HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Válaszok a 2012. év kérdéseire

2013.03.04. 23:42 jt

A tavalyi utolsó testületi ülésen egy évértékelőbe csomagolt kérdéssorral szembesítettem a vezetést azokkal a súlyos ügyekkel, amit megígértek, de nem tettek meg. Azóta több fórumon kaptam felkérést, hogy a válaszokat hozzam nyilvánosságra. Íme!

1. kérdés: Nyilvánosságra került az adóslista. Kis összegű és alig lejárt követelésekkel rendelkező józsefvárosiak személyes adatait hozta nyilvánosságra a jegyző a Fidesz-KDNP által megszavazott törvény alapján. Meddig fogják az esetenként csak pár ezer forintos, és csak 1-2 hete lejárt követelések, azaz a csekkeket rendszeresen, csak egy kis késéssel fizetők személyes adatait közzétenni?

Válasz: Januártól változtak a közzétételi szabályok, már nem a 10 ezer forint feletti, hanem az 50 ezer Ft feletti adósokat teszik ki a honlapra. Ez azóta meg is történt, így már jobb a helyzet, egy elfelejtett csekk miatt nem lehet kikerülni.

2. kérdés: hány, korábban üresen álló bérlakást adtak ki rászorulóknak 2012-ben? Hány önkormányzati lakás maradt üresen?

Az első részre azt a választ kaptam, hogy 20 lakás került kijelölésre azon rászoruló személyek részére, akik hajléktalanná válásukat megelőzően Józsefvárosban éltek. Mindenki tudja, hogy ezek a Lélek lakások, de persze én nem ezt kérdeztem, hogy hány lakás lett kijelölve, hanem, hogy hányat adtak ki.

A második részre egy összefoglalót kaptam a Kisfalu kft-től:

  • 100% önkormányzati épületben 290 db üres lakás, ebből 172db hasznosítható, 118db nem hasznosítható (életveszélyes, pályázatra kijelölve, BRFK, HM szolgálati lakás, kiürített, bontásra kijelölt épületek)
  • Társasházban 71db üres lakás, ebből 54db hasznosítható, 17db nem hasznosítható.
  • Bontásra kijelölt épületben 175db lakás
  • Elidegenítés érdekében zárolva 33db lakás
  • Hagyatékos (jogilag nem üres, ingóságokkal terhelt) 15db lakás

3. kérdés: meg kívánja-e előzni Józsefváros Önkormányzata, hogy civil szervezeteink a kerületen kívül keressenek új otthont és ezzel elvigyék innen tevékenységük egy részét is?

A konkrét kérdésre nem érkezett válasz, csak a szokásos panelek, hogy miért jó az új rendszer. Azóta több civil szervezet költözik, erről a blogunkban is írtunk, és még fogunk is, mert sajnos van, miről. Válasz híján kénytelen vagyok továbbra is azt feltételezni, hogy az intézkedéseknek pont az a lényege, hogy a civil szférát minél jobban ellehetetlenítsék a kerületben. Jó úton haladnak.

4. kérés: a LÉLEK program keretében a bérleményellenőrzések közpénzből készült összesítését kérem!

Egy rövid összefoglaló megtalálható egy testületi előterjesztésben (elérhető itt). Ez kimondottan csak egy előzetes anyag, de bővebb dokumentumot nem kaptam, a február 20-i ülésen újra kértem.

5. kérdés: mikor lesz a büntető lakbérek rendes lakbér feletti része végre elengedve az adósoknak? A bíróságok már több esetben nem ítélték meg ezeket, és erre ígéret hangzott el.

Adósság elengedésként ezt nem tudjuk megtenni, mert az elengedett összeg után adót kellene fizetni egy APEH állásfoglalás szerint. Más típusú megoldásról nem nyilatkoztak.

6. kérdés: mikor vezetik be végre a munkáért lakhatás programot, amelyben az önkormányzati lakásvagyon értéke gyarapodna, és a lakbéreket munka híján fizetni képtelen lakók a tartozásukat csökkenthetnék? (Szintén ígéret volt rá.)

Tavaszra tervezik a döntés előkészítését komplex pénzügyi, gazdaságossági számítások elvégzése után. Nekem nincs róla hírem, hogy készülnének, remélem, tévedek.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika civil fidesz 2012 józsefváros várospolitika 8ker lmp 2013 jakabfy

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr435110777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása