HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Budapest Esély: Tarlós István haladéktalanul magyarázza meg döntését!

2012.11.25. 11:45 jt

Tarlós István főpolgármester indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondott november 10-én a Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatójának. A fővárosi tulajdonú cég az alapító igazgató vezetésével tizenhét éve sikeresen segítette a hátrányos helyzetű, nehezen foglalkoztatható, többek közt hajléktalan személyek munkaerőpiaci elhelyezkedését. Elfogadhatatlan, hogy a főpolgármester ilyen felelőtlen döntést hozott egy szakmailag és gazdaságilag is kifogástalanul működő cég irányításáról.

 

Az elsősorban közfoglalkoztatás-szervezéssel és esélyegyenlőségi programok szervezésével foglalkozó cég működésére mindeddig senkinek sem volt panasza. A tavalyi drasztikus, több mint húsz százalékos elvonás ellenére is megőrizte működőképességét, sőt az előző éveknél nagyobb arányban tudta nyílt piaci munkahelyhez segíteni az álláskeresőket. A cég szakmai és módszertani sikereit mutatja, hogy 2011-ben  a „Budapest – több mint esély” fővárosi program bekerült az Európai Unió legjobb gyakorlatai közé.

 

Ezért érthetetlen Tarlós István hirtelen döntése az igazgatóváltásról, amelyre eddig sem az intézmény korábbi vezetője, sem az ügyben kérdéseket feltevő LMP nem kapott indoklást. A cég felügyelőbizottságának fideszes tagjai is csak utólag értesültek a döntésről, okairól viszont máig nem kaptak tájékoztatást. Tudomásunk szerint Tarlós senkivel sem egyeztetett, mielőtt elfogadta helyettese, Szentes Tamás javaslatát az igazgató felmentésére. Szentes az egyik kereskedelmi televíziónak adott interjújában maga is belezavarodott állításaiba, amikor a csere okairól kérdezték.


Az új igazgató a pályáztatás nélkül kinevezett Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal korábbi főigazgatója lett. Szentes szerint Pirisi személye a garancia arra, hogy a foglalkoztatás bővülni fog a fővárosban. Meglepő fordulat ez annak fényében, hogy Pirisi Károlyt az FSZH éléről éppen a foglalkoztatási szolgálat eredményesebb működéséhez szükséges kompetenciák hiányára hivatkozva távolította el Matolcsy György 2010-ben.

 

A főpolgármester eddig nem tisztázta, milyen okok állnak a minden szakmaiságot nélkülöző döntése hátterében. Az LMP szerint mindennek az intézmény ügyfelei, a hátrányos helyzetű, munkahelyet kereső budapestiek látják a kárát. Felszólítjuk Tarlós István főpolgármestert, hogy haladéktalanul indokolja meg döntését.

 

Budapest, 2012. november 25.

 

Kaltenbach Jenő,

az LMP fővárosi frakcióvezetője

 

Szél Bernadett,

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

4 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika 2012 józsefváros 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr564924321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2012.11.26. 13:03:43

Mátéka rúgatta ki, mert a JVSZ vezetői mindenkit el akarnak takarítani. Szentes főpolgármester helyettes a Mátéka közeli spanja, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatói székéből került a Tarlós mellé, Tuhi és Tarlós különalkujával.

Kulinyi Marci fő bűne, hogy ismer és hogy eszdéeszes volt, ja meg hogy szintén kedveli és segíti a cigányokat, az meg mostanában bizonyos "kultúrkörökben" nem épp előny...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.26. 14:11:08

Hát épp ezért került ide, mert túl sok a kerületi vonatkozás.
Azt azért tudjuk, hogy SZDSZ-es nem mostanában volt, jó darabig ott is tudott maradni a "bizonyos kultúrkörök" országlása közepette. Én se gondolom, hogy a Roma-Net lesz a zászlóshajó az új vezér alatt...

vajdapeterutca 2012.12.04. 08:38:48

Két nap múlva tárgyalja a képviselő-testület a Lakatos Menyhért iskola átszervezésére vonatkozó előterjesztést.

Mivel a testületi ülés más előterjesztései - a törvényi előírásnak megfelelően - olvashatók az önkormányzat honlapján, ennek tartalma viszont ismeretlen, ebből arra következtetek, hogy az átszervezésre vonatkozó elképzeléseket a képviselők is csak az utolsó pillanatban ismerhetik meg.

Megtalálható viszont az ülés oldalán az iskola elmúlt négy éves szakmai beszámolója, melyet szintén tárgyal a testület. Szerintem ijesztően felületes munka: mentegetőzéssel, önigazolással, az iskolavezetési és a fenntartói felelősség kifejtésének hiányával, a jövőre vonatkozó általános, számon nem kérhető elképzelésekkel.

Az iskola jelenlegi működése több önkormányzati ciklus döntéshozóinak felelőssége. Egyetlen olyan dokumentumot nem találtam, amely a problémákat és feladatokat az iskola jelentőségének akár csak közel megfelelő mértékben kifejtené, egyetlen olyan önkormányzati döntéshozóról vagy szakértőről nem tudok, aki a saját szerepével szembenézett. Az önkormányzati nemtörődömségre utal az iskola átszervezésének utolsó pillanatban való beterjesztése is, amelyre magyarázat lehet, de a legkevésbé sem mentség a heteken belül esedékes államosítás. Hogy egyértelmű legyek: az iskola működésének tétje a kerület legszegényebb gyerekeinek egész életét meghatározni képes versenyképessége, amit csak a megfelelő színvonalú közoktatás tudna biztosítani, és amit ez az iskola hosszabb ideje nem biztosít.

Kérem, hogy az előterjesztés benyújtásakor - a törvényt betartva - hozzák nyilvánosságra az átszervezésre vonatkozó elképzelést, és ne csak a döntés után. Ha az önkormányzat nem reagál, akkor kérem, hozzák nyilvánosságra az anyagot a képviselők.

Javaslom megfontolásra azt is, hogy fogadják gyanakvással a sürgősségre hivatkozva a testülettel gyakorlatilag érdemi vita és mérlegelési lehetőség nélkül megszavaztatni kívánt bármilyen elképzelést.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.12.04. 13:41:41

@vajdapeterutca: még nem nyilvános az anyag. A képviselők számára sem.
A gyanakvás megvan...
süti beállítások módosítása