HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A Főpolgármesteri Hivatal csonkoltatná a Nagymező utcai fasort

2010.06.30. 13:49 fh

A Nagymező Utcai Egyesület és a Védegylet sajtóközleménye

A Főpolgármesteri Hivatal a Főkert Zrt-vel együtt most arra készül, hogy lecsonkoltatja a fasort a Nagymező utcában, értesült a Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet. 2010. június 30-án 15. órakor tart a Főpolgármesteri hivatal bejárást a Nagymező utcában, ahol várhatóan arra való hivatkozással döntenének a fasor favágással fölérő csonkolásáról, hogy a fák élet- és balesetveszélyessé váltak a vihar miatt.


Meghívó a 2010. június 30-án 15. órakor tartandó bejárásra

A Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet értesülése szerint, a Főpolgármesteri Hivatal Környezetgazdálkodási Ügyosztálya a Főkert Zrt-vel együtt most arra készül, hogy lecsonkoltatja a fasort a Nagymező utcában. Az előkészületek a fasort évek óta védő civil szervezetek háta mögött zajlanak. Az Egyesületnek és a Védegyletnek mégis sikerült megtudni, hogy 2010. június 30-án 15. órakor tart a Főpolgármesteri hivatal bejárást a Nagymező utcában. A bejáráson várhatóan arra való hivatkozással döntenének a fasor csonkolásáról, hogy a fák élet- és balesetveszélyessé váltak a vihar miatt. Mint ismeretes, Terézvárosban az egyik legalacsonyabb az egy főre eső zöldfelület aránya Budapesten, miközben maga a főváros se büszkélkedhet.

A Környezetgazdálkodási Ügyosztály nem először adná áldását a környezetkárosításra. A Főkert és a Főváros együttműködésének eredményeként, 2009. márciusban fakivágási engedély nélkül majdnem kivágtak 21 fát. Akkor a Környezetgazdálkodási Ügyosztály már felhatalmazta a Főkertet, hogy 21 fát kivágjanak, abból 18-at a Nagymező utcában. A fakivágás indoka az élet és balesetveszély elhárítása volt, mely csupán azóta áll fenn, hogy a mélygarázsépítést a fasor akadályozza. 2009. márciusban a fasort a Nagymező Utcaiak gyors intézkedése és heves ellenállása, a sajtó visszhangja és a Fővárosi Főügyészség eljárása tudta megvédeni a törvénytelen fakivágástól. A fasor halála akkor csak pár napon múlott. 2009. júniusban azután a Főkert Zrt. az általa kivágásra ítélt 21 fára fakivágási engedélyt adott be. A kérelmet első fokon elutasította az eljáró 13. kerület. Másodfokon a kérelem elbírálása jelenleg is tart. Tekintettel arra, hogy a fasor útban van a mélygarázsnak, a mélygarázsépítési engedélyezési eljárást a 13. kerület felfüggesztette addig, amíg a Főkert által beadott fakivágási engedély kérdése eldől. Így most a fakivágáson múlik a mélygarázsépítési engedély további sorsa.

A Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet számára teljesen világos, hogy a fasor csonkolása most mit készít elő. 2007. január óta, amikor az ügyészség megóvta a mélygarázsépítési és fakivágási engedélyt, folyamatosan élet- és balesetveszéllyel riogatnak. Ez természetesen nem áll fenn. A 2009. márciusi kurdarcba fulladt kísérlet után a Főkert maga állapította meg, hogy 3 fa esetében van szükség visszavágásra, esetleg kivágásra. A 3 fa visszavágását akkor el is végezték. Semmi sem indokol tehát drasztikus beavatkozást: drasztikus visszavágást vagy csonkolást. Semmi, csak a mélygarázsépítői lobbi érdeke. Ők úgy tűnik még mindig elég nagy befolyással bírnak.

A Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet azonban azon lesz, hogy akik folyamatosan a környezetkárosítást próbálják véghezvinni a Nagymező utcában, kudarcot valljanak és lehetőség szerint, elnyerjék a törvény által kiszabható büntetésüket. Ezért ma, 2010. június 30-án részt fogunk venni a titokban szervezett - azonban a Környezetgazdálkodási Ügyosztály vezetője által ma reggel elismert -, bejáráson, ahová várjuk a sajtó képviselőit is.

További felvilágosítás:


- Bér Rudolf, Nagymező Utcaiak Egyesülete, 06-309-480-480
- Bihari László, Védegylet, 06 70 33-90-710

forrás: Védegylet honlapja
***

Négyéves küzdelem. Csaknem négy éve tart a civil szervezetek harca az MSZP–SZDSZ-es vezetésű kerületi önkormányzat ellen, a Nagymező utcai fákért. Az ügy előzménye, hogy 2001-ben a VI. kerület szerződést kötött egy céggel a „pesti Broadwaynek” nevezett területen egy csaknem 400 férőhelyes mélygarázs építésére, azzal a kikötéssel, hogy az csak a védett platánsor megtartásával készülhet el. A balliberális többség 2006-ban viszont már engedélyezte a fakivágásokat. A természetpusztítást a civilek feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség óvása akadályozta meg, a helyi önkormányzat végül – az építkezés felfüggesztésével – látszólag meghátrált, ám a fákat később a főváros cége, a Főkert akarta kivágatni, balesetveszélyre hivatkozva. (Sz. Zs.)

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2010 várospolitika 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr212120826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása