HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Megtudhatjuk ki vágta zsebre a parkolási pénzeket

2011.10.01. 00:29 tkozak

Jogerőssé vált a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete, így Centrum Parkoló Rendszer Kft köteles kiadni szerződéseinek adatait.

Az LMP Közérdekű Adatigénylő Irodája (Kandi) 2010-ben kérte ki a parkolási pénzekkel kapcsolatos adatokat a Centrum Parkoló Rendszer Kft-től (CPR), de a cég a hatályos törvények ellenére ezt megtagadta. Az LMP pert indított, melyben a bíróság júliusban a párt javára döntött, és az ítélet most jogerőre emelkedett.

Az elmúlt években a CPR a főváros hét kerületében szedte a parkolás díjakat, Fidesz és MSZP-s vezetésű kerületekben egyaránt. A cég által beszedett pénz nagy része eltűnt, a kerületekhez csak legfeljebb az egyötöde kerül vissza. A parkolási cég többségi tulajdonosa az az MSZP közelinek tartott Kupper András, akinek azonos nevű rokona a Fidesz országgyűlési képviselője. A Fideszes unokaöcs korábban azt mondta, hogy nem ismeri a nagybátya üzleti ügyeit, ám később kiderült, hogy a Centrum fizeti a telefonszámláját. A céget egy időben az a Fürst György vezette, aki korábban Terézváros MSZP-s alpolgármestere volt, és akit az Andrássy úti ingatlan panama kapcsán hűtlen kezeléssel vádolnak.

Az LMP a Centrum nettó ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó szerződéseinek adatait szerette volna mindenki számára megismerhetővé tenni. A parkolási cég azonban nem adta ki az adatokat, ezért a párt pert indított. A bíróság júliusi ítéletében megállapította többek között, hogy az LMP az államháztartási törvény és az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján közzéteendő adatokat kért, és az adatok kiadására kötelezte az alperest.

A Centrum Kft-nek 30 napja van, hogy az adatokat megküldje z LMP számára, amit ezután a párt nyilvánosságra hoz. Amennyiben a cég nem küldi meg a szerződéseket, lehetőség van a bíróság ítéletének rendőri közreműködéssel való kikényszerítésére is.

 A cik előzményeit itt is olvashatják: http://index.hu/belfold/budapest/2010/01/14/a_centrum_nyerte_az_erzsebetvarosi_parkolasi_koncessziot/

Tudtunkkal Erzsébetváros az egyetlen, ahonnan még mindig a Centrumhoz folynak be a parkolási pénzek. Az LMP pert nyert a bíróságon, a Centrum köteles közzétenni az elszámolását. Üdvözöljük a bíróság döntését, nagy lépés az átláthatóság felé. Végre az erzsébetvárosiak is megtudhatják, hogy a kerületből származó bevételt mire költötte el a Centrum, és egyáltalán betartotta-e a koncessziós ajánlatában foglaltakat.

LMP – Moldován László

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika önkormányzat fenntartható 67 várospolitika erzsébetváros átláthatóság 7ker lmp moldovan levegőszennyezettség belső erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr63269038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása