HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A felsőoktatási forráskivonás és keretszám-csökkentés az ország jövőjét veszélyezteti

2012.12.16. 15:42 jt

Orbán Viktor kormányzásának szégyenletes lépése a felsőoktatási forráskivonás és a keretszám-csökkentés. A leszakadás megállításának egyetlen lehetséges módja az emberi tőke, a tudás fejlesztése, a kormány mégis úgy döntött, hogy nincs szükség magasan képzett munkaerőre. Ezek az intézkedések nem egyszerűen a tanulni vágyó, ám a képzés árát kifizetni nem tudó fiatalok és családjaik arcul köpése, de a magyar gazdasági fejlődés sírját is megássák. Az LMP tiltakozik az ország jövőjét veszélybe sodró kormányzati politika ellen.

 

A Fidesz-KDNP kormány a felsőoktatás reformja címén forrásokat von ki az ágazatból. Miközben hazánkban a felsőfokú képzettségűek aránya jóval alatta marad az EU és az OECD átlagának, a kabinet abba az irányba tesz lépéseket, hogy még kevesebben tanulhassanak a felsőoktatásban. A szűklátókörűséget és a hozzá nem értését mutatja, hogy a kormány képtelen megérteni: a 21. században egy nemzet csak úgy lehet sikeres, ha a tudásra, a gondolkodni tudó emberre alapozza a jövőjét.

 

A tudás növelése és az emberi tőke fejlesztése a legjobban megtérülő beruházás. A nemzetközi versenyképességi rangsorok és elemzések régóta a humán infrastruktúrába befektető, az oktatást, a képzést, az innovációt preferáló és magát az embert értéknek tekintő, tehát egészségét és környezetét megóvni kívánó skandináv modell sikerességét igazolják vissza.

 

Az LMP célja Magyarország talpra állásának, hosszú távú sikerességének biztosítása, amelynek záloga az oktatási rendszer, a tudástermelés fejlesztése. Éppen ezért nem engedhetjük meg magunknak, nem engedhetjük meg Orbán Viktornak, hogy elpazarolja legértékesebb erőforrásunkat. Nem engedhetjük meg, hogy elvegye fiataljaink elől a tanulás lehetőségét. Nem mondhatunk le arról, hogy jól képzett, magas tudású és termelékeny munkaerőre alapozzuk a gazdaság fejlődését.

 

Nemet mondunk Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa oktatáspolitikájára, a forráskivonásra és a keretszámok csökkentésére!

 

 

Budapest, 2012. december 13.

 

 

Scheiring Gábor

országgyűlési képviselő,

az LMP gazdasági kabinetjének vezetője

 

 

Osztolykán Ágnes

országgyűlési képviselő,

az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr134968269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása