HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Pofon a civil szervezeteknek: stratégiai perek

2010.03.05. 13:33 budapest 678

Új kifejezést tanulunk: SLAPP = strategic lawsuit against public participation, azaz stratégiai perek a közérdekű fellépés ellen. (A mozaikszó, a "slap" jelentése angolul  "kézzel adott hirtelen ütést" jelent, gyakran fordul elő a "slap in the face" "arculcsapás" szóösszetételben.)

A wikipédia tanúsága szerint a stratégiai célú pereknél nagyon gyakran a felperes cég tisztában azzal, hogy nem fogja megnyerni a pert, de a "rágalmazás" vádjával élve célja a közérdek védelmében felszólaló személy/szervezet megfélemlítése, a hallgatás elérése, és közvetve a hasonló jellegű kritikai megszólalások eleve elhallgattatása. Elsősorban a félelemkeltés eszköze, hiszen a perelt magánszemélyeket vagy szervezeteket érzékenyen érinthetik a kilátásba helyezett perköltségek. Emlékezetes ilyen jellegű per volt, amikor 1997-ben a McDonalds perelt be két Greenpeace aktivistát, és vesztett végül velük szemben.

A New York-i Legfelső Bíróság bírója, J. Nicholas Colabella wikipédián idézett álláspontja szerint a szólásszabadság és sajtószabadság ellen ennél hatékonyabb fellépés már csak a halántéknak szegezett pisztoly lehetne.

kapcsolódó cikk: az lmv-n

az LMP-t érintő Balatonringgel kapcsolatos ügyről az LMP honlapon

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika környezettudatosság lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr121811367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása