HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefvárosi Mozaik 18. - A költségvetésről

2012.02.19. 21:44 jt

A héten fogadta el Józsefváros képviselő-testülete a kerület 2012-es költségvetését. Sok egyéb nagyon fontos más döntés is született, erről az ülésről fog még születni több más bejegyzés is itt.

A költségvetést a tavaly februári hasonló dokumentumhoz hasonlítottam. Sajnos akkor csak két nappal az ülés előtt kaptuk meg, és csak kereshetetlen pdf-ben, ez idén változott (mivel már jó előre noszogattuk az aljegyző asszonyt), így már nem csak a pénzügyi ügyosztály volt képes címenként összehasonlítani a tavalyi és idei összegeket, hanem a képviselő is végezhette a munkáját. Apró örömök az életben :)

Elöljáróban annyit, hogy évtizedes-évszázados ellenzéki tradíciók ellenére a költségvetési javaslatot megszavaztam. A költségvetéshez írott jegyzeteim, benne szavazatom indokaival következzenek itt (erősen kivonatos verzióban).

  • A költségvetési javaslat nem ijesztgeti a képviselőket hatmilliárdos hiánnyal (mint a tavalyi), hanem egyensúlyra törekedve készült el.
  • A központi költségvetés sem szabadul a szorításból, és ez újfent meglátszik a helyi önkormányzati rendszer finanszírozásán, lényegi forrásoldali előrelépés nem történt, a nadrágszíjat megint összébb kell húznunk. Ennek ellenére a javaslat eredményesen törekszik az egyensúlyra és a realitások figyelembe vételére, ennek sajnos ára van. Például, ahogy a rendelettervezet is hosszan sorolja: a Kisfalu kft-ből ki kell venni pénzt, informatikai stratégiában foglalt fejlesztésekhez 2012. évben nem biztosít fedezetet, az alkalmazottaknak, köztisztviselőknek több fajta juttatásra forráshiány miatt fedezetet nem biztosít, a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat költségvetésében a cafetéria juttatására forráshiány miatt költségvetési támogatást nem biztosít, a Polgármesteri Hivatal 257 fős engedélyezett létszámát 10%-kal, 26 fővel csökkenti. Ezek az intézkedések azonban nem érintik a szociális szférát, ahol a források általában némileg növekednek, még ha reálértékben nem is.
  • Pozitív, hogy a hiteltörlesztéseknél a most konzervatívnak ható 310-es euró és 250-es frankárfolyamot vették számításba, reméljük, nem indul be újra a gazdasági szabadságharc, és nem szabadítja el újra az árfolyamokat.
  • 300 millióval kevesebb hitelt tervezünk felvenni, mint amennyit visszafizetünk.
  • Hitelek ügyében azonban nem az idei év lesz szoros, hanem 2013 és 2014, amikor is a mostani egymilliárd törlesztésnek a másfélszeresét kell majd fizetnünk.
  • Örömhír, hogy végre össze lehet rakni a Teleki tér -általam már tavaly tavasszal kért, de a képviselő-testület által leszavazott- költségvetését. Bizony a képviselő-testület kollektív bölcsessége rosszul gondolta, hogy a beruházás ügyében mindent tisztán lát, most ugyanis kiderült, hogy 300 millió +ÁFA helyett 450 millió + ÁFA, azaz másfélszer annyi lesz a csarnok kivitelezésének költsége. És ebbe még a polgármester úr által megígért zöld tető sem fér bele. Ez a beruházás bizony kicsit elszaladt, a testület többsége nem volt bölcs, amikor nem tervezett előre.

A tavalyival ellentétes igen szavazatom nem jelenti azt, hogy a javaslat összes (mind a sok ezer) számával egyet értek, azt viszont mindenképpen, hogy ezúttal a kerület pénzével olyan módon bánik, ami tükrözi a realitásokat, nem rak aránytalan terhet a jövőre, és nem vesz el olyan helyről, amely a társadalmi feszültségek azonnali robbanását okozná. És ebben egyébként az országos költségvetés szöges ellentéte.

A javaslatot az ellenzékiek közül az LMP és az MSZP megszavazta, a Jobbik -bár érdemi kritikákkal nem élt- ellene voksolt.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: költségvetés 2012 józsefváros 8ker jakabfy

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr474136275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2012.02.24. 09:39:41

Üdv,

fórumozás Szabó Gáborral és másokkal az előző testületi ülés képviselői kérdése, az arra adott válasz (közérdekű adatok igénylésének kezelése, közzétételi kötelezettségek) kapcsán:

8ker.blog.hu/2012/02/22/setater_1#c15916758
süti beállítások módosítása