HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Kié itt a tér?

2011.05.19. 08:52 palkotamas

A Terézvárosnak, Budapest egyik vigalmi kerületének lassan megváltozik az arculata. Az önkormányzati képviselő-testület többségi frakciója és a polgármester asszony megkezdte a visszafoglaltház-akciók sorozatát.

A Tűzraktér foglaltház volt. A kevés jól működő, spontán szerveződött, költségvetési juttatásokat sem igénylő kulturális képződmények egyike. A Terézvárosi Önkormányzat éveken át hagyott parlagon heverni egy kiváló ingatlant, ahová aztán a tönkre ment Tűzraktárból átköltöztek fiatal művészek. És látogatni kezdték a házat, kiállítást, táncszínházat és színházat néztek ott a pesti, a magyarországi és az európai polgárok – meg időnként távolabbiak is. Sikertörténet. De az önkormányzat az októberi választások után ráeszmélt, hogy ebből hasznot húzhat. Vagy legalábbis ...-közeli csoportokat is előnyhöz juttathat a Tűzraktér rekvirálásával. Még akkor is, ha ez ideiglenesen többletköltséget jelent Terézvárosnak. Közgyűlési határozatot hoztak, amely „megpályáztatja” az épületet. Persze olyan kondíciókkal, amilyeneket a mostani üzemeltetők nem teljesíthetnek. Egy nemzetközi elismertségű kulturális műhely elpusztítása elkezdődött.

De nem ez az egyetlen foglaltház a környéken. A méltán kiváló hírű Eckermann Kávézó megszűnésekor a Király utcában egy másik üresen kongó épületben elindult a Sirály. Kilenc szép éve volt. Nem csak kávézóként működött, de folyamatosan voltak a pincéjében – jól szigetelt teremben, senkit nem zavarva! - koncertek, rendezvények, színházi előadások, az épület egészében kiállítások. Komoly munkával fölújították, széppé varázsolták az épületet. Olyan jó közeg lett, hogy Tomcat, az ismert pólóárus (@ by György Péter) az egyik önmagát reklámozó provokációját is oda szervezte. Olyan aurája alakult, hogy nemegyszer az utcáról tértek be külföldi turisták, akik nem találtak ennél megfelelőbb közeget maguknak a városban. Olyan hangulata volt, hogy szenvedélyes dohányzásellenesek is gyakorta megfordultak ott egy-egy tereferére a füstös földszinten is.

Május 26-ai hatállyal a Sirályt is kilakoltatják.

Biztosan van oka a döntéseknek (amelyeket a fideszes többség hozott az ellenzékiek folyamatos tiltakozása ellenére). Bizonyosan van oka a fiatalság légköre elleni kultúrkampfnak. De vajon mi?

Talán az a cél, hogy a kerület jól illeszkedjen a Szekszárd-Pest-Dombóvár-tengelybe, ami lassan kialakulóban van kulturális és közösségi élet terén. Igaz, Szekszárd és Dombóvár békéje nem épp világvárosi, másért szeretjük (tényleg szeretjük!). De Terézvárost, ha nem lesz élénk kulturális élet itt, miért fogjuk? Hisz még jó bora sincs, ami vigasztalna! Nem is csoda, hogy már alakulnak a csoportok a polgári engedetlenségi mozgalmak szervezésére. Amikor az állampolgárok közösségi térré varázsolják az arra hivatottaktól elhanyagolt épületeket, amikor birtokba veszik a sajátjukat, mire az eddig hanyag önkormányzat a már fölújított, működővé tett, híressé vált közösségi teret rekvirálja, sokakban gerjed harag. Miénk itt a tér!

De lehet, hogy mindez hasztalan? Megszüntették a Tűzrakteret, most megszüntetik a még hosszabb múltú Sirályt is. Lesznek megint üresen ásítozó épületek a kulturális centrumok helyén. Esetleg később – mint az szomszéd kerületben az Almássy téren – hotelek. Remek lesz, ugye?

Kialakítanak egy sírva vigalmi negyedet!

Ne hagyjuk ezt! Tiltakozzunk! Csatlakozz a Miénk itt a tér! mozgalomhoz!

 

nemecsekphilippe, a kozmoproli

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr22915975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása