HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Terézváros 2012-es költségvetéséről

2012.03.05. 14:40 LMP 678

Az idei költségvetéssel a legnagyobb baj nem az, ami benne van, hanem az, ami kimaradt belőle, meg ahogyan elkészült. A Lehet Más a Politika szerint egy költségvetés elkészítése során három fontos kritériumnak kell megfelelni: átláthatóság, széles körű egyeztetés és a terv érthető kommunikációja az érintettek felé.
Ezekből a kritériumokból kettőnek egyáltalán nem felel meg a 2012-es terézvárosi költségvetés. Az átláthatóságot egy kis jóindulattal kipipálhatjuk, egy utolsó pillanatban (elfogadás előtt egy nappal) elküldött Excel-táblázattal, amelyben tételesen láthatók a kiadások. De a kötelező érdekegyeztetésen túl semmilyen egyeztetés nem történt, sem a lakossággal, sem az ellenzéki pártokkal. Illetve, ahogy a testületi ülésen kiderült, a szocialisták és a Fidesz között volt háttérmegbeszélés egyes költségvetési tételekről. Ez számunkra teljesen elfogadhatatlan, és azt a képet erősíti, hogy az a két párt, amely az elmúlt 21 év elhibázott politikájáért felelős, továbbra is együtt tolja rossz irányba Terézváros szekerét.
A költségvetés nem közérthető. Egy hosszú táblázatokkal teli, a kívülálló számára nehezen áttekinthető dokumentum. Az önkormányzat honlapján és az újságban is vizuálisan kellene kommunikálni a költségvetést, részletesen elmagyarázni a terézvárosiaknak, mire, miért és mennyit költ az önkormányzat.
A pénzügyi tervből kimaradt, hogy az idei büdzsének mi a fő célja! A Fidesz-KDNP 2010-es kampányígéreteinek teljesítése csak nyomokban jelenik meg benne. A legfontosabb kérdés, hova megy el pénz! A parkoltatásból és az idegenforgalmi adóból bejövő plusz bevételekből semmit nem fognak érezni a kerületben lakók. Az LMP szerint e többletforrások egy részét a terézvárosiak közérzetének javítására és a zöldfelületek fejlesztésére és növelésére kellene fordítani. Befektetni a zöldfelületekbe nem felesleges pénzkiadás, mert emeli az ingatlanok értékét.
Csak egy példa, amelyen spórolni lehetett volna: a volt Tűzraktér épületére több mint 25 millió forintot költ az önkormányzat, ehhez járul még az őrző-védő cégnek csak idén fizetett több millió forint, akik az üres épületet védik. Amennyiben elfogadták volna a Tűzraktér ajánlatát, akkor havi 1,5 milliós bevételt hozott volna az épület, nem ennyi kiadást. Ezek után elég furcsa, hogy még mindig az ellenzéki képviselőkön kérik számon a tűzrakteresek rezsi tartozásait.
A kerület nem épül és szépül, ahogy azt a Fidesz a választási programjában ígérte. A romos állapotban lévő kerületi épületek felújítását szolgáló programot tulajdonképpen megszüntették. A felújításra elérhető támogatások összege radikálisan csökkent.

Ez az egy helyben topogás költségvetése!

Cake Olivio
képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: költségvetés 2012 fenntartható 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr74290589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása