HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Dohányboltok előnyben?

2013.05.24. 16:32 jt

Belső-Erzsébetvárosban virágkorát éli a (romkocsma-)vendéglátás. Még midig elég sok kiadatlan helyiség van, és nagy az igény, hogy bérbe vegyék őket (természetesen az önkormányzat ki is adná őket).  Csak az a baj, hogy szinte mindegyik potenciális bérlő vendéglátó-ipari tevékenységet szeretne folytatni. A fideszes kerületvezetés (szerintem támogatandó módon) azt szeretné, hogy más is legyen itt: pékség, zöldség-gyümölcs bolt, élelmiszer bolt, kulturális kávézó). Csakhogy ezek a versenytárgyaláson labdába sem rúgnak a vendéglátás mellett, mert a legmagasabb bérleti díjat ajánló nyer. Meglepetésemre (mert ez eddig nem volt szokás, csak 2013-tól kezdve) az ellenzéki képviselők javaslatait is várták.

Én a következőt javasoltam:
Három kategóriát állítanék fel:
1. karitatív tevékenység, kulturális tevékenység -- bérleti díja minimum a kerületi kedvezményes bérleti díj 
2. boltok (pékség, élelmiszer, zöldség-gyümölcs stb.), kulturális kávézó, iroda  -- bérleti díja minimum a kerületi normál bérleti díj
3. vendéglátóipar, dohánybolt   
A kiírt pályázatnál
a, ha 1-es kategóriába tartozó pályázik, mindenképpen nyerjen.
b, ha 1-es kategóriába tartozó nem pályázik, csak 2. és 3., akkor a 2-es nyerjen 
c, ha csak 3-as, akkor nyilván közülük az nyer, amelyik a legmagasabb bérleti díjat ajánlja.
Természetesen az egyes kategóriákon belül a legmagasabb bérleti díjat ajánló nyer. 
Ha az önkormányzat egyes utcákba (például Kazinczy utca) nem szeretne 1. kategóriájú boltot beengedni, ezt a pályázati kiírásban kikötheti.
Támogatandónak tartom, hogy ha a 3. kategóriájú pályázó 2. vagy 1. kategóriájú tevékenységet is vállal (ilyen boltot is bérel) előnyt élvezzen, és a VII. kerületi (életvitelszerűen itt élők, itteni bejelentett székhellyel rendelkezők) is előnyt élvezhetnének.
A bizottság végül ezt fogadta el:
Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsága úgy dönt, hogy: 
... A pályázatok elbírálásánál a kiíró előnyben részesítheti azokat a pályázókat, akik az alábbi tevékenység céljára kívánják bérbe venni a nem lakás célú helyiséget, kivéve, ha a kiíró meghatározta a nem lakás célú helyiségben folyatható tevékenységi kört. A tevékenységi körök három kategóriában kerültek besorolásra:
I. - karitatív tevékenység
- kulturális tevékenység
- egészségügyi szolgáltatás
II. - Napi fogyasztási cikkeket árusító boltok (pl.: pékség, élelmiszerbolt, zöldség-gyümölcs bolt, dohánybolt, stb.)
- Alkoholmentes vendéglátás (alkohol árusítás nélküli vendéglátó tevékenység, pl.: kávézó, szendvicsbár)
- Iroda
III. - Egyéb kereskedelmi szolgáltató tevékenység
Nem mondhatom, hogy el sem olvasták a javaslatomat, csak éppen kiherélték. Én egyetlen támogatandó kategóriát jelöltem meg, egy normált, és egy nem támogatandót. És kötelezően alkalmazva! Az ő szövegükben csak "részesítheti"!!! szerepel, azaz a fideszes többségű bizottságra van bízva, hogy részesíti-e vagy nem. És ők három támogatandó kategóriát állapítottak meg, homályban hagyva (erre rákérdeztem, de nem válaszoltak!), hogy van-e köztük sorrendiség. És a dohányboltot "meglepetésre" betették a támogatandók közé. Mikor megkérdeztem, hogy merülhet fel a dohányboltok támogathatósága, amikor a dohánykereskedelem államosítása szerintük azért történik, hogy kevesebb helyen tudjanak a fiatalok dohányárut venni, és így csökkenjen a dohánytermék-fogyasztás, azt válaszolták, hogy a dohány napi cikk, ezért került oda.
 
Hát, ez van... Kicsit lelkiismeret-furdalásom is van: lehet, hogy ha az én javaslatomban nem szerepel a dohánybolt, akkor nem gondolnak rá? Vagy naiv vagyok?
Moldován László, képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: ingatlan erzsébetváros 7ker lmp 2013 belső erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr465316377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása