HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Látogatás a bécsi Zöldeknél

2011.11.09. 11:52 jt

A hétvégén az LMP józsefvárosi képviselőjeként egy angyalföldi küldöttséggel együtt meglátogattam a két kerület testvérkerületeinek zöldpárti helyi szervezeteit. A jelen látogatás fókuszában elsősorban a kerületek megismerése volt, de országos és EU-s kérdések valamint a politikai és választási rendszerek összehasonlítása is szóba került.

Angyalföld testvérvárosa, Floridsdorf egy külvárosi terület, ahol (foltokban) még mezőgazdasági művelés is folyik 4-5 emeletes házak mellett, száz méterre a villamostól. Józsefváros testvérkerületét szintén Józsefvárosnak hívják, és szintén a város 8. kerülete. És ezzel a hasonlóságoknak még nem szakad vége, elhelyezkedésileg és városképileg a bécsi Józsefváros ugyanis erősen a budapesti Józsefváros belső felére emlékeztet a városközpont közelségével, magas házaival, szűk utcáival, villamosaival.Józsefvárosi Zöldekkel
Zöld szempontból a bécsiek helyzete irigylésre méltónak mondható, egy régi Dunaág újbóli elárasztása olyan jól sikerült, hogy a hódok is visszaköltöztek a területre. Jártunk egy autómentes lakóparkban, ahol nagy közösségi területek erősítik a lakók összetartását, van kerékpárszerelő műhely, klubhelyiség, közös mosókonyha, bérelhető rendezvényterem és szauna. A zöldtetőn grillező hely került kialakításra, másutt közösségi kertet művelnek a lakók, a maradék felületet pedig napkollektorok és napelemek foglalják el.Hódok munkája a városban
ÚtonAutómentes lakópark zöld megoldásokkal
VendéglátókkalA bécsi zöld párt (Die Grünen Alternative) már 25 éve vesz részt a város irányításában, a belső kerületekben akár 30% körüli eredményeket is elért a választásokon, a külső kerületekben az eredmények inkább 15% körüliek.

 

A nemzetközi partnerségnek folytatása következik, ezután elsősorban az önkormányzati munkára fogunk összpontosítani, a másik városban is alkalmazható ötleteket próbáljuk egymástól eltanulni és megvalósítani.

2 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr883365556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.11.09. 23:22:38

Többek közt ezért választottuk mintegy 8 éve testvérvárosunknak... Ajánlom Sozopolt is, főleg nyáron, esetleg Pescinát, vagy Komandót, esetleg Kassát... Hogy a többi testvérvárosunkat is felfedezd;)

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.11.10. 13:59:54

Kassán voltam már vagy háromszor, Komandón egyszer, a másik kettő még várat magára...
süti beállítások módosítása