HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Miről is döntött az LMP és miért?

2012.11.18. 20:55 jt

Az LMP tegnap éjjel többek között a következő döntést hozta:
Az LMP a 2014-es országgyűlési választásokon nem köt választási együttműködést a jelenlegi 
parlamenti pártokkal, és más szervezetekkel is ezen az alapon tárgyal.
És ezt:
  1. Az LMP nem kíván belépni az Együtt 2014 Választási Mozgalomba.
  2. A párt az elfogadott stratégia szabta keretek között folytatja a megbeszéléseket az Együtt 2014 tagszervezeteivel és képviselőivel a politikai együttműködés további lehetőségeiről.
  3. Ennek érdekében szorgalmazza, hogy a fentnevezett szervezetek mielőbb tisztázzák viszonyukat a 2002 és 2010 közötti kormányzás gyakorlatához. Ezen az időszakon belül az LMP különösen fontosnak tekinti a tárgyalópartnerek álláspontját az alábbiakról:
    1. az adórendszer igazságossága, az élőmunka túladóztatása, a tőkejövedelmek, az extraprofit,a környezethasználat alacsony részesedése a közteherviselésből;
    2. az államadósság-növekedés, valamint az adósságállomány és a nagyberuházások összefüggése;
    3. a Magyarország adottságait ki nem használó beruházási politika, a kiemelt beruházási törvény, a multinacionális befektetők előnyben részesítése a hazai kkv-kal szemben, a hazai beruházási ráta alakulása;
    4. a bankrendszer szabályozása, a devizahitel-krízis kialakulása és kezelése, a 2009-es banki magatartási kódex;
    5. a közszolgáltatások piacosítását szolgáló lépések;
    6. a kistelepülések magukra hagyása (különös tekintettel a kisiskolák bezárására,a vasúti szárnyvonalak megszüntetésére), a szociális kettészakadás;
    7. a birtokpolitika,a helyi termelők kiszorítása;
    8. az energiapolitika: az energiapazarlás és importfüggőség konzerválása, a megújuló energiaforrások elenyésző kihasználása;
    9. a közpénzen folytatott kormányzati propaganda.
És hogy miért?
Az LMP nem kíván"Bajnai pártja" lenni, mert a múlt meghaladására alapítottuk ezt a pártot, így nem vállalható számunkra, hogy a múlt bármely miniszterelnökét támogassuk.
Elvi döntést hoztunk, politikai, hatalomtechnikai számítást immár sokadszorra nem vettünk figyelembe.
Az LMP egy olyan párt, amely nem a hatalom megragadásában érdekelt, hanem saját víziója van, hogy kívánja kivezetni az országot ebből a mély gödörből, és ezt a víziót a múlt visszahozatalával nem lehet képviselni. Azt gondoljuk, hogy az országot arra kell terelni, hogy program alapon válasszon pártot, és ne messiásvárás alapon.
Pártunkon belül is volt támogatója a csatlakozásnak, de a többség úgy ítélte meg, hogy az E14 csatlakozási dokumentuma alapján az LMP programjának képviselete, és a mindkét oldalból kiábrándult választók képviselete hosszú távon nem lenne lehetséges.
Többek között a fenti pontokban nem kívánjuk az Orbán kormány rossz gyakorlatát egy Bajnai kormány rossz gyakorlatára lecserélni!
Nem kívánunk továbbá szimpla politikai számításból egy olyan szövetséghez csatlakozni, amely nem zárja ki soraiból azokat a pártokat, amelyek kormányzása az Orbán rezsimhez vezetett.
Ehhez kérjük a minkét oldalban csalódott választók további támogatását!
Jakabfy Tamás
önkormányzati képviselő

18 komment · 3 trackback
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika 2012 bajnai lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr754913452

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP, a magányos primadonna 2012.11.21. 12:45:45

I. Felvonás „A stratégiáról az LMP kongresszus dönt majd, de abban mindenki egyetért, hogy egyedül indulnak majd, és nem érdekeltek egy „ellenzéki összeborulásban” Jávor Benedek II. Felvonás A kongresszus határozata az LMP részvételéről...

Trackback: Az ex civilek úgy döntöttek, hogy nem csókolnak kezet Batu kánnak 2012.11.19. 10:45:27

A rendszerváltás körül középiskolás diákmozgalmakban nőttem fel, főleg olyanokban, amelyek demokrácia fejlesztéssel foglalkoztak. Amikor 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, azt gondoltam, hogy az a 10-15 ezer ember aki anno részt vett ezekben a mozgalma...

Trackback: kezdetét veszi a lehetetlen: LEHET MÁS A POLITIKA !!!! 2012.11.18. 23:01:45

A forradalmak mindig elbuknak, az LMP pedig pontosan ugyanúgy nézett ki, mint valami forradalom. Már láttuk is a bukását, mindent láttunk, az összes képregény kockát, egyszerűen így volt megírva, megtervezve. Magyarország a legdrámaibb és mondjuk ki, l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2012.11.18. 21:11:09

Tamás, ezt a szavazóitok nem fogják követni, meglátod.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.18. 21:23:14

Majd meglátjuk. Ez is benne van a pakliban.
Attól függ, hogy mennyire hosszú távú a memóriájuk.

katajev 2012.11.18. 21:56:50

rendben van ez így

08.szabogabor 2012.11.18. 22:54:38

@jt: Nekem nagyjából mindegy, csak két elvi és egy gyakorlati dolgot nem vettetek számításba, illetve ignoráltatok.

A Fidesz kétharmad valóban az elcseszett kormányzás következménye, de Bajnai minelnökként jól teljesített.

És nem lehet összemosni a 2/3 létrejöttét annak felhasználásával: A féldiktatórikus államberendezkedés kialakítása nem annak a következménye, hogy kétharmaduk lett, hanem annak, amire saját akaratukból használják.

A gyakorlati meg persze annyi: balzöld önálló pólus az politikai vicc. A választók nem pazarolják el a szavazatukat ha épp el akarnak kergetni valakiket, és Orbánékat meglehetősen el akarják már most is, és lesz ez még rosszabb is. Nagyjából két hónapon belül beálltok 2%-ra onnantól meg már a maradék szavazók is elmennek, mert elveszne a szavazatuk.

És még egy fontos dolog: a ballib média eddig fölfelé nyomott Titeket, de innentől ennek vége. A demokratikus erők összefogása nagyobb érdek, mint egy zöldbal párt fenntartása.

Mentsd el, én szóltam;)

szciklon 2012.11.18. 23:00:07

Tamás, köszönöm.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.18. 23:05:06

@08.szabogabor: Harcos! Ezt elmodták húszan a kongresszuson is, ennek tudatában döntöttünk.

Kuku 2012.11.18. 23:29:13

Kemény presszió lehetett, de jól döntöttetek. Gratulálok.

Ferenczi István 2012.11.18. 23:45:45

én is örülök a döntésnek, de a neheze csak most jön, nyilván. hajrá.

furbe · http://matits.hu 2012.11.19. 01:12:27

Az elfuserált rendszerváltás, illetve haszonélvezőinek elutasítása, valamint Orbán hatalmi rendszerének megdöntése között nem látok ellentmondást.

Simplicio 2012.11.19. 01:49:10

Az LMP két és fél éve stagnál, miért hozna az önállóság ezután több szavazatot? Közben nézzétek meg az új választási rendszert: hiába szerepelne a 2010-esnél jobban az LMP, listán nem tudja összeszedni a frakcióalapításhoz szükséges 10 főt. Az együttműködés elutasítása nem csak Orbán újraválasztását segíti, de az LMP megjelenni is nehezebben tudna. Ha egyáltalán bejut, mert sok szavazója egy Orbánékat leváltó erőre szeretne szavazni. Egy örök ellenzéki formációval pedig elvesztegeti a szavazatát...

[dániel] 2012.11.19. 12:14:57

Nem olvastam a fenti bejegyzésből, hogy az LMP mindenáron külön listával és külön jelöltekkel akarna indulni a választásokon. De úgy tűnik, hogy még ez a bejegyzés sem elég egyértelmű - vagy én vagyok hülye...
Jelentkezem, ha megtudom, mi az igazság :)

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.19. 16:38:05

@Simplicio: nem te vagy véletlenül a tipikus ballib szavazó?
Addig látsz, hogy Orbánnak mennie kell, és a választási rendszer miatt ehhez egység kell.
Én azt gondolom, hogy ha a fidesztől balra levők egyesülnek, és a szavazatok összeadódnak, akkor az Egyesült Magyar Szocialista Unió a maga másfélmillió szavazójával alulmarad a Fidesszel szemben. Az LMP be tudja vonzani a középen állókat és a két nagy párt kritikusait is. Most arról döntött, hogy be is szeretné.
A "koalíciós tárgyalásokat" az új választási törvény a választás elé hozta. De nem másfél évvel a választás elé...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.19. 16:45:05

@[dániel]: Sok mindenről döntöttünk ezen a két napon, mindet nem tudom bemásolni ide.
Ami viszont igaz, hogy a jelenlegi parlamenti pártokkal nem kötünk választási szövetséget. Ebből persze az is következik, hogy parlamenten kívüliekkel ez is elképzelhető.
Ennek módja leginkább az lesz, hogy tágra nyitjuk a párt kapuit a hozzánk hasonló rendszerkritikus emberek felé.

[dániel] 2012.11.19. 17:33:47

OK, én vagyok hülye és az LMP arra készül, hogy külön induljon a választásokon :)
Tiszteletem minden egyes delegáltnak és a pártnak, a lelkiismeretes szavazásért. Ezúttal szerintem jobb lett volna olyan konszenzust találni, ami megmenti a közösséget, mert most ketté szakadt.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.19. 23:57:20

Vágó Gábor írásából:
"Ha csak a régi elit, Orbán és a szélsőségesek között lehet választani, akkor sok józan gondolkodású választó politikai hajléktalan marad. Az LMP küldetése az, hogy elvi alapon állva, szakmai munkával, minél több szavazót tudjunk megszólítani a pártállami rendszer megbuktatása érdekében."
vagogabor.blog.hu/2012/11/19/rendszervaltas_kozeprol

Simplicio 2012.11.20. 03:00:50

@jt: A legalapvetőbb állításomra nem válaszoltál. Az LMP két és fél éve nem tudja ezeket a szavazókat önálló "pólusként" megszólítani. Mitől változna ezt? Min változtat, ha egyesültök a 4K! 15 darab párttagjával?

Azt örülök, hogy látod, hogy a választás előtt meg kell egyezni. De ezt nem lehet az utolsó pillanatra hagyni.

2006-ban az MSZP-SZDSZ 2,7 millió szavazója volt. Elégnek tűnik az innen kiábrándultakat visszaszerezni, nem kell a Fideszből kiábrándultakkal is próbálkozni. Egyébként eddig sem látszott, hogy a Fideszből sokan vándorolnának az LMP-be. Ráadásul az antikapitalista-baloldali LMP-programmal nehéz jobboldali szavazókat szerezni.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.20. 15:41:45

Mitől változhat? Ha az emberek elhiszik...

A 2,7 millió szavazóról pedig csak annyit, hogy az onnan kiábrándultak jó része 2010-ben amoda szavazott. Azaz az én véleményem szerint a két csoport között bizony nagyok az átfedések.

Továbbá: aki 2006-ban az MSZP-re szavazott, az nem biztos, hogy baloldali, és főleg: aki 2010-ben a Fideszre szavazott, azok közel se mindegyike jobboldali.

Az egyértelműség kedvéért: én a 2010-ben a fideszre szavazó leszakadókat (részben jobboldali részben protesztszavazó) is célzom.

Tudom, hogy bonyolult, de remélem, értitek :)
süti beállítások módosítása