HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Viszlát, Práter

2012.06.05. 11:57 jt

Május 17-én a képviselő-testület négy ellenző és egy tartózkodó szavazat mellett megszavazta a Práter utcai iskola iskola jogutóddal való megszüntetését, a Németh László Általános Iskolába olvad be ez a patinás intézmény. Az LMP képviselője nemmel szavazott, mert bár a kerületi iskolarendszer valóban átalakítást igényel, és erre egy logikus és gazdasági szempontból indokolt válasz lehet a két iskola összevonása, az eljárásban több szempont nem került mérlegelésre és a döntés előkészítése rengeteg hiányosságot mutat:

Egyeztetési folyamat, döntés-előkészítés hiányosságai
A szülői, diák és oktatói közösségek véleménye a döntést megelőző napokban érkezett be a hivatalba, szempontjaik így feltételezhetően nem kerültek mérlegelésre.
Úgy gondoljuk, hogy az ilyen döntéseket az érintettek intenzív bevonásával kell meghozni. Társadalmi egyeztetés során együtt gondolkodva kell kialakítani, megtalálni a leghelyesebb megoldást. Erre jó eszköznek tartottuk volna a fórumokat, és az anyagok időben történő világhálón valón és nyomtatásban való rendelkezésre bocsátását.
A hivatal immáron szokás szerint a kötelező törvényi minimumot teljesítette, és nem hagyott időt, információt, lehetőséget arra, hogy a kedélyek megnyugodjanak. Olyan iskolaösszevonás sohasem lesz, aminek a szülők, nevelők, dolgozók, diákok örülnek, azt azonban hisszük, hogy olyan átszervezés lehetséges, amelyet elfogadnak.
Az előkészítésre felkért közoktatási szakértő több kérdésre anélkül válaszolt, hogy a helyszínekre kilátogatott és az iskolákkal pontosan egyeztetett volna.

Körülmények a Németh László Általános Iskolában
Meglátogatva a Német utcai általános iskolát azt tapasztaltuk, hogy a tornaudvaron a pedagógusok autója parkol, mert a beton fel van töredezve, és balesetveszélyes.
A tornaterem nincs akkora, hogy kettéválasztható lenne, a tornaszoba csak kis létszámú alsós osztályok, kisebb gyerekek esetén alkalmas tornaóra megtartására. Azt gondoljuk, hogy ha a Práter összes osztálya átköltözik, és felmenő rendszerben bevezetik a mindennapos testnevelést, a tornaórák megtartása rövid időn belül nehézségekbe fog ütközni, majd lehetetlenné válik. (Az alpolgármester asszony, mint volt testnevelő, ezt másképp gondolta, az ülésen kétszer is felhozta, hogy hogyan tudott két osztálynak összevontan is érdekes foglalkozásokat tartani.)

A költözés irányának indokai
A mai napig nem értjük azt a döntést, miért a Práter költözik a Némethbe, és nem fordítva. 2011-ben készült egy (számunkra más okokból, pl reasszizmusba hajló megnyilvánulásai miatt vállalhatatlan) szakértői anyag, melyről itt a blogon augusztusban beszámoltunk.
4,5 milliót fizetett érte az önkormányzat tavaly nyáron, már akkor látható módon irányítottan megrendelésre készült,
valószínűleg az ügyosztályon meglévő táblázatok kimásolásával, megalapozandó egy jövőbeli iskolabezárást. Meglepő módon, az anyagot most sem az előterjesztés, sem a közoktatási szakértő, sem senki más nem hivatkozza, használja. Talán azért, mert azóta megváltozott a politikai szándék, és az ott megrendelt kijelentések most már nem kellenek (a polgármester az ülésen a politikai szándékot visszautasította). Például:
"Az elhelyezésre az osztályok számát tekintve a Práter utcai iskola az alkalmasabb" vagy
"A Németh Iskola jelen állapotában kevésbé alkalmas a két iskola befogadására, mert jelentősebb átalakítások nélkül jelenleg csak 26 tanuló csoport befogadására képes (ez 2 osztállyal kevesebb az összevonás után szükséges osztályszámnál), és további 4,5-5,5 tantermet csak az épület némi átalakításával lehet biztosítani. Ebben az esetben alig marad (6-8) egyéb kisebb helyiség a szertárak stb. befogadására. A bővített állapotot csak akkor lehet elérni, ha megszűnik a Gór Nagy Mária színésziskola épületen belüli elhelyezése (+ 3 - 3,5 osztályterem), és a gondnoki lakást szintén tanteremmé alakítják át (+ 1,5 - 2 osztályterem). További problémát jelent a megnövekedett tanári létszám elhelyezése stb."

Ehhez a témához az iskolák hasznos alapterülete az alapító okiratokból: Práter 4425m2, Németh: 4189m2, ebből pince 419, és lejön a színitanoda által használt hely.

Ezen majdnem egy éve ismert tények alapján gondoljuk, hogy az előterjesztők eleve azzal számolnak, hogy a szülők nem viszik át a gyerekek nagy részét, és az átvitt gyerekeket a már létező osztályokba fogják -úgymond- integrálni.

Esélyegyenlőség: HH, HHH gyerekek koncentrálása
A kerület iskolái között a Práterben és a Némethben a legmagasabb a hátrányos helyzetű tanulók aránya, 63 és 66% (zárójelben jegyzem meg, hogy még a Lakatosnál is magasabb mindkettőé, ott csak 58%, de ez ugye csak statisztika). Ugyan mitől növekedne a két legrosszabb mutatókkal rendelkező iskola összevonásával az esélyegyenlőség?
Ha a gyerekek érdekében tevékenykedünk, tervezni kellene tudni a hátrányos helyzetű tanulók integrációját. Ebből a szempontból ez egy nagyon rossz időpont egy átszervezésre, most éppen minden bizonytalan (hála a "nagyszerű" oktatási kormányzásnak, amelyet egyébként az Orbán kormány ország ellen elkövetett legnagyobb bűnének tartunk), nem lehet tervezni semmivel. Nem egy rossz iskolából kell rázúdítani a gyerekeket egy rosszabb iskolára, hanem végig kell gondolni és meg kell vitatni egy integrációs stratégiát. Meg kellett volna fontolni, hogy a tanulók különböző iskolák közötti szétszórása nem segítené-e jobban integrációjukat.

Pedagógusok
Az önkormányzat nem dolgozott ki stratégiát, mi lesz a munkanélküli pedagógusokkal, akiket a Németh utcai iskola nem tud teljes egészében átvenni, csak akkor ha a tanulók min. 80%-a átjelentkezik az iskolába, amit viszont erősen kétlünk.

Pályázat
A kerület többi iskolájához hasonlóan a Práter is részt vett egy TÁMOP pályázatban, amelyben vállalta az Önkormányzat, hogy a programot a megnevezett helyszíneken folytatja. Ezt az új helyzetben teljesíteni nem tudja, így félő, hogy a bezárással a pályáztató visszakéri a támogatást vagy annak egy részét.

Sajnos a Práter 119 éves története bevégeztetett. Egy olyan eljárásban, amely az LMP részvételi elveivel ellentétes. Elképzelhető, hogy ha nekünk kellett volna meghozni a döntést, hasonló eredményre jutunk, de semmiképp sem ilyen eljárásban.

Várjuk a további fejleményeket a költözéssel, és az Práter épületének hasznosításával kapcsolatban, ezekről itt a blogon be fogunk számolni.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika 2012 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr174566485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása