HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - Nézőpont - 16 - Adósságátvállalás

2014.02.28. 00:17 jt

2014. január 10.

Az állam a második körben átvállalja az önkormányzatok összes adósságát, Józsefvárosban ez összesen több, mint 100.000 forint lakosonként. Persze az állam ezt csak egyik zsebéből a másikba teszi, de végeredményben a józsefvárosiak fognak kevesebb kamatot fizetni, amelyet többlet adójukból fog az állam törleszteni.

Az utóbbi években Józsefvárosban az adósságokkal felelőtlen játék folyt. A polgármester átváltotta a forintadósságot devizára, majd amikor elszállt az árfolyam, azt számolgattuk, mennyit veszítettünk. Szerencsére az árfolyam viszonylag stabil volt 2013-ban, az árfolyamveszteség elviselhető maradt. De érdekes módon a költségvetés még 2014-re is tartalmazott kifizetést devizapiaci tanácsadásra, még decemberben is, amikor már tudható volt, hogy a teljes adósságot viszi az állam. Legalább ezt eltörölték javaslatomra decemberben.

Szomorú, hogy ebben a ciklusban is folytatódott az elmúltnyolcév tendenciája, hogy az állam több forrást von el az önkormányzatoktól, mint feladatot, azaz azok a központosított állam pénzügyi kényszerpályán mozgó végrehajtó szervezetévé válnak ahelyett, hogy a helyi demokrácia szabad fórumai lennének.

Nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy a felelősen gazdálkodó önkormányzatok most kevesebbet kaptak. Vajon a nyakra-főre felvett hitelből aranyáron felújított Rogán-féle Belvárosnak vagy a Lázár-féle Hódmezővásárhelynek jobban kell járnia, mint a nyomortól sújtott Józsefvárosnak? Szerintünk nem.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 nézőpont 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr525757319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása