HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros - választási program - 7 - Segítünk az anyákon!

2014.10.04. 07:03 jt

A gyermekvállalást nem a kelengyepénz ösztönzi hosszú távon, hanem az, ha az anyák biztonságban érezhetik magukat. Az anyáknak biztos lakhatásra, kiszámítható jövedelemre és támogató hálózatokra van szükségük. Mi ezt kívánjuk megteremteni!

Józsefvárosban napjainkra égető problémává vált, hogy családok és gyermekeiket önállóan nevelő nők kerülnek a hajléktalanság közelébe, átesnek a szociális háló résein. Sőt kerületünkben akár több tucat önkormányzati lakásban élő családot is rendszeresen fenyeget hasonló sors, a magántulajdonukat elveszítők még e fölött vannak. A kerületnek nincs kapacitása arra, hogy ellássa őket. A jelenlegi férőhelyek száma és az ellátásra fordítható pénz nem elég ahhoz, hogy ezeket a családokat megmentse a hajléktalanná válástól. Jelenleg az önkormányzat a kisgyermeküket egyedül nevelő nők és munkanélküli családok hajléktalanná válásának megelőzése érdekében csupán annyit tesz, hogy az S.O.S. Krízis Alapítvány fenntartásában lévő Családok Átmeneti Otthonától bérel négy férőhelyet (vagyis egy családnyi helyet). Az önkormányzat a kerületben halmozódó szociális problémák ellenére sem üzemeltet önálló családok átmeneti otthonát vagy anyaotthont.

Ezzel a Józsefvárosi Önkormányzat álláspontunk szerint mulasztásos jogsértést követ el.

Az LMP szerint anyaotthont és Családok Átmeneti Otthonát, vagy egy azzal kompatibilis krízislakás rendszert kell létrehozni a kerületben!

Fel kell újítani az üres krízislakásokat és az üresen álló szociális bérlakásokat.

Az önkormányzat által fenntartott krízislakások többsége nincsen beköltözhető állapotban.

A LÉLEK program keretében 2013 őszétől négy lakhatását elveszítő család kaphat ideiglenes otthont a Szerdahelyi utcai családos közösségi szálláson, viszont a bekerülés feltételei a munkanélkülieknek és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek sem nyújtanak megoldást.

Ezek az intézmények azonban csak a tűzoltást szolgálják. Fenntarthatóbb és gazdaságosabb az, ha hosszútávon az állam és a kerület is hatékonyabb lépéseket tesz a hajléktalanná válás és az elszegényedés megelőzésére. Közmunka helyett valódi munkahelyeket kell teremteni és rugalmas képzési rendszert, ami a potenciális munkavállalókat felkészíti. A munkáltatókkal élő együttműködéseket kell kialakítani és felszámolni a kerület leghátrányosabb helyzetű polgárai, a romák elleni diszkriminációt a munkaerőpiacon.

A megelőzés érdekében a szociális területen dolgozó, családokkal foglalkozó szervezetek szorosabb együttműködésére van szükség, és arra hogy ez a hálózat a családokat segítő nem önkormányzati szervezetekre (civil, magán, egyházi, állami) is kiterjedjen. A szociális irodát, családsegítő központot, gyermekjóléti szolgálatot egy épületbe kívánjuk költöztetni, és ösztönözzük a hatékony együttműködést az irodák között. Minden szolgáltatásról kapjanak naprakész és hiteles információkat a védőnők, a bölcsődék, és az oktatási intézmények, illetve a családokkal foglalkozó nem önkormányzati szervezetek. Civil és egyházi szervezetekkel együttműködve támogatjuk legalább egy tucatnyi klub, családi és anyaközpont a kerületben, ahol a családok segítséget, megértő szót és közösséget találhatnak.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr786749025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása