HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Diószeghy vagy Diószegi?

2012.10.08. 14:46 bmmv

A Józsefváros újság legutóbbi száma szerint a kerület 8 millió Ft-ot szán új utcanévtáblák készítésére. Úgy tűnik, hogy a kivitelezés elkezdődött, annak ellenére, hogy a képviselő testület szeptember 27-i ülésén még csak arra kérte fel a polgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntését követően terjessze a táblacserék ütemezését és költségvetését a testület elé. Bár a kivitelezés gyorsasága példa nélküli (olyannyira, hogy határozat és fedezet híján komoly kérdéseket is felvet), annak minősége azonban komoly kétségeket vet fel:
Az alábbiakban 2 táblát láthatunk egy régit megfelelő helyesírással, és egy újat melyen Józsefváros helyett már Orczy-negyed szerepel, ám az utca nevének helyesírása némi kívánnivalót hagy maga után. A két tábla egymással szemben a Kőris és a Diószeghy utca sarkán látható, Önök is megnézhetik, és megírhatják a véleményüket. Akár a polgármesternek. Minek így sietni, ha ez lesz az eredmény? A kapkodással és figyelmetlenül véghezvitt ügyek egy újabb példája.

madar 015_1.JPG madar 014_1.JPG



LMP Józsefváros

 

4 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: józsefváros 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr664825551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.10.08. 22:40:20

Az indok az lehet, hogy Diószegi Sámuel valószínűleg soha nem írta ghy-nal a nevét, tehát a régi felirat a rossz. A wikipedia szócikk szerint "Diószegi", esetleg "Diószeghi" a helyes írásmód: hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3szegi_S%C3%A1muel

Amúgy inkább az a gáz, hogy csak azért, hogy a negyedek nevei rajta legyenek a táblán, 8 milliót elköltenek. Erre nem is lehet mit mondani...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.10.16. 23:17:08

@bmmv: hát azért Kazinczy levelezése relevánsabb, mint a wikipedia, azt hiszem :)

kopaszskodas 2013.02.08. 00:54:23

Halkan megemlíteném, hogy a bmmv által belinkelt Kazinczy-levelezésben végig Diószegi szerepel. A Dr. Váczy János által jegyzett "Bevezetés" ír egy helyütt Diószeghyt, és Kazinczy maga egy ízben Diószeghit.
süti beállítások módosítása