HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Tarlós István veszélyes útra tévedt

2011.08.30. 16:50 jt

Tarlós István nem csak zöldségeket beszélt a tegnap bemutatott zöld könyvével kapcsolatban, hanem annak bemutatása során egyenesen kirekesztő, gyűlöletkeltő hangnemet ütött meg.

Tarlós István egy fővárosi kiadvány bemutatójakor, amelyben „főnökéhez” hasonló stílusban saját magát veregeti vállon, hajléktalanbűnözésről, és a hajlék nélküliek radikalizálódásáról beszélt. Logikáját követve, ha létezik hajléktalan bűnözés, akkor Fidesz-bűnözés is van. És a Fidesszel való szoros kapcsolata miatt Tarlós István is bűnöző, de legalábbis bűnpártoló. Hiszen, ha egy-egy ember törvénytelen tette alapján egy egész csoportot – tehát annak minden tagját ­­– bűnözőnek nyilvánít, akkor ebből az is következik, hogy ha egy fideszes politikusról kiderül, hogy lopott sikkasztott, vagy visszaélt a hatalmával, akkor Tarlós István is nyílván lop, sikkaszt és visszaél a hatalmával, vagy legalábbis köze van hozzá.

Az LMP nem gondolja, hogy ez így lenne, de Tarlós István által elmondottakból ez következik. A hajléktalanok radikalizálódásáról mondott véleménye pedig a szerencsétlen emberekkel szembeni előítéletek, és gyűlölet szítására alkalmas anélkül, hogy bármi alapja lenne. Példaként a csepeli gyilkosságokat hozta fel, amely kapcsán inkább arról kellene beszélnie, hogy hogyan fordulhat elő, hogy ma az országban többezer ember erdőkben él vagy arról, hogyan fordulhat elő, hogy a fővárosi gyermekvédelmi intézményekből sokszor egyenes út vezet a hajléktalan létbe. Ha ezekről beszélnénk, talán közelebb kerülnénk az okok feltárásához és a megoldáshoz. Bár úgy példálózott ezzel, hogy az ügyben még senkit sem vádoltak, de még ha bűnösnek is találnának egy hajléktalant, akkor sem lehet ennek alapján egy egész csoport minden tagját megbélyegezni

Szó sincsen tehát a hajléktalanok radikalizálódásról, azt Tarlós Istvánon kívül eddig még senki nem észlelte. Ellenben szó van arról, hogy Tarlós István olyan emberekből csinált egy rendelettel bűnözőt, akik semmi törvénybe ütközőt, társadalom, vagy személy elleni cselekedetet nem tettek. Van abban logika, hogy egy társadalmi csoportból adminisztratív módon bűnözőt csinál, majd ellene uszít, és az ez által keltett hangulatot – morális pánikot – kihasználva megszabadulhat tőlük. Csakhogy ez a logika híján van minden emberiességnek, és nagyon veszélyes útra téved, aki ezt követi.

A politikusoknak különös felelősségük van ebben. Egy városról, annak vezetéséről sokat elárul az, hogy miként bánik szegényebb sorsú polgáraival. Egy kétségkívül súlyos társadalmi problémára adható legprimitívebb és szánalmasabb válasz ez, amely a megoldástól távolít, és nem közelít.

Kaltenbach Jenő
LMP fővárosi frakcióvezető

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fidesz hajléktalan 2010 főpolgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr693190990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása