HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Október 23. – LMP: ’56 a nemzeti egység pillanata volt

2011.10.24. 01:18 LMP 678

1956 a nemzeti egység pillanata volt, mert a hazug diktatúrát a forradalom alatt is kiszolgáló törpe kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet – mondta a Lehet Más a Politika (LMP) '56-os ünnepi megemlékezésén Karácsony Gergely. 

 (fotó: Barakonyi Szabolcs, Index)
 

A párt parlamenti frakcióvezető-helyettese a Műegyetemnél tartott rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a magyar társadalom 55 év után még mindig nem tud mit kezdeni 1956-al. Emlékeztetett arra, a Kádár-korszak kényszerű hallgatása hosszú évekre elzárta annak lehetőségét, hogy a ,56-ról beszéljünk. Szavai szerint 1956 most viszont megint távolabb van annál, mint ahogy azt 1989-ben gondolni lehetett volna.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy 1956 egységbe olvasztotta a nemzetet. Szavai szerint ezt példázta a második Nagy Imre-kormány, amelyben benne volt a magyar politikai kultúra jobbik énjének minden szereplője, 1956-ből mégsem sikerült egységes nemzeti hagyományt szervezni – jelentette ki a politikus. A képviselő hangsúlyozta, habár 1989-ben úgy tűnt, hogy a harmadik köztársaságot sikerült ’56 hagyományaira alapozni, a magyar politikai elit ezzel nem tudott, vagy nem akart mit kezdeni. Szavai szerint a rendszerváltáskor létrehozott közjogi keretet nem töltötték meg tartalommal.

A pártok, amelyek az elmúlt húsz évben meghatározták a politikát, “nem tettek semmit azért, hogy ez az ország egységes legyen, (…) abban az értelemben, hogy megtartva önbecsülésünket és a világról alkotott különböző gondolatainkat, mégis harmonikus egységben tudjunk ebben az országban együtt élni” – mondta Karácsony Gergely. A politikai erők ehelyett a XX. század szenvedéstörténeteiből próbáltak maguknak mitológiát és táborokat építeni, miközben tudatosan megosztották az országot és ’56 hagyományát – fűzte hozzá.

A frakcióvezető-helyettes szerint ez a folyamat öt éve “végzetes sebet ütött” az országon, mert a “kordonépítők és a kordonbontók politikája akkor jutott csúcsra”. Mint mondta, “innentől kezdve már csak egy lépés volt, hogy a csalódott és fásult magyar társadalom kétharmadot adjon egy olyan hatalomnak, amelyik az utolsó elemeit is lebontja ennek a harmadik köztársaságnak”. A mostani “nem a nemzeti együttműködés rendszere, ez egy lopakodó új diktatúra, amit a magyar társadalom már többször levetett magáról ,56-ban is, ,89-ben is” – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, ezért van szükség  egy, a sokszínűségen alapuló nemzeti egység létrejöttére a jelenleg regnáló hatalommal szemben.

Szél Bernadett választmányi szóvivő arról beszélt, hogy 1956 az egymásba fonódó egyéni és közösségi szabadságvágy varázslatos erejű megnyilvánulása volt. Mint mondta, akkor az alattvalói léttel szemben a normális polgári élet lehetőségéért folyt a küzdelem. Szavai szerint a magyar nemzet közössége elmúlt húsz esztendőben rosszul vizsgázott, mert a javakat és a terheket igazságtalanul elosztó, szélsőséges egyenlőtlenségektől terhes viszonyokat teremtett. A megemlékezés végén Karácsony Gergely arra kérte a néhány tucatnyi egybegyűltet, hogy közösen vonuljanak át az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetésére.

 

LMP

Budapest, 2011. október 23.

 

 

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr473325352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása