HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefvárosi Mozaik 11. - Lássuk miből élünk!

2011.09.13. 23:40 jt

Egy régóta idekívánkozó posztot írok meg a népszavazási kampány szünetében: arról lesz szó, hogy az LMP delegáltjai, képviselői mennyi közpénzt kapnak munkájukért.

Az LMP-nek teljes állású közpénzből fizetett delegáltja nincs, költségtérítést sem vesz fel senki. Közpénzből fizetett pozícióba négy főt delegált:

  1. Jakabfy Tamás, képviselő, a Városgazdálkodási és Pénzügyi bizottság tagja. Ezekért a tisztségekért törvényben előírt tiszteletdíj jár, és a törvény elég szűk határokat jelöl ki. A képviselőségért kb bruttó 96 ezer, a bizottsági tagságért kb bruttó 45 ezer forint tiszteletdíjra jogosult. Összesen havi bruttó 140.106Ft
  2. Bálint Mónika, a Humánszolgáltatási Bizottság külsős tagja havi bruttó 43.481 forint tiszteletdíjra jogosult. Áprilisi megválasztásától gyermeke egy éves koráig (október) ezt jogszabályi okokból nem veszi fel. (Április előtt Budai Gábor volt a delegált, aki ezt az összeget felvette.)
  3.  dr. Fekete Hajnal, a Humánszolgáltatási Bizottság külsős tanácsadója. Ő (is) felel egyes szakpolitikai álláspontok kialakításáért. Egyéni vállalkozóként havi szuperbruttó 70 ezer forintot vesz fel (ez kb bruttó 55 ezer Ft-nak felel meg).
  4. Az önkormányzat tulajdonában levő cégek többségének politikai delegáltak a tisztségviselői az igazgatótanácsokban és felügyelőbizottságokban. Ezen delegáltak nagy része azonban társadalmi munkában látja el a funkciót. Kivételt képeznek ez alól a nagyobb cégek. A Fidesz-KDNP egyetlen ilyen fizetett pozíciót nyitott meg az LMP számára, a RÉV8 zrt igazgatósági tagját. Delegáltunk Erdős Zoltán (közgazdász, uniós pályázatíró szakember) lett. Díjazása bruttó 55 ezer Ft volt áprilistól (az IT késői megalakulásától) júliusig, amikor is a kerületi többség a delegálását visszavonta, és Alföldi Györgyöt nevezte ki. Bár a képviselők minősített többsége azt is megteheti, hogy az ellenzéknek semmilyen pozíciót nem ad (a 7. kerületben meg is tette), ez azonban nem tartozik a rendszerváltáskor kialakult liberális demokrácia megoldásai közé. Egy fiatal, kicsi, de tettre kész párt, amelyre a kerületi választók jelentős tömegei adták a voksukat, úgy tudja elveit képviselni, ha megfelelő fórumokon bemutathatja azokat. Az ellenzéknek felkínált posztok közül azért választottuk a RÉV8-at, mert a városrehabilitáció ügyében komoly szakértői bázissal rendelkezünk, amelyet a kerület érdekében hasznosíthatunk. Meggyőződésünk, hogy a RÉV8 zrt (és a kerület) több pénzt nyert volna Zoltán munkájával, mint amennyibe került volna. Ezért a status quo egyeztetés nélküli felrúgásába azzal a feltétellel mentem bele, hogy Zoltán ott maradhat, és meglesznek a lehetőségei arra, hogy pályázati területen dolgozzon. Egyelőre az Alpolgármester Úr ígéretét bírjuk arra, hogy ugyanennyi pénzért szakértőként segítheti tovább a munkát.

Mindösszesen bruttó kb 293 ezer forint, nettó kb 182 ezer Ft.

A közpénzügyeknek folytatása következik, ahol majd azt elemezzük, a többi párt delegáltjai mennyit vesznek fel. Figyelem! Nem demagógia jön, a teljes embert igénylő polgármester és alpolgármesterek tiszteletdíjával és költségtérítésével nem fogunk foglalkozni, csak a képviselők, bizottsági tagok, IT és FB delegáltakkal. És persze a Kesztyűgyár Tanácsadó Testülettel, esetleg egyéb tanácsadókkal is. Majd a végén összehasonlítjuk a pénzek elosztását a választáson elért százalékokkal és a mandátumaránnyal.

3 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2011 8ker józsefvárosi mozaik

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr983221661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.09.14. 00:37:14

Úgy emléxem, hogy az a tagcsere a Rév8-nál akkor nem az egyedüli volt. Nem volt más személyi változás is akkor? Már csak azért, mert ez közös kerületi-fővárosi cég, és az igazgatótanácsot e kettő együtt rakja össze.

vajdapeterutca 2011.09.14. 07:12:19

A lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adása és eladása:
-az alacsony pénzbeli juttatások mellett fontos jövedelmi elem és motivációs tényező lehet (ahogy néhány példa empirikusan is megmutatja),
- az átláthatóság hiánya miatt befolyásolási, zsarolási potenciált jelent (ahogy néhány példa empirikusan is megmutatja, a szót köznapi és nem büntetőjogi értelmében értve persze),
- az átláthatóság hiánya kifogásolható elosztási gyakorlathoz vezethet (ahogy empirikusan is megmutatja az a példa, melyet a Narancs-cikk kommentálásai során Szabó Gábor ismertetett).

Az elmúlt két évben megismert történetekből számomra az látszik, hogy a szereplők kapcsolatát és közéleti megnyilvánulásait jelentősen befolyásolja a személyes jövedelem és az efféle "béren kívüli juttatások" bármely eleme. Akinek információs monopóliuma van, annak zsarolási potenciálja is. A juttatások formáinak és kedvezményezettjeinek közzététele mind a kifogásolható elosztási gyakorlat lehetőségét, mind az esetleges zsarolási potenciált csökkentené.
süti beállítások módosítása