HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefvárosi évértékelő

2012.12.19. 21:58 jt

A mai testületi ülésen képviselői kérdésként elmondtam évértékelésemet. A JVSZ ügyeit kihagytam, arra még visszatérünk. Íme:

Épp a tegnapi napon jelent meg egy felmérés, amelyben a részt vevő 23 ország lakosságának több, mint fele nyilatkozta, hogy saját és családja életében 2012 rossz év volt. Magyarországon ugyanezt 74% mondta. Egész éves tapasztalatom alapján feltételezem, hogy Józsefvárosban ha ennél talán nem is rosszabb, de nagyjából ilyen rossz a helyzet. A 2012-es év egészére vonatkozó kérdéseimet így egy évértékelésbe csomagolom.
Lássuk, hogy sokféle támogatás mellett milyen rossz és az új évben javítandó dolgokat kapott Józsefváros az önkormányzatától és hivatalától 2012-ben?
Nyilvánosságra került az adóslista. Ráadásul teljesen kontraproduktív módon kis összegű és alig lejárt követelésekkel rendelkező józsefvárosiak személyes adatait hozta nyilvánosságra a jegyző a Fidesz-KDNP által megszavazott törvény alapján. Első kérdésem a jegyzőhöz szól: meddig fogják az esetenként csak pár ezer forintos, és csak 1-2 hete lejárt követelések, azaz a csekkeket rendszeresen, csak egy kis késéssel fizetők személyes adatait közzétenni, mikor hallgatnak már javaslataimra és kritikámra, hogy ez az eszköz csak a nagy összeggel több hónapja tartozók elrettentésére jó. 140 oldalas listák és sok ezer név kiplakátolása nem éri el a kívánt elrettentő hatást.
Második kérdésem, hogy hány, korábban üresen álló bérlakást adtak ki rászorulóknak 2012-ben? Hány önkormányzati lakás maradt üresen?
Mit kaptak a civil szervezetek? A 2011-es ún Civilváros koncepció hamvába holt, ezt nem bánom különösen, mert a koncepció azt tartalmazta, hogy "a mi civilünk a jó civil". Azt viszont sajnálom, hogy a Fidesz-KDNP frakció kihátrált a vitából, nem is védte, és hivatalosan nem is vizsgálta felül álláspontját. A tettek azonban beszélnek: Szilágyi Demeter képviselő úr "tabula rasa"-jának álcája alatt hetente jönnek be a bizottságok elé olyan előterjesztések, amelyek a civil szervezeteket olyan heyzet elé állítjak, hogy azok nem tudják fizetni a megemelt bérleti díjakat. És itt most nem elsősorban a nagy botrányt kiváltó Roma Parlamentre gondolok, bár az is tény, hogy a Fidesz-KDNP-s bizottsági tagokkal beszélgetve azt látom, hogy azzal sincsenek tisztában, hogy a helynek történelme is van.
Harmadik kérdésem, hogy meg kívánja-e előzni Józsefváros Önkormányzata, hogy civil szervezeteink a kerületen kívül keressenek új otthont és ezzel elvigyék innen tevékenységük egy részét is?
Az év első felében a LÉLEK program keretében rendkívüli bérleményellenőrzés volt az önkormányzati bérlakásokban. Erre a programra elég sok közpénzt elköltött az önkormányzat a mai napig mégsem került nyilvánosságra egy összefoglaló jelentés. Negyedik kérésem, hogy minden közpénzből készült összesítés nyilvánosságát követelem!
Összegyűjtöttem még két nagyon fontos, de eddig be nem tartott igéretet, amelyek már régóta futnak a testület köreiben, így időhiányra hivatkozni már nem nagyon lehet, szándék hiányra meg az FIDESZ-KDNP ígéretei hallatán nem nagyon érdemes.
Ötödik kérdésem, hogy mikor lesz a büntető lakbérek rendes lakbér feletti része végre elengedve az adósoknak? A bíróságok már több esetben nem ítélték meg ezeket, a lecsúszó lakókatviszont tovább lökik a lejtőn lefelé.
Utolsó kérdésem, hogy mikor vezetik be végre a munkáért lakhatás programot, amelyben az önkormányzati lakásvagyon értéke gyarapodna, és a lakbéreket munka híján fizetni képtelen lakók a tartozásukat csökkenthetnék?

Több kérdésre is megkaptam a választ (pl a civil helyiségek ügyében a szokásos ideológiát ismét, és hogy a büntető lakbérek elengedését adózási problémák nehezítik), de alapvetően 14 napon belül írásban fognak érkezni. Reméljük jövőre a fentiek mind megoldódnak, és más ügyekből kifolyólag sem kell ehhez hasonló évértékelőt tartanom.

Boldog karácsonyt, Józsefváros!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: civil önkormányzat 2012 józsefváros 8ker lmp jakabfy

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr794973877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása