HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Álnépszavazás helyett valódi tetteket!

2011.06.01. 22:10 jt

A józsefvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén dönt a polgármester helyi népszavazási kezdeményezéséről kukázás és hajléktalan témában. Véleményünk a következő:
(Szolgálati közlemény: eredetileg egy "utolsó előtti" verzió került ki, ez helyesbítendő itt a végleges változat.)


Józsefvárosban az önkormányzati képviselőtestület holnapi ülésén tárgyalja a polgármester népszavazási kezdeményezését. Kocsis Máté, fideszes polgármester népszavazási kezdeményezésével mások szerencsétlenségéből próbál politikai hasznot húzni. Ehelyett inkább a hajléktalanság problémájának valódi megoldását kellene segítenie.  

Cinikusnak és demagógnak tartjuk Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester népszavazási kezdeményezését a hajléktalanságról, ami semmit sem oldana meg, csak arra jó, hogy fokozza az előítéleteket a hajléktalanokkal szemben. Az LMP alapértékei között szerepel a részvételi demokrácia erősítése, így a helyi népszavazások gyakoribb alkalmazása. Kocsis Máté népszavazási kezdeményezésének azonban nincs köze a részvételi demokráciához, mert manipulatív és álkérdéseket tesz fel.  

A kukázás büntetése ügyében alkotmánybírósági eljárás folyik és az ombudman is vizsgálja. A guberálást önmagában szankcionáló kaposvári rendelet ellen már született egy elmarasztaló ombudsmani határozat. A szemetelést (amely kukák kiborogatásával is megvalósulhat) pedig már most is törvény bünteti, ami ugyancsak bizonyítja a kérdés felesleges és cinikus voltát. Kocsis Máté becsapja a kerület lakosait azzal a kérdéssel is, hogy támogatják-e a hajléktalan férőhelyek számának csökkentését a kerületben, amire  – a probléma összetettsége miatt – rövid távon szinte semmi esély sincsen.  

Népszavazással nem lehet megszüntetni egy társadalmi jelenséget, a hajléktalanságot. A kerület, a város és az ország valódi érdeke nem a kukázás és a hajléktalanság büntetése, hanem ezeknek a problémáknak a megelőzése illetve az emberi méltóságot figyelembe vevő kezelése. A demagóg politizálás helyett a polgármester valódi munkát is végezhetne. Például leül az érintettekkel – a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetekkel, ellátó intézményekkel és a környék lakóival - és megbeszélik, hogyan lehetne javítani a helyzeten (pl. magatartáskódex kialakítása a hajléktalanellátó intézményekben és környékükön, a hajléktalan szállók környékének rendberakása, fokozott takarítása, a környéken lakók közérzetét javító intézkedések, beruházások). Ezután pedig a fővárossal folytatott tárgyalásokon kellene küzdenie azért, hogy a főváros is vegye ki a részét a közérzetjavító intézkedések megvalósításában. Ennek lenne értelme és haszna is. Nem úgy mint az álnépszavazásnak, amitől biztosan semmit nem változik a helyzet.

Senkinek nem lehet célja, hogy emberek az utcán éljenek, ám a hajléktalanság felszámolásához egyénre szabott szociális munka, az ellátórendszer fejlesztése, és mindenekelőtt egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítása, a lakhatási támogatások növelése szükséges. Ennek érdekében inkább azon kellene dolgoznia mindenkinek, hogy a Tarlós István főpolgármester által indok nélkül felrúgott hajléktalanellátó civilszervezetekkel kötött szerződések - amivel elbizonytalanodott az ellátórendszer - minél előbb újraköttessenek és kialakuljon a fővárosi hajléktalanellátás új rendszere.


Somfai Ágnes
fővárosi képviselő

Jakabfy Tamás
józsefvárosi képviselő

6 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kocsis kukázás

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr472950153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.06.02. 08:42:59

Kedves Képviselő Úr!

Már vártam, mikor születik meg a kerületi LMP álláspontja népszavazás ügyben. Hát nem tetszettek elsietni, az biztos. Meg hát nem is vitték túlzásba az ezzel kapcsolatos munkavégzést, ugyanis mindketten tudjuk, hogy az érvek, és még a szóhasználat is az Új Szemlélet Csoport - akik saját magukat a szélsőbalos anarchisták közé pozícionálják - "szellemi" terméke.

Engedjen meg néhány kérdést...

1. Van-e kötelező érvénye egy ombudsmani állásfoglalásnak?
2. Mit jelent az, hogy "alkotmánybírósági eljárás folyik"?
3. Emlékszik-e arra, hogy a polgármester már a testület ülésén a "kukák kiborogatása" részt a kérdésből előterjesztőként kivette?
4. Mely önkormányzati feladatok pénzügyi alapjait szeretné átcsoportosítani az Önök által itt leírt "még több pénzt a hajléktalanokkal kapcsolatos problémák kezelésére" szándék megvalósítására?

Üdv

szg

Magaméry 2011.06.02. 09:14:31

@08.szabogabor:
Jaah,kérdezni azt talán tud(na)...,de válaszolni kevésbé...,szálljon máá le a magas lóról kicsi
fi(j)úú'ka...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.06.02. 09:51:44

@08.szabogabor:
0. Időzítés. Ez hadd legyen a mi dolgunk. Ha Önnek még lenne pártja, egész nyugodtan elmélázhatna a közleménye időzítésének kérdésén.
1. Nincs. Írtuk ezt valahol? Ez a magyar jogrend, van még hova fejlődni.
2. Mintha nem tudná: tasz.hu/betegjog/buntetheto-e-szegenyseg-alkotmanybirosaghoz-fordultunk
3. Emlékszem, mit ígért a polgármester. De hiába ígérte, ha a tegnap este pótkézbesítéssel megkapott előterjesztésben nem az szerepel. Egyébként bízva a két kérdés szétválasztásában az erre vonatkozó (egyébként legkeményebb) kritikát kivetettem a közleményből.
4. Olvasni tudni kéne: "Ezután pedig a fővárossal folytatott tárgyalásokon kellene küzdenie azért, hogy a főváros is vegye ki a részét a közérzetjavító intézkedések megvalósításában." Ezen kívül a meglevő erőforrások (pl befalazott önkormányzati ingatlanok) újrahasznosítására is szükség volna.

Mielőtt még elkezdődik a vita, természetesen nem a józsefvárosi forrásokból és eszközökből szeretnénk megoldani a hajléktalan kérdést, mindenképp szükséges volna törvényhozói és városi akarat is.

08.szabogabor 2011.06.02. 10:49:32

@jt: Najó, akkor tegyünk kicsit rendet a csúsztatások felhőjében...

0. Ha majd Önnek sem lesz egyszer pártra és képviselői székre szüksége, hogy a véleménye számítson, akkor bátran foglalkozhat bármelyik párt időzítéseinek kérdésével.

1. A szövegösszefüggésből nyilvánvaló, hogy az ombudsmani és AB vizsgálatot - a kormányhivatalt kifelejtették, nem elég alaposan olvasták el a csaknem szószerint átvett Új Szemlélet-érvelést - mint érvet használják arra, hogy kétségeket ébresszenek a népszavazási kérdések jogszerűségével kapcsolatban. Ezért fontos azt tudni, hogy az ombudsmani állásfoglalás - nincs ilyen egyébként a mi ügyünkben, dehát Ön biztos jobban tudja, mi lesz a végeredmény - semmilyen jogkövetkezménnyel nem jár.

2. Épp ugyanilyen megtévesztő - vagy csak egyszerű tudatlanság - hogy az Alkotmánybíróság "eljárást folytat". Természetesen soha nem folytat semmilyen eljárást, ugyanis nem hatóság. Állampolgári beadványokat bírál el, mint a TASZ-ét például, majd egyszer, amikor eljut odáig, ugyanis a sokezer hasonló beadvány között ez csak egy a sok közül. Ugye nem gondolja azt, hogy minden olyan esetben, mikor valaki buzgólkodik egyet egy beadványon, akkor a jogalkotónak fel kellene függesztenie a megtámadott szabályt? Ez esetben ugyanis leállna az élet az országban, annyi a buzgó beadványozó.

4. Valóban tudni kéne olvasni, ám írni tán még jobban. Ez ugyanis: "a hajléktalan szállók környékének rendberakása, fokozott takarítása, a környéken lakók közérzetét javító intézkedések, beruházások" (Ön írta), egyértelműen kerületi hatáskör, ekként bizony nekünk kerülne pénzbe. Saját mondatai ütik ki egymást.

5. Befalazott ingatlanaink "újrahasznosítása" megoldott, köszönjük észrevételét, ugyanis a városrehabilitáció során átköltöző többezer lakos kapja a bérlakásokat, a lebontandó - és ezért befalazott - házak helyére pedig újak épülnek, mielőtt a régi ráomlik az ott élőkre...

Magaméry 2011.06.02. 11:31:13

@08.szabogabor:
00...,mint a szin(t)vonal'a...!

vajdapeterutca 2011.06.03. 19:25:18

@08.szabogabor:

Kedves Szabó Gábor és mindenki!

OK, szűken vett hatalomtechnikai szempontból szerintem nagyon ügyesek voltak. Könnyen lehet, hogy jól megszívatják az MSZP-t, és ha nem vigyáz, akár az LMP-t is: minden kritikus vagy árnyaló észrevétellel szemben Kocsis Máté bemutathatja magát, mint az emberek embere. Az is világos, hogy minél átfogóbb és radikálisabb a kritika, annál hasznosabb, ha egyszerű állításokat százszor ismételve akar győzni valaki. Könnyen lehet, hogy abban is igazuk van, hogy szocialista párt tagsága egyszerűbben gondolkodik a Fidesz hátterénél is, ezért és a doktrinersége miatt a Komássy hiteltelenítése is sikerül. Lehet, hogy az ügyben lenyomja a Fidesz-apparátuson belüli ellenfeleit is. Szóval bravo és bravo.

Ugyanakkor, ha az ember összekavar városfejlesztést, többféle szakpolitikát, közigazgatási szervezetfejlesztést, pártapparátusi önpozicionálást, és nem látszik az ügyben más erőfeszítés, mint a szimpla hatalomtechnika, annak szerintem lesznek következményei.

Leírtam Lesley-nél ( 8ker.blog.hu/2011/05/18/szavazzunk_15 ), és nyilván sokat fogunk és fognak még róla beszélni, itt csak pár felvetés.

Bár a népszavazáson irreleváns, de a kérdésnek előbb-utóbb lesz szakpolitikai és szervezetfejlesztési vonatkozása is. Bár a szakpolitikák közül a gazdaságpolitikának lesz döntő jelentősége a Fidesz választási sikerében (akkor is, ha mondjuk lesz legalább még egy, nem kétharmados ciklusa is), de ugye ennek sikerére enyhén szólva nincs biztosíték, és ha volna, sem viszi el a hátán az összes többi szakpolitikát, ha azok esetleg szarok. A Fidesznek tehát szerintem a legkevésbé sem érdeke, hogy a politikusai nagy ívben tegyenek a szakpolitikákra a maguk területén, még ha személyesen kényelmesnek látszik is.

Nagy különbség minden más ciklushoz képest az óriási felhatalmazás és felelősség. Ez a logika, amit a Kocsis-Szabó tandem itt követ, szerintem a FIDESZ és az SZDSZ elmúlt két ciklusbeli politikájából van összegyúrva, és ez nem alkalmas a mostani helyzetre.

Hatalomtechnikában majdnem marslakóként úgy látom, hogy Kocsis Máté túlzottan hozzákötötte most magát ehhez az ügyhöz. Kockázatos, hogy a Fidesz-apparátus szemében is annak fog tűnni, ami a népszavazáson kifejezetten esélyessé teszi: egyrészt az egyszerű mondások embere, akire valamiféle párt ökle szerepet rá lehet bízni, de bonyolult apparátusok menedzsmentjét - beleértve bizony a rendvédelmi szervezeteket is - isten mentsen. A másik, hogy egy agresszív kismalac a párttársaival szemben, aki ahelyett, hogy egyeztetne, kész helyzet elé állítja őket is (egy másik kerületi polgármester is érezheti magát majd kicsit akár Komássynak). Nekem aztán alig van fogalmam a fővárosi politikusok viszonylatairól, de a Tarlós István úgynevezett egyetértő közlésében azért észreveszem azt is: majd jól felbátorítod a többieket is, hogy ha akarnak valamit, akkor akciózzanak a többiek ellenében, mert az a pártkollégákkal szemben is egyszerűbb, mint egyeztetni és érvelni.

Két éve, mikor elkezdtem ismerkedni az itteni szereplőkkel, olvastam a Szadireform programot. Hasonlónak látom, mint amilyennek önt: van benne egyfajta szigorú logika, amit erős sugalmazással, mondhatnám manipulatíve nyomat, és ami az ereje, attól nagyon sebezhető is: rettentő egyoldalú. Ha nem az egyéb bajai miatt esett volna szét a volt pártja, akkor szerintem azért esett volna, amit ott leírtak. Kétségtelenül, a Fidesz pártszervezetének vannak és még inkább lesznek hasonló dilemmái: az erős központosítás kontra a helyi szervezeteknek mint erős egyéni érdekeltségeken nyugvó politikai vállalkozásoknak a működtetése. Ráadás a Kocsis Máté személyes dilemmája a helyi és az országos politizálás között (szerintem közös a két szintben, hogy elsősorban meg kellene tanulnia őket, és a legkevésbé sem elégedetten széttekinteni).

Szóval minden ott van ennek a történetnek a közeli hátterében, és miközben elszórakoznak majd a szavazással, a főszereplő sokáig viszi majd magával ezt a történetet.

Plusz az ön személye és a kapcsolatuk, amit nem másért tartok problematikusnak, mint az ön korábbi közterületi ügyekben való hivatalból érintettsége, illetve az elmúlt két ciklus tanácsadói szerződéseinek kibeszéletlensége. Nyíltan mondom, politikailag egészen biztosan felelősnek tartom önöket, jogilag szerintem nem felelősök, mert nagyobb tétben játszanak, és vigyáztak magukra. Mások viszont nem vigyáztak magukra, könnyen lehet, hogy ők komoly bajba kerülhetnek. A Kocsis-Szabó tandem viselkedése ebben külön-külön is, együtt is, enyhén szólva következetlen. Eddig sem gondoltam, hogy meg tudják úszni, hogy foglalkozzanak vele, de hogy ennyire összekötötték magukat, és ennyire provokatívan (ti. a jogsértések zöme közterületi ügy, amikben most vitézkednek), most még kevésbé gondolom. És remélem, látják, hogy én azt mondom, amit gondolok: a jogilag közvetlen felelősökön kívül mindenki jól járhatna, ha ezeknek az ügyeknek a végére pont kerülhetne. Ha nem kerül, akkor vinni fogják magukkal sokáig.
süti beállítások módosítása