HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Város-zöldítés alibi fákkal?

2011.01.27. 15:10 LMP-2

(fotó: Fejér Martin) 

Planténerek

Aki eddig nem tudta: a planténerek azok a túldimenzionált virágtartók, amelyek mostanában népesítik be utcáinkat. Az elnevezés egy angol eredetű műszó, a "plant" (növény) és a "container" összeillesztése. Eredetileg és más országokban parkolóhely-szépítö és forgalomirányitó eszközként szokták őket bevetni.  Budapesten pedig előrehaladnak, és már egész fasorokat akarnak ilyen módon létrehozni. Ebből is látszik, valami nem kóser ebben az egészben...

Az LMP tiltakozása ellenére az új, egy pár napja elfogadott józsefvárosi fakivágási rendelet továbbra is ösztönözi a planténerek elhelyezését. Vajon miért?

Egyszerűen azért, mert hihetetlenül népszerűek a planténeres fák a mi három kerületünk döntéshozói körében is! (Lásd az új autómentesített Baross utcai szakaszt a Kálvin tér mellett.) Azért népszerűek, mert közel állnak a felelőtlen, cinikus és döntésképtelen politikához.

A városvezetők szemszögéből csak előnyük van:
- az alibi-fákat fel lehet használni propagandaeszközként, mindig akadnak hülyék, akik elhiszik. Verók István "Zöld Terézváros" programja például kizárólag arról szólt, hogy az - egész kerületet teleraknák planténerekkel,
- amikor kell a hely az autóknak, akkor el lehet távolítani őket nyom nélkül,
- nem kell külön építkezés vagy tervezés, mindent egységesen le lehet betonozni, aztán csak odaállítani a cserepeket,
- sohasem lesz belőlük védendő igazi fa, ami aztán megakadályozhatja a mélygarázsépítést. (A Nagymező utcai küzdelem mély traumát okozott a helyi politikusoknak...)

De nézzük azt is, miért nem működik a dolog (nem vagyok biológus, de a saját erkély-tapasztalatom ehhez már elég :):
- a gyökerek nem tudnak utánamenni a víznek és a tápanyagnak. A növény mindig locsolásra szorul. Amikor üres a kassza vagy lusta a locsoló, hamar meg is hal. Már számtalan kiszáradt cserepes fát láttam. (Az új fakivágási rendelet szerint előzetes bejelentés után kivághatóak!!),
- nagy hideg esetén megfagynak, mert védtelenek. A fagy minden oldalról megtámadhatja a gyökereket, nem csak felülről,
- ha esetleg ezt mégis túléli egy példány, és tíz év elteltével végleg kicsi lesz neki a planténer, akkor belehal a szerencsétlen az átültetésbe. Mission accomplished.

TEHÁT: Ezek miatt az okok miatt ellenzi az LMP a planténerek elhelyezését! Még a semmi is jobb a cserepes fánál, hiszen itt csak alibitevékenységről van szó, közpénzpazarlásról, ami (szándékosan?) megakadályozza a tartós városzöldítést.


Fejér Martin

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fenntartható környezettudatosság 8ker 7ker 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr952618324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.01.27. 17:35:58

Egyetértek azzal, hogy ha lehet, mindig gyökeres fát ültessünk és a rendeletben jobban lehetett volna árnyalni ezt, pl. csak egyes helyeken megengedni planténeres fákat.

Viszont a planténeres fák telepítésének oka számos kerttervező elmondása alapján a következő: a budapesti utcák alatt olyan közműkáosz van, amihez társulnak a sokszor irreális védőtávolságok is, amely a legtöbb utcában lehetetlenné teszi a gyökeres fák elhelyezését. Illetve lehetséges lenne, ha a közműtársaságok együttműködőek lennének, ha netán közműalagútban is gondolkoznának az önkormányzatok egy utca felújításakor - tehát a dolgot innen érdemes kezdeni. (A Kálvin téren úgy tudom, a metró miatt vannak planténeres fák.)

Szóval kell hozzá akarat, hogy a gyökeres fák elhelyezése lehetséges legyen, de azért a planténeres fa is jobb, mint a semmi - ha rendesen ápolják és egészséges, többszörösen előnevelt példányok kerülnek bele.
süti beállítások módosítása