HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Kocsis Máté, a devizaspekuláns

2011.12.07. 23:12 jt

Kocsis Máté szeptember 13-án a Józsefvárosi Önkormányzat bő kétmilliárdos (azaz 2.097.727.957) forinthitelét euróra konvertálta 281-es árfolyamon. Azóta a műveleten kamatnyereség képződött, de százmilliós (nem realizált) árfolyamveszteség is keletkezett.

Eddig a hír. Vessük ezt össze a kormánypártok gondolataival a devizakitettségről:

"Magyarország alapvető érdeke, hogy az ország devizakitettségéből származó jelentős pénzügyi hátrányok már a közeljövőben megszűnjenek", kormányszóvivői iroda, október 5.

"hazánk devizakitettségének megoldása pedig nem tűr halasztást", Latorczai János, KDNP, október 27.

Kocsis Máté alpolgármestere útján a tranzakció után 8 héttel (azaz 8 üléssel) tájékoztatta a bizottságot az ügyletről. A polgármester hatáskörét a tájékoztató arra alapozza, hogy a

"jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a vagyont érintő egyéb, az előzőekben nem nevesített tulajdonosi jognyilatkozatok megtételének engedélyezésére, döntések meghozatalára [...] a Gazdasági, Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottság, illetve azonnali döntést igénylő és késedelmet nem tűrő esetben - a Gazdasági,
Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottságnak történő utólagos beszámolási kötelezettséggel - a polgármester [...] jogosult." 37/2003. (VII.07.) önkormányzati rendelet 23.§

A döntés ellen mindhárom ellenzéki párt felemelte szavát. Az MSZP képviselője, Molnár György további jogi tájékoztatást kért, ezt kaptuk meg a mai napon. Ebben megkísérlik megmagyarázni, ami megmagyarázhatatlan, azaz hogy miért volt az eset "azonnali döntést igénylő és késedelmet nem tűrő". A bizottság mai ülésén Juharos Róbert a döntés jogszerűségét védte. Álláspontom szerint azonban a döntés célszerűtlen és jogszerűtlen volt. A célszerűségét ugyan lehet azzal védeni, hogy az alacsonyabb eurókamatok miatt még most is (300-as árfolyamon) kevesebbet kell törleszteni forintra átszámítva, mint korábban, ezzel szemben áll azonban egy számszerűsíthetetlen devizaárfolyam-kockázat. Ha azonban ezt nem vesszük számításba, tetszőleges árfolyamon, minden időpontban "megéri" euróra konvertálni (az alacsonyabb kamatok miatt), tehát az azonnali döntést igénylő eset nem áll fenn.

A helyzet persze bonyolult, mi is tovább vizsgáljuk. Lesz még róla poszt.

5 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kocsis józsefváros 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr903446969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bamblur 2011.12.10. 12:27:38

Az MSZP8-on olvastam az imént:

Kedves Morgy!

Megdöbbenve látjuk, hogy a kérdéses 2 milliárdos hitel illegális átkonvertálása folytán, a tartozás forintban számolva, mára már kb. 10%-al magasabb forint összegű lett. Ez több, mint 200 millió forintos szándékos károkozást jelent, csak ennél a hitelnél. (Mi van a többi hitellel?) A nagyobb károkozás lehetősége miatt kellett rendkívüli sürgősséggel eljárni? Ön írja, hogy ha minél később váltották vona át, annál kevesebb lenne a veszteség. Nem kell nagy matematikusnak lenni, hogy kimondjuk azt, hogy egyáltalán nem volt erre a károkozásra szükség. Ön is tudja , hogy a vagyonrendeleti hatásköri porhintés ide nem alkalmazható. Az Ötv. szerint ez a konkrét hitel és annak módosításai a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik.
Kiknek az utasítására történt és őket milyen érdek vezette erre? Tehát kettős a probléma: van egy 200 milliós szándékos károkozásunk és ezzel kapcsolatban még egy jogszabálysértésünk is? Kit fognak ezért kirúgni és ki tesz feljelentést?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.12.11. 14:10:24

@bamblur: Egyelőre szándékos károkozást nem mondhatunk ki, és nem is feltételezem, hogy ez történt volna. Egyszerűen egy olyan spekulációba ment bele a kerület, amin éppen nyerni is lehetett volna, de fordítva sült el.
A komolyabb kérdés az a hatáskör kérdése. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy a hatáskör nem a polgármesternél volt, nem vagyok azonban szakjogász.

bamblur 2011.12.12. 00:27:56

@jt: Az biztos, hogy a hitel ugyanannál a banknál maradt?

Mi lehet a többi hitellel, váltóval?

HHRT 1975 2011.12.12. 00:37:41

Sok információt összegyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogy jelenleg mit, hol és mennyiért lehet a legolcsóbban megvásárolni. Ezeket az információkat most letölthetővé tesszük, remélve, hogy minél több ember életkörülményein javítani tudunk ezzel.

hotfile.com/dl/137275799/40676f7/olcso_aruk.zip.html

Fontos, hogy a letöltés valóban ingyenes, így ha a bejelentkező képernyő mást mondana neked, akkor kérd egy minimális angoltudással rendelkező és/vagy a letöltő oldalak használatához értő ismerősöd segítségét!

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.12.12. 14:08:08

@bamblur: Igen, ugyanannál a banknál maradt. Ez benne volt a beszámolóban. A devizakonverziót lehetővé teszi a szerződés, eleve úgy volt megkötve.
A többi hitelnél, váltónál tudtommal idén nem volt konverzió. Ellenben a korábbi években volt. Ezeket az adatokat már kikértem, vissza fogunk térni rájuk itt.
süti beállítások módosítása