HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Lex Közgép – LMP-s törvényjavaslat az állami korrupció ellen

2012.04.16. 15:07 jt

A kormánypártok „megfeledkeztek” róla, ezért az LMP nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, hogy érvényesülni is tudjon az Alaptörvény rendelkezése az állami források átlátható elosztásáról. Ha a kétharmados többség komolyan venné a korrupcióellenes előírást, akkor például az eddig ismeretlen tulajdonosi hátterű Közgép a több százmilliárdos állami megbízások helyett semmit sem kaphatott volna.
 
Egy kiszivárgott közbeszerzési nyilatkozat világossá teszi azt, amit mindenki sejthetett eddig is: Simicska Lajos, a Fidesz volt pártpénztárnoka a Közgép tényleges tulajdonosa. Azé a cégé, amely a Fideszes mutyibirodalom zászlóshajója. Jelenleg mintegy 300 milliárd forintnyi értékben vannak hatályban olyan, állami megbízásokra vonatkozó szerződések, amelynek egyedüli vállalkozóként vagy konzorcium résztvevőjeként a Közgép a kezdeményezettje.
A cég tavaly 34 milliárdos hitelkeretet kapott az állami Magyar Fejlesztési Banktól, de azt a bank nem árulta el, hogy azt pontosan miért, milyen feltételekkel és milyen kamatokkal nyújtotta. A közvélemény joggal volt kíváncsi arra, hogy kik a cég tulajdonosai. A Közgép vezetői azonban ezt egy ügyes trükkel eddig rejtegették a nyilvánosság előtt: az elmúlt években a cég közgyűlésein csak a fél százaléknál is kisebb tulajdoni háttérrel rendelkező vezérigazgató vett részt, így az érvénytelen közgyűlések után összehívott új közgyűlésen a vezérigazgató már egyedül képviselte a tulajdonosokat.
Pedig a januárban életbe lépő Alaptörvény kimondja, hogy csak átlátható hátterű cégek jutatnak állami forrásokhoz, sőt az Alaptörvény életbelépéséhez szükséges átmeneti rendelkezések azt is lehetővé teszik, hogy ezt a szabályt a már meglévő szerződésekre is vonatkoztassák. A Fideszes törvénygyárnak azonban nem sikerült az ehhez szükséges külön törvényt megalkotnia.
Az LMP ezért olyan törvényjavaslatot nyújt be, ami kimondja, hogy csak átlátható tulajdonosi hátterű cégek kaphassanak állami megbízásokat, a már leszerződött cégek pedig kötelesek nyilvánossá tenni, hogy kik a tényleges tulajdonosaik. A korrupció ellen ugyanis az átláthatóság a leghatékonyabb ellenszer. Ne az újságírók szemfülességén múljon, hogy kiderüljön, kiknek a zsebét tömik meg az adófizetők pénzéből. A választóknak joguk van tudni, hogy Orbán Viktor egykori kollégiumi szobatársának cégei milyen állami megbízásokhoz jutottak.
 
Budapest, 2012. április 16.
 
Karácsony Gergely,
az LMP frakcióvezető-helyettese
 
Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő,
az LMP gazdasági kabinetjének vezetője

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fidesz program parlament karácsony korrupció rendszerkritika 2012 közpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr574454581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása