HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Újabb pofon a kormánynak: megbukott a hajléktalan embereket üldöző politika

2012.11.13. 23:32 jt

A Lehet Más a Politika üdvözli az Alkotmánybíróság legújabb határozatát, amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a hajléktalan emberek közterületen élésének törvényi tiltását.

 

A testület indoklásként egy az egyben kimondta, amit az LMP már régóta hangoztatott: „a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie”. A Fidesz-KDNP-kormánynak így szembesülnie kell azzal, hogy még a saját, a szociális jogok szempontjából teljesen lecsupaszított alaptörvényük alapján sem lehetséges a hajléktalan személyek megbüntetése, kriminalizálása. Egyértelműen megbukott az az embertelen politika, ami a hajléktalan embereket, és nem pedig a hajléktalanságot üldözi.

 

A fővárosi közgyűlés fideszes többsége mindig is élen járt a hajléktalanság kriminalizálásában. A közgyűlés 2011 májusa óta tette pénzbírsággal büntethetővé azt, ha valaki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja. A fővárosi LMP akkor mondott le a hajléktalanügyi megbízotti pozícióról tiltakozásul, amikor a közgyűlés Szabó Máté ombudsman kérésére sem vonta vissza az alkotmányellenes rendeletét tavaly augusztusban.

 

Az Alkotmánybíróság tavaly év végén már a kukázás büntetését is alkotmányellenesnek minősítette.  Az újabb egyértelmű alkotmánybírósági pofon után nincs más út: a rendészeti megközelítés helyett végre a szociálpolitika eszközeivel kell megkezdeni a hajléktalan emberek súlyos helyzetének megoldását. Valódi megoldást a hajléktalanságot megelőző lakáspolitika, egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítása, illetve a hajléktalan embereket segítő emberléptékű szociális rendszer kialakítása jelenthet.

 

Budapest, 2012. november 13.

 

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő,

az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke

 

Somfai Ágnes

fővárosi frakcióvezető-helyettes

3 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: hajléktalan alkotmány 2012 kocsis 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr434906150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.15. 00:29:39

"Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Az Alkotmánybíróság kedden közölte: hétfőn meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására."

www.magyarhirlap.hu/belfold/elhetnek-hajlektalanok-kozteruleten

Ha az Alkotmánybíróság csak ennyit tud, akkor valóban felesleges. Ez a döntés egy dekadens h*lyeség. Egy egészséges társadalom elemi késztetést érez, hogy a hajléktalanságot megszüntesse: ezek meg, valamiféle, ki tudja miféle, doktriner jogelvekre hagyatkozva kimondják, nem csak azt, hogy megsemmisítendő a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát, de tkp., ezzel együtt, azt is, hogy közterületen életvitelszerűen élni LEHET. S ezzel jogi(!) hivatkozási alapot teremtenek mindenféle a- és antiszociális törekvésnek! B*zik ezek, nem alkotmányjogászok:-[

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.15. 00:30:55

@bbjnick:

megsemmisítendő a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését=megsemmisítendő a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.11.18. 21:55:02

A hajléktalanságot nem azzal lehet megszüntetni, hogy a csöveseket összefogdosod, és bezárod, hanem azzal, hogy (a) nem engeded, hogy hajléktalanná váljanak, (b) olyan ellátórendszert tartasz fenn, amelybe bemennek.
süti beállítások módosítása