HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A mai parlament-blokádról röviden - video

2011.12.23. 21:52 jt

 

Fel akartuk rázni az ország közvéleményét

 

Ma reggel demonstrációt szerveztünk a parlament bejárataihoz a köztársaság védelmében.

 

Azért választottuk ezt az eszközt, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét azokra a törvényekre, amelyeket ma fogad el az országgyűlés kétharmados kormánytöbbsége, amelyek a parlamentáris demokrácia korszakának lezárulását és a helyébe lépő Orbán-rendszer kezdetét jelzik.

 

Ma fogadja el a ház az új választójogi törvényt, amelyben a választókerületek határait úgy rajzolták meg, hogy az ellenzéki szavazatok kevesebbet érjenek, mint a kormánypártiak, és akkor is a Fidesz kerüljön ki győztesen a választásból, ha néhány százalékkal többen szavaznak a távozására, mint a maradására.

 

A stabilitási törvény arról gondoskodik, hogy a Fidesz ellenzéke akkor se tudjon kormányozni, ha esetleg mégis megnyerné a választást, hacsak nem szerez kétharmadot. Kétharmadba betonozza ugyanis az adórendszert, és a fideszes káderekből álló költségvetési tanácsot felruházza azzal a joggal, hogy megbuktassa az új kormány költségvetését.

 

Az új jegybanktörvény azt a célt szolgálja, hogy a kormány maga alá gyűrhesse az utolsó független alkotmányos intézményt is. Ezzel helyére kerül az utolsó tégla a köztársaság intézményrendszerének romjain épülő Fideszes pártállam épületében.

A házszabály ugyancsak ma elfogadásra kerülő módosítása pedig még a szót is belefojtja az ellenzékbe. Ezentúl ülésszakonként hatszor szó szerint egyik napról a másikra lehet majd törvényt alkotni, úgy, hogy a frakciók mindössze egy negyedórát kapnak a véleményük kifejtésére. A teljesen parttalanná tett zárószavazás előtti módosítók eszközével pedig azt is el lehet érni, hogy a parlament teljesen vita nélkül fogadja el a jogszabályok érdemi elemeit.

 

Demonstrációnkkal fel akartuk rázni az ország közvéleményét. Az Orbán-rendszerrel szemben konfrontatív, de erőszakmentes ellenállást hirdetünk, amelynek egyetlen fegyvere az igazságra való törekvés. Az a célunk, hogy minden honfitársunk tudomást szerezzen róla, hogy mi történik a hazánkkal. Az Orbán-rendszer nem lesz tartós, mert az igazságra való törekvés le fogja győzni. helyett: a társadalom egésze megtudja róla az igazságot.

 

A bejelentett tüntetést követően spontán demonstráció keretében LMP-s országgyűlési képviselők és más állampolgárok jelképesen blokádot vontak az épület bejárataihoz. A demonstrálókat a rendőrség elvitte. Nem vitatjuk az intézkedés jogszerűségét, ugyanakkor határozottan felszólítjuk a hatóságokat a demonstrálók azonnali szabadon bocsátására. Nem ezek az emberek veszélyesek a társadalomra, hanem az a hatalom, amellyel szemben így tiltakoztak.

 

Budapest, 2011. december 23.


Vágó Gábor

országgyűlési képviselő,

az LMP szóvivője

  

Szél Bernadett,

az LMP szóvivője

10 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: parlament 2011 lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr843492010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.12.29. 19:39:22

Ejejjj fiúklányok!

Hát hová tettétek Moldován tagtársatok kies posztját, ami az előbb még fönt volt? Még kommenteltem is, részben azért, mert olyan szép, Tamás Gazsis fotót sikerült a szélsőbalos azonosulás jegyében viselnie, hogy csak na. Se poszt, se komment. Cenzúra? Öncenzúra?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.12.30. 10:38:41

Igen, ciki van.
A személyes beszámolókat a rendőrségi eljárások befejezéséig elérhetetlenné tettük.
ui: Laci üzeni, hogy neki már akkor ilyen szakálla volt, amikor TGM még nem is volt Magyarországon.

08.szabogabor 2011.12.30. 13:48:04

@jt: Rendben, gondoltam, hogy elkapkodtátok. Rendes voltam, nem mentettem el;)

lacinak üzenem, hogy mikor fogorvostanhallgatóként a Mikszáth téren a Könyves Kávézó törzsvendégei voltunk, akkor még nem ilyet viselt:)

Más, félhivatalos.

Az autókkal kapcsolatos kérdéseidre egy visszakérdezés. A hivatali szünet miatt 2-án tud kimenni a válasz, ha viszont tudsz várni 10-ig, akkor részletesebb infókat kaphatsz. A kérdésed időpontjában ugyanis még csak 1 JEEP volt, azóta már három van, és takarítási kisteherautókkal is bővültünk. Szóval 2-án képesek vagyunk prezentálni egy, a kérdésed időpontjában létező állapotot, 10-ére pedig egy teljes összképet. Melyik legyen?

08.szabogabor 2012.01.03. 07:01:29

Ám rendben, nem válaszolsz, marad a totál hivatalos út. Ma megkapod a választ a december 11-i állapotnak megfelelően az emiledre, mert rendes vagyok továbbra is. Hogy miért kell ehhez a rendességem? Azért, mert annyit igazán tudhatna a drága Képviselő Úr, hogy adatkéréssel a törvények szerint az adatgazdához kell fordulni, az meg JVSZ ügyekben én vagyok, nem a Polgármesteri Hivatal. Istenem, mennyit kell Neked segítenem, hogy alaposabb cikkeket írathass a Népszavába...;)

08.szabogabor 2012.01.03. 07:05:41

@08.szabogabor: Ja, csak hogy szórakozzunk. Eltüntettétek a láncolós performanszról az ott levő LMP-sek személyes beszámolóit. Ez persze gyávaság, mert hisz aki polgáriengedetlen, az vállalja annak következményeit, de hát ilyenek vagytok, na. csak elképzelem a szitut, mikor a rendőrségi kihallgatáson fölteszik mondjuk nagyszakállú elvtársadnak, Moldován Úrnak a kérdést: Készített személyes beszámolót az ottani eseményekről? mert akkor az bizonyíték... Oszt akkor jön a kínos szitu, hatóság félrevezetése, nyomozás akadályozása, kinek mi tetszik...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.01.03. 17:13:27

1. A válasz egyszerű: kell mindkettő :)
2. Lesz itt még tüzetesebb ellenőrzés is, mint a decemberi kérdés.
3. Ha az aljegyző nem továbbítja a kérést az egyértelműen megnevezett önkormányzati cég felé, és erről értesít, akkor azt vele meg fogom beszélni. Neked meg szerintem mindegy közvetlenül vagy a jegyzőn keresztül válaszolsz nekem.
4. A személyes beszámolót nem én tettem fel, és nem én vettem le. Persze ha felteszik Moldován Úrnak a kérdést, azt fogja válaszolni, hogy készült ilyen. Persze csak ha tanú, mert ha gyanúsított, nem kell maga ellen vallania. Ugye. Amúgy én nem tudom, minek szedték le, bizonyítéknak szerintem nem lett volna használható.

08.szabogabor 2012.01.03. 22:40:18

@jt: Tehát mondjuk úgy, elsunnyogtad a kérdésre a választ... Utóbbit ezekután akkor kapod meg, ha azt hivatalos formában kéred. Ha Te semmibe veszed az itteni kommunikációnk lehetőségét, akkor ilyen szempontból én is.

Tessék megtanulni a vonatkozó jogszabályokat, ugyanis azok betartására és betartatására esküt tettél. Ahhoz intézd a kérdést, aki jogosult adatkezelő, ugyanis a jegyzőnek nem feladata az önkormányzati képviselő jogi oktatása.

"Tüzetesebb ellenőrzés"... Ne terjeszkedj túl a hatáskörödön: kérdést intézhetsz, a választ megkapod, az ellenőrzést meg kénytelen vagy rábízni az illetékes hatóságokra, melyek egyike sem Te vagy.

A választ megküldtem az imént emilben.

vajdapeterutca 2012.01.03. 23:16:16

A képviselő kifejezett oktatása nem. De a tájékoztatás, illetve ha rossz helyre megy az adatigénylés, akkor a továbbítása szerintem igen, méghozzá bárki esetében.

Nekem hasonló problémám a közterületi rendészettel adódott, ahol senki nem akart illetékes lenni, és enyhén szólva nem magyarázta meg senki kielégítően, hogy miért nem tekinti magát illetékesnek: jegyző, polgármester, rendőrkapitány.

A projektem egyik témája lett - bár a Szabó Gábor szervezetével kapcsolatom nem volt -, hogy az önkormányzat tegye világossá, hogy ezeknek a közvetlenül a polgármesterhez bekötött szervezeteknek az eljárásai ügyében kinél lehet panaszt tenni. Az nyilván nincs rendben, hogy az intézményvezető formálisan is önmagát vizsgálja, ahogyan az előző jegyző tájékoztatott. A rendészettel kapcsolatos kommunikáció az én ügyemben arra utal, hogy meglehetősen elszabadult szervezetről van szó. A vezetés által nem fontosnak tartott kérdésekben lényegében azt csinál, amit akar, és a panaszokkal a polgármesterre hivatkozva érdemben nem foglalkoznak.

Más, korábban szó volt itt arról, hogyan indokolt kezelni az önkormányzattal különböző kapcsolatban lévő személyek pártpolitikai jellegű tevékenységeit. Én szeretem, ha mindenki kifejezheti a véleményét, ha minél kevesebb szűrőn át közölheti, hogy mit gondol, és ha az ütközések nyíltak. Szabó Gábort kérdezem, hogy nem tartja túlzásnak az intézményvezetőként tett, kifejezetten pártpolitikai jellegű nyilatkozatait? Nagyon helyesnek tartom, ha vitatkozik az intézmény fenntartójának képviselőivel a célszerű működésről, természetesen amennyiben a döntéseiket végrehajtja. De hogy a testületben jelen lévő pártok - vagy akármilyen politikai párt - bármelyikét ugyanazokon a felületeken, de egészen más ügyekben is támadó, fenyegető közléseket tegyen, az Szabó Gábor szerint rendben van?

08.szabogabor 2012.01.03. 23:36:49

@vajdapeterutca: Maximálisan rendben van, pont annyira, mint amikor bizonyos civilek nem érzik problémának, hogy önkormányzati együttműködő partnerüket politikai támadásokkal boldogítsák. Ez itt ugyan nem a Kettős Mérce blog, hanem egy másik LMP felület, de a kettős mércére itt is volna igény;)

Szabó Gábor magánember elmondja a véleményét a Magyar Kommunista Pártról (rövidítve:LMP), intézményvezetőként pedig a képviselő pártállásától függetlenül teszi a kötelességét. Mint látható.

vajdapeterutca 2012.01.03. 23:47:46

@08.szabogabor:

Nem mondhatnám, hogy minden utalását értem. Ettől eltekintve explicitté tette az önelemzését a témában, lehet hozzá viszonyulni.
süti beállítások módosítása