HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Erzsébetvárosi Tiszta Lap, 2014-es önkormányzati választások

2014.10.07. 20:39 oglu

Örmény zsidó vagyok, "cigány", magyar ember, Moldován László – interjú Moldován Lászlóval, az LMP erzsébetvárosi polgármesterjelöltjével


– Meglehetősen mellbevágó az interjú címe. Mi a szándéka?
– Szeretném egyértelművé tenni, hogy számomra elfogadhatatlan mindenféle származás szerinti megkülönböztetés. Tudjuk, hogy a jobboldal hajlamos a származás szerinti differenciálásra, de most kiderült, hogy az úgynevezett baloldal is szavazatmaximálási szempontok miatt hajlandó ezt a kártyát kijátszani. Gondoljon Pásztor Albertre, vagy az egyik baloldali kerületi polgármesterjelölt csapatába tartozó rasszista rapperre. Számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy felmérések bizonyítják, a baloldali szavazók hasonlóan cigányellenesek, mint a jobboldaliak. Kötelességemnek érzem, hogy egyértelművé tegyem: engem (és az LMP-t) soha nem az emberek származása, hanem a közösségért, a kerületért, a hazáért nyújtott 
teljesítmény érdekel.


– Miért gondolja, hogy alkalmas polgármester lenne?
– Négy éve vagyok önkormányzati képviselő. A négy év alatt megismertem az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal felépítését, működését. Én vagyok a legtöbb bizottsági ülésen részt vett képviselő (nem csak a saját bizottságom üléseit látogattam), azt hiszem, szakmai kérdésekhez is én szóltam hozzá a legtöbbet a testületi üléseken is az előterjesztőn kívül. Minden ülésre felkészültem, kialakítottam az álláspontomat (ezt egyébként elég sok képviselőtársam nem mondhatja el, pedig ezért kapja a fizetését). 


– Négy évi ellenzéki önkormányzati képviselőség után hogyan értékelné a fideszes kerületvezetés munkáját?

– A hozzá nem értés, a szakmaiatlanság, az erzsébetvárosi lakosok véleménye meghallgatásának teljes hiánya, a döntések előkészítésébe és a döntéshozatalba való bevonásuk még csak gondolat szintjén való megfogalmazódásának hiánya, az önkormányzat antidemokratikus működése, Erzsébetváros fideszes kifizető hellyé változtatása, valós tevékenységek helyett jól kommunikált látszattevékenységek, és most, az önkormányzati választások előtt részben az erzsébetvárosiak pénzén történő fideszes önfényező kampány; ezek jellemezték a működésüket. És még három fontos dolog: a Janikovszky iskola megbocsáthatatlan bezárása, a zöldfelületek radikális növelése szó szerint életbevágó szükségességének meg nem értése, a lakók pihenéshez való jogának semmibevétele a romkocsma negyedben.


– Ne haragudjon, de nem valószínű, hogy győzni fog a választáson. Ha ilyen rossz a helyzet, miért nem fognak össze a baloldallal?
– A kerületi helyzet tökéletesen leképezi a "nagypolitikát". Orbánt le kell váltani, ez nem kérdés. De úgy, hogy az a baloldal jöjjön vissza, mely Orbán hatalomátvételét előidézte? Egy Gyurcsány--Bajnai--szocialista párt és neoliberális gazdaságpolitika fémjelezte baloldal, mely láthatóan semmit nem tanult? Melynek egyetlen hiteles pozitív üzenete nincs, hogy miért őket kellene választani?

Az LMP a 25 éve regnáló politikai elit leváltását tűzte ki célul. Beállva az egyik oldal mögé ez lehetetlen. 

Erzsébetvárosban Vattamányt le kell váltani, ez nem kérdés! De az a baloldal jöjjön vissza, amelyik hasonlóan hozzá nem értő módon kormányzott, elkótyavetyélte a kerület ingatlanvagyonának egy részét, elég csak a Hunvald-féle ingatlanpanamára gondolni, vagy a kerületi parkoltatás 2009-es 10 évre!!! való magánkézbe adására (a hasonló adottságú Terézváros évi 300-500 millió forint bevételre tesz szert az önkormányzati kézben lévő parkoltatással), vagy az Almássy téri Szabadidő Központ több száz milliós felújítására, majd néhány év múlva történő értékesítésére, vagy a Garay téri piac minősíthetetlen felújítására, mely "csak" a környék lakói és a piaci árusok számára használhatatlan, bár valaki(k) biztosan jól járt(ak). Hogy a sportkomplexum és uszoda megépítése sem valósult meg, hogy egy elbukott csendrendeleten kívül gyakorlatilag semmit nem tettek a romkocsma negyed (igazából a lakók pihenéshez való jogának biztosításáért) problémáinak megoldásáért, hogy a légszennyezés okozta problémák kezelése fel sem merült bennük?

Az a baloldal, melynek jelöltjei között az elmúlt években is tevőleges szerepet vállaló jelöltek vannak, Hunvald Györggyel a háttérben?

Na ne! Az LMP ebben nem lehet partner! Meg akarjuk mutatni, hogy van választható harmadik alternatíva, hogy akiknek fentiek miatt (is) elegük van a két látszólag ellenséges oldal (de gazdasági-politikai elitjük összefonódása napi tapasztalat) a hatalomért, pénzért, pozíciókért való ádáz küzdelméből, miközben lassan 4 millió szegény ember van Magyarországon, 0.5 millió munkanélküli, miközben pártközeli oligarchák közpénz lenyúlása nem ismer határokat, az válassza Magyarország zöld pártja, az LMP kerületi jelöltjeit!

Tudta, hogy...

1. ...hogy az erzsébetvárosiak normális életkörülményekhez, pihenéshez való jogát sem a szocialista, sem a fideszes kerületvezetés nem tudta biztosítani a "bulinegyedben"? Hogy Erzsébetváros önkormányzata 2014 első felében mindössze kicsit több, mint 8 millió Ft felügyeleti díjat szedett be az éjjel is nyitva tartó, szeszes italt is árusító szórakozóhelyektől? 

Válasz: A szocialisták csak egy elvetélt csendrendeletre voltak képesek, a fideszesek csak egy látszategyeztetésre a lakók és a vendéglátóhelyek képviselője között. A parlament elfogadott ugyan egy, az éjfél után is nyitva tartó szórakozóhelyeket megadóztató törvényt, mely az új adóból származó bevételből remélt enyhiteni a problémán, de a bevétel jelentősen elmaradt a várttól (8 millió Ft 2014 első felében). Ekkora bevételből lehetetlen jelentősen mérsékelni a bulizók által okozott problémákat. Az LMP arra törekedne, hogy a problémák mérséklését lehetővé tevő bevétel folyjon be a szórakozóhelyektől, és az önkormányzat saját forrásaiból is áldozna a probléma megoldására, ahogy a negyed műemlékvédelmére is sokkal több pénzt biztosítana. Továbbá az LMP növelné az érintett utcákban a hatósági jelenlétet, megismerné és alkalmazná a külföldi jó gyakorlatokat, alkalmaztatná a most is rendelkezésre álló szabálysértési bírságolást, vécéket helyezne el a területen, kártalanítaná az elköltözni szándékozókat. Az érintettekkel havonta egyeztetne a megoldási módozatokról.

2. ... hogy a parkolásból származó önkormányzati bevételek Erzsébetvárosban jelentősen elmaradnak a hasonló adottságú Terézváros parkolási bevételeitől (évi 300-500 millió forint nyereség évente?

Válasz: Ennek oka még a szocialista vezetés által kötött kedvezőtlen szerződés, mely 2019-ig egy magáncégnek adta a parkoltatás jogát. Az LMP törekedne a szerződés felülvizsgálatára. 

3... hogy a képviselő testület antidemokratikusan működött az elmúlt négy évben? Hogy ellenzéki önkormányzati képviselők véleménye majdnem négy éve nem jelenhet meg a fideszes kerületvezetés által kézivezérelt kerületi médiában?

Válasz: : A "nagy politikához" hasonlóan a fideszes kerületvezetés semmibe vette, és korlátozta az ellenzék lehetőségeit, kontroll szerepét. A testületi üléseken az önkormányzati képviselők egy előterjesztéssel kapcsolatosan mindössze 2 percig beszélhetnek, és nincs lehetőségük az előterjesztő válaszára reagálniuk (például Terézvárosba 10 percig, és reagálási lehetőség is van). Mivel szinte kizárólag rendkívüli ülést hívnak össze, nincs lehetőség a kerületvezetést interpellálni, kérdéseket tenni föl nekik, napirend után kérdezni. Az ülések időpontját és az előterjesztéseket csak 3 nappal az ülés előtt teszik megismerhetővé (bizottsági ülések előtt 1 nappal!), így korlátozva az ellenzék számára szükséges felkészülési időt, és a lakosság beleszólását a helyi ügyekbe. Az ülések helyi tévében való közvetítését is megszüntették, nehogy a lakosság értesüljön az ellenzék véleményéről. Ellenzéki 
előterjesztést az első két évben egyáltalán nem fogadtak el, később is csak egyet-kettőt. Ellenzéki előterjesztések napirendre vételét csak kormányhivatali határozattal lehetett kikényszeríteni. Az ellenzéki képviselők mindössze egy bizottsági helyet kaptak (Molnár István kivételével, aki tanácsnok is), a valódi ellenőrző funkciót lehetővé tevő, önkormányzati cégben való felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi helyeket nem. 

A kerületi médiában arra hivatkoznak, hogy a pártpolitikát nem engedik be a kerületi tévébe és újságba. Hülyének nézik az erzsébetvárosiakat, hiszen Rónaszékiné és Vattamány cikkekkel és képekkel van tele (a fideszes belső harc eldőltével csak Vattamánvéval) a kerületi újság és tévé, és más fideszes önkormányzati képviselők is szerepelhettek. Az egyetlen kivétel Molnár István képviselő (akit egyébként tanácsnoknak is megtettek), ő egyszer szerepelt az újságban. Ő most baloldali jelölt. Az LMP demokratikusan, átláthatóan vezetné a kerületet. Rendes ülések lennének (7 nappal előtte meghirdetve, hogy a lakosság is időben megismerhesse az előterjesztéseket), ahol az ellenzékiek is megfelelő időt kapnának a reagálásra. A helyi tévé egyenes adásban közvetítené az üléseket, és a 
helyi újság is írna az ott történtekről. Az ellenzéki előterjesztéseket is elfogadná a kerületvezetés, ha Erzsébetváros javát szolgálnák. A ellenzéki képviselők számára lehetővé tennénk, hogy valódi kontrollt gyakorolhassanak a kerület működése felett.

4....hogy a fideszes kerületvezetés évi 5-6 millióval támogatta a Helyi Téma és a Heti Válasz Fidesz-közeli tulajdonos oligarcháit az erzsébetvárosiak pénzéből, és csak jobboldali napilapokat rendeltek meg az önkormányzat számára? Hogy ügyvédi díjakra évi nagyjából 40 millió körül folyt el? Hogy a fideszes kerületvezetés valószínűleg még a közbeszerzéseken keresztül talicskázza ki az erzsébetvárosiak pénzét?

Válasz: Ilyesfajta magán üzleti vállalkozások támogatása (pártkötődéstől függetlenül) az LMP szerint nem megengedhető. Meggyőződésünk szerint az ügyvédi tevékenységet a hivatali apparátuson belül olcsóbban lehetne végezni. A kerületi közbeszerzéseken nyílt eljárás helyett rendszeresen hirdetmény nélküli tárgyalásos 
eljárást alkalmaznak, és 3 résztvevőt hívnak meg akkor is, ha a közbeszerzés tárgya sok jelentkezőt feltételezne. Ugyanazt a 6--8 céget hívják meg váltogatva, amelyek feltételezhetően előre elosztják, melyikük melyik közbeszerzést nyeri meg. Pont a közbeszerzés célja, az elérhető legalacsonyabb ár kialakítása nem valósul meg, így károsítva meg az erzsébetvárosiakat. Hogy ezt miért így csinálják, mindenki fantáziájára bízzuk!
Az LMP természetesen véget vetne ennek a gyakorlatnak. Átlátható, nyílt, valódi versenyt lehetővé tevő közbeszerzéseket bonyolítanánk le, jelentős összegeket takarítva meg az erzsébetvárosiaknak.

5. ...hogy Budapesten Erzsébetvárosban a legkisebb az egy lakosra jutó zöldfelület aránya: 0,5 m2 ajánlott érték legalább 9 m2 gyermek/játszótér)?

Válasz: 
Sajnos így van. A kerület gyakorlatilag betondzsungel. Ez és a jelentős átmenő forgalom miatti légszennyezés, szállópor-koncentráció okozza, hogy az erzsébetvárosiak legalább 2-3 évvel élnek kevesebbet, mint a máshol élők. Ezzel a helyzettel a szocialista kerületvezetés szinte semmit sem kezdett, a fideszes sem nagyon. 
Az LMP radikálisan növelné a kerületi zöldfelületeket. Füvesítenénk, fásítanánk, parkosítanánk, játszótereket építenénk, a tűzfalakat is zöldítenénk, a betonudvarokat is feltörnénk és növényesítenénk, zöldtetők létesítésének lehetőségét vizsgálnánk. 
Az Erzsébetvároson áthaladó gépkocsiforgalmat jelentősen korlátoznánk. A Hungária körúttól bevezetett behajtási díjban gondolkodunk, és a kerület belső utcáiba csak az itt élők vagy vállalkozók gépjárműveinek behajtását engednénk. Jelentősen növelnénk a forgalomcsillapított és sétálóutcák számát. Az egész kerület összesen 2 négyzetkilométer. A gyalogos és a kerékpáros közlekedést támogatnánk a közösségi közlekedés színvonalának növelése mellett.)? Hogy egy játszótérre több mint 1000 gyermek jut (a fővárosi átlag 154 

6. ...hogy az LMP-s önkormányzati képviselő már 2011-ben azt javasolta a fideszes 
kerületvezetésnek, amit most, több éves késéssel országosan meghirdetett a Fidesz? 

Válasz: Sőt, ennél többet is! 2011-ben azt javasolta, hogy az erzsébetvárosiak számára adjon támogatást a kerületvezetés, mely lehetővé teszi a lakások fűtéskorszerűsítését, a nyílászárók cseréjét, szigetelést, az energiafaló háztartási gépek cseréjét. Azt válaszolta a polgármester, hogy erre nincs pénz! De néhány hónappal az önkormányzati választás előtt úgy látszik lett, mert néhány hónapja a kerület nyílászárócsere pályázatot hirdetett, melyen a lakástulajdonos társasházi magánszemélyek indulhattak. A pályázati kiírás a zajcsökkentéssel indokol, de igazi jelentősége a rezsicsökkentésben lehet (arról nem beszélve, hogy nyáron, nyitott ablaknál természetesen nincs hatása a zajra). 
Az LMP a 2011-es javaslatának megfelelően járna el, minden kerületi lakást és intézményt bevonva a támogatásba.

7. ...hogy Rónaszékiné Keresztes Monika a kerületi lakosok számára nagyon fontos szociális területért felelős alpolgármester asszony minimális munkát végzett a kerületben havi bruttó 546000 forint közpénzért?

Válasz: 

Rónaszékiné Keresztes Monika a 2010-es országgyűlési választáson Budapest 9. OEVK-t megnyerve a Fidesz színeiben szerzett mandátumot. A parlamentben a szokványos, egész embert kívánó parlamenti munkán túl az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási albizottság tagja 2010.05.14-től, a Népesedéspolitikai albizottság elnöke 2010.06.28-tól, a Lakhatási albizottság tagja 2010.06.28-tól 2013.04.08-ig, az Emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottság tagja 
2013.02.18-tól, A nők esélyegyenlőségével foglalkozó albizottság tagja 2013.02.18-tól. E pozíciókat 2014 tavaszáig töltötte be. Egyértelműen megállapítható, hogy volt dolga bőven, teljes embert kívánó feladatai ellátására (itt most pártkatonai, szavazógépi teljesítményére nem térünk ki). Csakhogy 2010 ősze óta Budapest VII. kerület, Erzsébetváros szociális területért felelős alpolgármestere is. Hogy e tevékenységére mikor jutott ideje, rejtély, illetve eddigi teljesítménye alapján egyértelmű: szinte soha. Bár a helyi média, az Erzsébetváros újság megpróbálta 
azt a látszatot kelteni, hogy alpolgármester asszony komoly munkát végez a kerületben (minden számban több fényképen is látható volt, részt vett, átadott, amíg nem maradt alul a Vattamány polgármesterrel folytatott belső harcban), ez felháborító és nevetséges próbálkozás.

Nézzük, mit mutatnak a számok:
A képviselő-testület elé kerülő előterjesztések száma 2010 óta:
Juhász Gábor alpolgármester: 124; 
Szikszai Zsolt alpolgármester: 191;
Vattamány Zsolt polgármester: 568
Rónaszékiné Keresztes Monika alpolgármester: 17 (2013-ban 3!, 2014-ben 0!!!)

A képviselő-testületi üléseken való részvétel (közmeghallgatásokkal és ünnepségekkel együtt, melyek 10 alkalmat jelentenek, és amelyeken alpolgármester asszony mindig megjelent):
Juhász Gábor: 60
Szikszai Zsolt: 60
Vattamány Zsolt: 63
Rónaszékiné Keresztes Monika: 27
Mindezt havi bruttó 546000 Ft közpénzért!

8. hogy a Garay téri piacon az árusitóhelyek legalább 50%-a üresen áll a piac szintjén (a -1, szinten)? Hogy a bevásárlóközpont előtt álló lefedett építmény egy szökőkút, melyet átadása után nem sokkal befedtek, és azóta sem működik? Hogy hideg, zimankós időben a piacra vezető műkő út olyan csúszós, hogy életveszélyes?

Válasz: Meggyőződésünk, hogy ez az elhibázott szocialista kerületvezetési beruházás következménye (de a fideszes kerületvezetés sem tett szinte semmit a probléma megoldása érdekében)!
A piac felújításakor a befektető bevásárlóközpontot épített a piac fölé, rá pedig lakásokat. A befektető biztosan jól járt, a környékbeli vásárolni szándékozók és a piac árusai biztosan nem, a piac haldoklik. Mi úgy gondoljuk, hogy a friss, helyi termékeket áruló, közösségépitő, sok ember megélhetését biztosító piacok a legalkalmasabb helyek élelmiszer vásárlásra, igy azokat támogatni kell, és nem a -1. szintre száműzni. Ezért támogatnánk a Garay téri piac átalakítását, illetve a szimplakerti, vagy a Rózsák terei piacokhoz hasonló termelői piacok létrejöttét.

9. ...hogy a kerületben rengeteg az üres lakás, és a kiadatlan üzlethelyiség, melyek túlnyomó többsége önkormányzati tulajdon és az önkormányzat számára komoly anyagi tehertétel, és borzasztóan elcsúfítja az utcaképet?
Az LMP szociális bérlakásprogramot hirdetne, melynek keretében felújítási kötelezettséggel juthatnának olcsó bérű lakáshoz a rászorulók, az erre alkalmas hajléktalanok, fiatal családok. Az üres üzlethelyiségeket civil és nonprofit szervezeteknek, művészi alkotó közösségeknek adnánk, ki úgy, hogy bérleti díjat nem, csak a rezsiköltséget kellene fizetniük.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr116768409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása