HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - választási program - 8 - Kultúra és esélyteremtés Józsefvárosban

2014.10.05. 07:10 jt

Józsefváros a főváros egyik különleges kerülete, miközben folyamatosan küzd a mélyszegénységgel, gazdag kulturális hagyományai segíthetik a megújulását. Város a fővárosban, 80 ezer ember, amely a belvárosi Nemzeti Múzeumtól a Józsefvárosi pályaudvaron át a Kerepesi temetővel a Tisztviselő telepig tart. A kerület rendelkezésére álló intézménykeret tagoltsága a jelenlegi szegényedő helyzet megváltoztatására nem képes. Ezért új szinten, valóban a közösség szintjén kell megtennünk a kezdő lépéseket a jelenlegi körülményeket megváltoztatására.
Az elképzelésünk ezért egy organikus és önmagát folyamatosan alakító rendszer, amely önmagát alakítja és alkalmazkodik a lokális helyzethez, nem egy előre meghatározott tervet visz tűzön-vízen át.

A kultúra és közösségépítés területén a következőket tennénk elsőként:

1. A kerületi üres telkeket és üzlethelyiségeket bevonjuk a közösségi életbe. Játszótérként/ közösségi kertként, élő közparkként kezdjük őket használni és működtetni, az ott lakók bevonásával. Egy szomszédság egy utcáért/területért felelős, ezzel gazdálkodik és színesíti azt. Az önkormányzat valódi támogatást, a területek megújításának forrását, az ott zajló programok nyilvánosságát és a tervek alakításához vitafelületet biztosít. További lehetőséget ad közösségi életre, programokra a város más kerületeiben már bevált forgalomcsökkentés, utcák lezárása. A felszabadított területeket kiemelt figyelemmel, köztisztasági/ közbiztonsági programmal, együtt vonzó helyekké tesszük.    

2. Az üresen álló üzlethelyiségekben egy befogadó és kiszámítható (max.: középtávú 3-5 év) bérleti programot indítunk civil szervezetek, kezdő vállalkozások és művészek, művészcsoportok számára, amelyben a felújítástért cserébe kiszámítható időre dolgozni hagyunk olyan friss kezdeményezéseket, amelyek hosszabb távon önfenntartóakká tudnak válni és a kerületet is gazdagítják tevékenységükkel. A befogadásért a kerületünkben aktív szerepet kell vállalnia a pályázóknak. Ezzel egyes területre/utcákra fókuszálva tovább javulhat a kerület elfogadása, felfedezésre alkalmas turisztikai szempontból is érdekes helyekké alakítva azokat.    

3.Végül az középszintű oktatást több mentorprogram működtetésével kell támogatni, hogy a Bursa Hungarica pályázatokig egyáltalán eljussanak a fiatalok. A középiskolákban tanuló Józsefvárosi fiatalok számára mentor és vezető programok biztos alapokkal mehessenek tovább az életbe és esetleg a felsőoktatásba. A mentorok közé várjuk a kerületben tanuló egyetemistákat. A hátrányos helyzetű fiatalok számára középiskolai ösztöndíjprogramot indítunk.

A szépkorú generációt, mind a közösségi önkéntes munkába, mind pedig az oktatási mentor programokba bevonjuk. A fiatalokból és az idősekből kifejezetten vegyes csoportokra alapuló élmény és tanulócsoportok sokat adhatnak egymásnak és a közösségnek. Tevékenységüket összehangolják azokkal a csoportokkal, amelyek elnyerték a támogatásokat a köztéren és önkormányzati ingatlanokban megvalósuló projektekre.

A fenti programelemek a kisközösségi, lokális aktivitásra épülnek, ugyanakkor hálózatban egymást is támogatják. Éves forgásban 4-6 alkalmas hétvégi programsorozatot szervezünk, „mini” fesztiválokat a kerület lakóinak, ahol megismerhetik és ötleteikkel, önkény munkáikkal fejleszthetik a már elindult kezdeményezéseket. A fővárosi egyetemisták számára is lehetőséget teremtünk olyan ötletek megvalósítására, amelyek helyszíne a kerület, és amelyek valamilyen módon a kerületet gazdagítják.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr436749027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása