HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - választási program - 1 - Pénzt az oktatásba!

2014.09.27. 06:57 jt

A kerületnek pénzt kell áldoznia a jó szakemberekre, a hátrányos helyzetű fiatalok mentorálására, a tehetséges gyerekek iskolai előmenetelének és továbbtanulásának segítésére, minden gyerek iskolai integrációjára. A kerületi munkanélküliség csökkentése az iskolapadban kezdődik!

Az oktatás legfontosabb kihívása manapság, hogy felkészítse a leszakadó családokból jövő gyerekeket is az életre, hogy ne segélyezett, hanem adófizető állampolgárokká váljanak. Ehhez olyan, akár személyre szabott programokra van szükség, amely végigkíséri a gyermekeket már óvodától a szakmaszerzésig, vagy akár az egyetemig. Az államosítással a kerületek az oktatási intézmények szakmai munkájától el lettek szakítva. Józsefvárosban, ahol nagyarányú a hátrányos helyzetű és speciális nevelési igényű gyerekek részvétele az általános iskolai oktatásban, ez kiváltképpen ellehetetleníti azt, hogy gyerekeink jövőjéért a kerületvezetés tenni tudjon. Pedig van mit tenni. A Magyarországon felnövekvő gyerekek és fiatalok tudása az átlagot tekintve nem versenyképes az Unióban sem. Az általános iskolákban a túlállamosítás, a szakmával nem egyeztetett, merev Nemzeti alaptanterv és a tankönyvpiac szétverése csak elmélyíti a különbségeket Magyarország és az Unió többi országa között, és nem szabad munkavállalókat, hanem a jövő közmunkásait dobja ki a gépezet.

A lexikális tudásra építő tantervek csak szlogenek szintjén foglalkoznak a készségfejlesztéssel, a gyakorlatban erre kevés lehetősége (és felkészültsége) van a pedagógusoknak. Ezt igazolják az évente elkészített PISA jelentések, kompetencia-felmérések amelyeken Józsefváros diákjai nagyon alacsony teljesítményt mutatnak. A rossz iskolai eredmények az eleve nehézségekkel küzdő fiatalok számára kilátástalanná teszik a munkaerő-piaci elhelyezkedést, a jövőt.

Józsefváros Önkormányzatának, speciális kiegészítő oktatási, és mentor programokkal segítenie kell a kerületi diákok fejlődését. Pénzt kell áldoznunk arra, hogy ezekbe a programokba jó szakemberek kerüljenek be. Kerületi kiegészítő kvótával segíteni kell az óvodákat és iskolákat hogy magasan képzett, a speciális nevelési igényű és hátrányos helyzetű, illetve különböző kulturális háttérrel rendelkező (pl. migráns) gyerekek képzéséhez megfelelő tudással és készségekkel rendelkező pedagógusok dolgozzanak a kerületben. A rászoruló gyerekeknek legyenek ingyenesek a tankönyvek. Ösztöndíjakkal segíteni kell a tehetséges gyerekeket, abban, hogy eredményeik még jobbak legyenek, és hogy a felsőoktatásban azok is bekerüljenek, akik otthon nem tudnak ehhez elegendő támogatást kapni.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr426734599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása