HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Látogatás a Fővárosi Közterület-Fenntartónál

2012.10.22. 12:22 jt

Október 6-án az LMP képviselőkből és szakértőkből álló küldöttsége meglátogatta a Fővárosi Közterület-Fenntartó (FKF) zrt fontosabb hulladékkezelő létesítményeit. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a nagyvárosi élet is fenntartható módon folyjék, minél kevesebb hulladék keletkezzen, és ami keletkezik, az is a lehető legjobban hasznosuljon, hogy ne hagyjunk szeméthegyeket a következő generációkra. Budapesten ez utóbbi még csak utópia, de a hulladékot legalább már európai színvonalon kezeljük.

A pusztazámori hulladéklerakóba érkezik Budapest déli részének a hulladéka. Összesen 50 méter magas lesz a szeméthegy, amit oda építenek és most már 40 méter felett járnak. Bár mintaértékű a fedés és a tömörítés, de persze ezzel együtt hordja a szél a szemetet. Egy részletes prezentációt láthattunk a lerakóról és a jövőre vonatkozó nagyívű tervekről, majd bejártuk a "terepet".
pusztazamor.jpg
40 méteres szeméthegy tetején
A szeméthegy minden oldala szigetelt, gyűjtik és tisztítják az elszivárgó vizet, begyűjtik és hasznosítják a hulladék bomlásából keletkező ún. depóniagázt. Ez azért fontos, mert a keletkező metán sokkal agresszívebb üvegház hatású gáz, mint az égetéséből keletkező széndioxid. Az FKF terveiben van égetésére telepített nagy teljesítményű hőerőmű, amely a depóniagázból villamos energiát is előállít.

További terv, hogy pályázati pénzből a városban 4 új generációs hulladékudvart hoznak létre, melyekhez környezetvédelmi oktatóközpontok is csatlakoznának, ami nagyban megkönnyítené a hasznosítható hulladékok begyűjtését és az iskolások szakértő tudatformálását. Nem utolsó sorban azon is gondolkodnak, hogy ezek szociális boltként, újrahasznosító központként működjenek, mivel lomok befogadására is készülnek.

Fontos terv a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítése, ez jövőre indulni fog, erről külön is fogunk információkat adni. A szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége Budapesten ma még elenyésző, 850 ezer tonna kommunális hulladék mellett mindössze 46 ezer tonnát gyűjtenek be szelektíven. Ezért is fontos a teljes körű házhoz menő szelektív gyűjtés és a kommunális hulladék válogatók beüzemelése. Nem utolsó sorban uniós előírások szerint 2016-ra a '95-ben lerakott hulladék 35%-a kerülhet csak lerakásra, a többit hasznosítani kell.
A pusztazámori komposztáló 200.000 lakó zöldhulladékát gyűjti. A keletkezett komposztot 100%-ban felhasználják a lerakó takarására, mivel a szigetelő réteg felett a dombon gyep kerül kialakításra, később pedig fásítva lesz. A beérkező építési hulladékot (sitt) is helyben felhasználják, mivel a kocsik közlekedése esős időben nehéz az agyagos meddőn, ezzel szórják fel az épülő utakat.

hulladekegeto.jpgPusztazámor után meglátogattuk Rákospalotán az ország egyetlen kommunális hulladékégetőjét. ilyen létesítmény uniós szinten mintegy 400 van és nagyobb városok közül többnek is a távhőellátását jelentős arányban hulladékégetők végzik (Bécsben 25%, Malmöben 60%, Párizsban 50% - míg Budapesten 4%).
Ottjártunkkor a 3 kazán (a negyedik épp karbantartás miatt állt) egy óra alatt 116 tonna gőzt termelt ebből pedig 16 MW villamos áramot és 15,6 MJ távhőt.

Környezetvédelmi okokból a füstgáz tisztítása szükséges, de az elektrofilter beépítése és a 2004-es fejlesztés óta tudják tartani a paramétereket még akkor is, ha cserélni is kell a szűrőben ezt-azt üzem közben.
A szóbeli tájékoztató után bejártuk sisakban a telepet. 5 tonna teherbírású adagoló-kanál táplálja a tüzeket, amelyek 1000-1100 fokon égnek, a füstgáz viszont maximum 200 fokos. Ennek tisztítása több fokozatban megy végbe, míg végül a levegőszennyezettségi határértékeknek megfelelő kibocsátást kapunk.
A hulladékégetőben alkalmunk volt véleményt cserélni a cég terveiről a stratégiai igazgató úrral is.
hulladekegeto-csoport.jpg
Fotó: Mizsei László (CC BY-NC-SA)
A szakmai napon részt vett az LMP erzsébetvárosi és józsefvárosi képviselője is.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr834862256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása