HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A civilekről - a civilektől!

2012.05.25. 11:53 jt

A rendezvény kezdete előtt másfél órával csörgött a telefonom. Dr. Kocsis Máté kabinetirodájáról kerestek: sajnos –a korábban ígértek ellenére –, a Fidesz-KDNP helyi szervezetének egy képviselője sem vesz részt a rendezvényen. Ám írtak egy levelet, melynek céljaként az LMP blogján közzé tett cikk kritikáját jelölték meg, és az LMP-t minősítgették. A levelet kérésüknek megfelelően a rendezvény elején felolvastam, teljes terjedelmében elérhető itt. Egyik tagunk szubjektív beszámolóját a rendezvényről a következőkben olvashatják.

Jakabfy Tamás
képviselő

DSC_1059x.jpgA rendezvény apropója az volt, hogy tavaly meghirdette az önkormányzat a Civilváros koncepciót, és rövid határidővel várta a véleményeket. Azóta sem tudjuk, hány és milyen vélemény érkezett, bár volt egy félig meghirdetett fórum tavaly novemberben, ezt végül nem tartották meg. Azóta a kerületben láthatóan megnőtt a civilek aktivitása, azt gondoljuk, hogy emellett nem lehet csak úgy elmenni, és az Önkormányzat tartozik azzal, hogy tisztázza mit gondol a két szféra – civil és önkormányzat – viszonyáról.

Szabó Tímea, az LMP parlamenti képviselője pár órával a rendezvény előtt megbetegedett, ezért Kaufer Virág helyettesítette. Köszönjük neki, hogy a váratlan helyzetben a közönség soraiból beugrott!

Kánya Kinga független szakértő –aki ősszel a civil szervezetek közötti mediációt végezte– elmondta, hogy a civilek számos kérdése, felvetése megválaszolatlanok marad köztük az alábbiak:

  • DSC_1035x.jpgHogyan biztosítja a civil stratégia a civil szektor egészének fejlesztését, vagyis a civil szervezetek kiegyensúlyozott működési környezetét?
  • Hogyan tervezi az önkormányzat a komplexen kezelhető szociális ügyek kezelését?
  • Hogyan valósul meg a civil szervezeteken keresztül hatékonyan megszólítható lakosság / célcsoport bevonása a jelenlegi stratégiai dokumentum kivitelezésekor?
  • Milyen időtartamot ölel fel a stratégia és milyen stratégiai célokat határoz meg?
  • Milyen támogatási keretösszeget kíván az Önkormányzat a stratégiában meghatározott szervezetek számára biztosítani évente?

A civilek 2010-ben elkészült stratégiájára, melynek alapja egy kutatás volt, máig nem érkezett válasz. Ezt az anyagot az önkormányzat Civilváros koncepciójában nem vették figyelembe, feltehetőleg nem is ismerték, hiába feküdt akkor már több, mint egy éve a hivatal asztalán. A Civilváros koncepció azzal ellentétben nem alapoz a józsefvárosi civil szféra évtizedek alatt felhalmozott tapasztalatára.

Kaufer Virág a Józsefvárosi Civilváros koncepciót elhibázottnak látja. Szerinte a koncepció átfogó hibája, hogy a városvezetés a civileket a politika ölebének tekinti, és nem kezeli egyenrangú partnerként sem a civileket, sem a lakosságot.

DSC_1057x.jpgJakabfy Tamás józsefvárosi önkormányzati képviselő elmondta, hogy az LMP józsefvárosi szervezete is értetlenül áll a "józsefvárosi civil" definíció előtt. Ezzel kialakul egy kétsebességes civil szféra, ahol a kiválasztott civil szervezeteket az önkormányzat ellátja pénzzel, paripával és fegyverrel, míg a többi szervezet támogatás nélkül marad, még akkor is, ha történetesen ugyanazokat a célokat tűzte is ki. Egy önkormányzatnak nem szabad ekkora különbséget tenni a civilszervezetek között.

Kánya Kinga szerint az életszerűség is hiányzik az új definícióból. Szerinte józsefvárosi civil lehet bárki, aki a helyi közösségi célokat követ.
A civil fórum első témája a droghelyzet volt. Sok civil dolgozik drogproblémák kezelésén, de számos olyan szervezet van, amely más célok mentén, például ifjúságvédelemmel foglalkozik, így mégis közvetetten a drogproblémát is kezeli. Ezek a civilszervezetek együttműködnek. Hosszú távon nem lesz életképes egy olyan koncepció, amely csak egy-egy témával foglalkozó szervezetekre szűkíti le a partnerséget, mert mindenki hozzátesz a célokhoz közvetve, és közvetlenül is.

DSC_1032x.jpgBálint Mónika elmondta, hogy több, mint 3000 civil szervezet van bejegyezve Józsefvárosban. Több szervezetnek országos tevékenysége van, vagy nem köthető lakóhelyhez, így már eleve kétséges, mi alapján határozzuk meg a jószefvárosiság kritériumait is. Korábbi jó önkormányzati gyakorlatként említette, hogy működött Józsefvárosi Civil Kerekasztal, és voltak a szakbizottságokban civil küldöttek.

A Nap Klub Alapítvány képviselője elmondta, 15 éve a megvolt a hajlandóság arra, hogy a civilek és az önkormányzat partnerségre lépjenek. De a partnerség nem a véleménynélküliséget jelenti. Ha nincs véleménye valakinek, a hölgy szemében az már nem is civil. Ők 20 évvel ezelőtt is azt mondták, hogy ki kell építeni egy partnerséget és képesnek kell lenni egyeztetni egy-egy problémáról. Nemrégiben is volt egy projektjük, egy helyi újság kiadása, amelynek mentén sok lakos aktivizálta magát olyan ügyekben, mint például: Tudnak-e parkolni? Fel vannak-e festve a jelek? Vajon a kamerák csak a pénzszerzésre mennek-e? Akkor addig leveleztek a hivatal illetékeseivel az érintettek, amíg meg nem oldották.

DSC_1024x.jpgA Kesztyűgyár Közösségi Házból gyakorlatilag kirakták a civileket, mikor vezetőváltás történt. A kerületi civilek nem tudják kifizetni az 5000 Ft-os óradíjat terembérletért. A civilek 3 évvel ezelőtt elkezdtek dolgozni egy civil stratégián, amelyben a kapcsolatépítésről kiemelten esett szó, ezt eljuttatták az önkormányzathoz. Csinos műbőr kötetbe fűzve adták át, és várták a választ, amely a mai napig nem érkezett meg. Ennek ellenére örültek, hogy ősszel megszületett valami és megpróbáltak olyan véleményt összeállítani, amellyel nem sértik az önkormányzatot. Nem írtak konkrét, kemény és durva kritikát, holott 2 éve várták, hogy valaki szóba álljon velünk az önkormányzatban.

Egy másik civil blogger megosztotta velünk kritikáját a rendezvény szervezésével kapcsolatban. Úgy gondolta, a szervezés nem volt megfelelő, mert kész időponttal álltunk a polgármester elé, így ki tudott bújni alóla. Szerinte a polgármester azért nem kezdeményez vitát az elhangzottakról, mert az Szabó Gábor teljes kommunikációs felhatalmazással rendelkező tanácsadójának a tollából származik. Egyszer a polgármester felolvasta ezt a koncepciót, de kérdezni nem lehetett, azt mondták, hogy később megbeszéljük. Letagadták, hogy meghirdettek ezzel kapcsolatban egy rendezvényt. A blogger elmondta, szerinte az önkormányzat, sőt az LMP is, és egyáltalában mindenki úgy akarja látni a civileket, amilyen a saját belső működésének logikája. Ezért keres szószolót/alpolgármestert és hasonlókat.

A kritika mellett a hozzászóló pozitívumként emelte ki, hogy nyáron a segélyezés kapcsán az LMP megnyitotta blogján az előterjesztések véleményezésének lehetőségét. Miután ezt mi is még mindig jó ötletnek tartjuk, újra kezdeményezni fogjuk.

Összességében a fórum célját nem érte el, amennyiben a Civilváros koncepciót jegyző Dr Kocsis Máté és párttársai nem jelentek meg a vitán. A folytatás lehetősége az ő kezükben van, és a civilekében, akik –úgy látjuk- készek a párbeszédre, ha van kit megszólítani.

(fotó: fh)

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: civil 2012 józsefváros 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr54545359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énsemértekhozzá 2012.05.25. 20:15:33

Megnéztem a bulit. Azt kell mondjam, hogy a szimpátiámat elnyerték a szervezők, de - persze nagy részt a vita ellehetetlenülése miatt- dögunalmas volt. Az egyetlen szórakozásom az volt, hogy elképzeltem a színpadon ülő hölgyeket szakállas bácsikként, amint hajnali fél kettőkor valami körzeti tévében nyomják ugyanezt. Elméleti megfontolásaitokkal egyetértek, de ez senkit nem érdekel.

Na ez az unalom nem viselhető el, ezen segíteni kell. Hiú ábránd arra várni, hogy a Fidesz termékeny vitába bonyolódik akárkivel is, mást kell kitalálni.

Legyenek állandó gegek, rovatok az LMP rendezvényein. Így akkor sem fullad unalomba, ha nem történik semmi. Mondok pár példát, vállalva, hogy iszonyú rossz ötletek, de remélve hogy mások mondanak jobbat.
Tényleg vigyetek szakállas bácsi jelmezt. Ha hiányzik a vitapartner, személyesítse meg valaki, valami paródizáló hatású ruhadarabban, pl óriáskokárdával a jobbikost, vagy narancs pólóban a fideszest. Mondjátok el az ellenoldal érveit kicsit agyonverve humorral rögtön.

Osszatok LMP tortát egy szülinaposnak. Ha vagyunk 50-en, valakinek tuti azon a héten van a szülinapja, kapjon egy zöld lmp tortát.
Kérjetek tanácsot Ronald McDonaldtól.

Országos ötlet:
Indítsátok el a Zeti konzultációt. Itt mindazoknak a véleményét meghallgatjátok, akiknek a NEMzeti konzultációban nem hallgatták meg a véleményét,vagy nem ért egyet a NEMzeti konzultációból leszűrt politikával. Olcsó lenne a propaganda, mert a Fidesz reklámozná a NEMzeti konzultációt, az emberek meg csak röhögve a másikra gondolnának.

Azért drukkolok.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.05.26. 19:59:42

Másfél órával a rendezvény előttig úgy volt, hogy jönnek. Ha azt mondják két nappal előtte, hogy nem jönnek, kitaláltunk volna valamit.
De úgy látszik, nem ismerik "az ígéret szép szép szó" kezdetű szólást. Én viszont azt gondolom, hogy jönnek még az én utcámba!
Az unalmasságról: nagyon kevesen tudják ezt a műfajt izgalmasan művelni. Csak nagyon szenvedélyes kommunikátorok. Én sem vagyok ilyen, de eleve csak kevés ilyen terem az országban. Ezért nem is használjuk ezt a műfajt túl gyakran, csak ha nyomós az indok, sokakat érint az ügy. Ezt a kérdést egy sakk/biliárd/gombfoci/tenisz parti közben nem lehetett volna elintézni, még akkor sem, ha az izgalmas lett volna, és egyenként sokkal jobban szeretem is azokat, mint a nyilvános vitát.
süti beállítások módosítása