HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A paksi bővítés a Fidesz energiaellátásról szól

2012.04.11. 17:43 jt

A paksi bővítés nem Magyarország, hanem a kormánypárt energiaellátásáról szól. Az LMP felszólítja a kabinetet, hogy ne használjon egy tökéletesen felesleges és méregdrága álprojektet arra, hogy közpénzből érdekköre cégeit, a Fidesz közeli oligarchákat finanszírozza.

Több, mint félmilliárd forint vándorol Simicska Lajos érdekkörébe a paksi bővítés tizenhárom milliárd forintos előkészítési munkálataiból. Ezt mutatják azok a közérdekű adatok, amelyekhez ismét csak perrel jutott hozzá az MVM-től az Energiaklub. Az új atomerőművi beruházás súlyosan károsítaná az országot, de szerencsére nem fog megvalósulni. Az előkészítés alatt azonban sok milliárd adóforint folyhat el hasonló cégeknek.

Az LMP az elmúlt két évben számtalanszor bebizonyította, hogy új atomerőművi blokkok építésére Magyarországnak nincs szüksége. Még meg sem kezdődött azonban a paksi méregdrága és felesleges bővítés, máris arra használják a projektet, hogy jogellenesen, átláthatatlan módon, közérdekű adatok visszatartásával százmilliókat folyassanak ki Simicskának és partnereinek, a Fidesz közeli oligarcháknak.
Az atomerőmű bővítését előkészítő Lévai-projekt 2014-ig tervezett összköltsége 12,74 milliárd forint – azon közérdekű adatok tanúsága szerint, amelyekhez ismét csak perrel jutott hozzá az Energiaklub. Az MVM számos egyéb módon is próbálja megnehezíteni az adatok felhasználását, így például a bővítésben sok százmillió forintos megbízásokat kapó cégek azonosítását. Azonban tudható, hogy a reklámmegbízások között szerepel a Fidesz gazdasági hátországához köthető Mahir Cityposter, illetve a Fidesz volt kabinettitkára által irányított, számos állami megrendelést elnyert Young and Partners kommunikációs ügynökség.
És ez még csak a kezdet, ez még csak az első tizenhárom milliárd közpénz. A maradék 2987 milliárdot ugyanígy fogja elkölteni Orbán Viktor kormánya, de csak ha hagyjuk. Ennek megakadályozása érdekében az LMP pert indított az MVM Zrt ellen, mert a társaság sokadszorra tart vissza közérdekű adatokat. Most pedig ismét felszólítjuk a Fideszt és a kormányt, hogy hagyjon fel mind a titkolózással, mind a paksi bővítés halva született tervével, és ne használjon az országot károsító álprojekteket saját érdekköre cégeinek finanszírozására. A paksi bővítésből Magyarország csak vesztesen jöhet ki, ennek ürügyén azonban újból számolatlanul lehet áramoltatni a pénzt az államkasszából a Fidesz közeli érdekeltségeknek.
Az LMP szerint a paksi bővítés helyett minden pénzt és erőforrást az energiahatékonyság növelésére és megújuló energiaforrások fejlesztésére kell fordítani, mégpedig átlátható, korrupciómentes és tisztességes eljárások keretében.
 
Budapest, 2012. április 11.
 
Jávor Benedek
frakcióvezető,
a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika klíma 2012 fenntartható ökopolitika lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr564385499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása