen tűlbecsült számokat.

Ne csak beszéljen, tegyen egy sétát a terepen. Ne hamis, a szolgáltatók önérdeke folytán feltupírozott adathalmokat nézegessen, hanem nézze már meg a saját szemével a valóságot. Induljon el ma este, inkognitóban. Számoljon. Menjen be az ellátókhoz. Nézzen körül a közterületeken. Számoljon. Több a hely, mint a hajléktalan. Ez a valóság, könnyen meggyőződhet róla. Már ha valóban érdekli a hajléktalanellátás kérdésköre...
süti beállítások módosítása