HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefvárosi Mozaik 10. - Bezárjunk-e iskolát? - Tanulmány 4,5 millióért

2011.08.03. 18:10 jt

A mai bizottsági ülésen tárgyaltunk egy tanulmányt, amelyet még tavaly ősszel rendelt meg a bizottság. Témája a kerületi iskolarendszer pénzügyi átvilágítása, kihasználtsága, racionalizálásának lehetőségei.

A tanulmány a Németh és a Práter iskolák összevonását javasolja 2012 őszétől.

Az MSZP részéről az anyag állításait kritizálta Molnár György, például azt, hogy 1986 óta lényegi fejlesztés a rendszerben nem történt, ez 2006-tól változott. Újra fellángolt az a vita, hogy a ballib oldal elnyert pályázati pénzt már a következő ciklus használta fel, ez nem egyenlő azzal, hogy akkor nem történt semmi. Kritizált rengeteg oda nem illő mondatot, amelyeket semmivel nem támasztott alá, és vélhetően hiedelmeken (a válasz szerint nem közölt statisztikákon) alapulnak.

(A Fidesz véleményének is itt volna a helye, de a napirend tárgyalásakor a fideszes képviselők nem szóltak hozzá.)

A Jobbik képviselője biztatta a tanulmány szerzőjét az etnikai statisztikák közzétételére, az anyagot jónak találta.

Az LMP képviselőjeként az az álláspontom, hogy 4,5 millió forintért az anyag minősíthetetlen. Az első 17 oldala tények, statisztikák ismertetése, amelyet a Hivatal biztosított. A "szakértés" részében, javaslatai között pedig a következő mondatok kiemelendők:

A kerületi iskolák gondját növeli, hogy a cigány tanulók száma a lakossághoz képest felülreprezentált a kerületi iskolákban. A  cigány tanulók száma kerületi szinten meghaladj a az 50 %-ot. Ismét nehéz integrációról beszélni olyan helyzetben, amikor a kisebbség van többségben.

Álláspontom szerint az anyag készítője (Profitan bt, Szkladányi Sándor) kompetenciáján (gazdasági átvilágítás) túllépve oktatási kérdésekben is próbál irányt mutatni. Eközben hiedelmekbe kapaszkodva általánosít:

A 30 éve pályán levő pedagógus bruttó bére havi 150 ezer forint. Bemegy az osztályba és igyekszik megfékezni a túlkoros, bűnöző családból érkező, a rendőrség által mar jól ismert tanulóját.

Még akkor is, ha ilyen esemény elő is fordul, ilyen vélemények beépülése egész kerületet érintő döntésekbe nem megengedhető. Azonban a testület a Fidesz-KDNP és Jobbik szavazataival a szakértői anyagot elfogadta.

Álláspontom szerint az intézményrendszer racionalizálásáról képviselő-testületi és társadalmi vitát folytatni szükséges, ennek eredménye lehet akár pont a javasolt összevonás is, azonban ez a szakértői anyag közpénzek fölösleges felhasználásával, rossz minőségben készült el.

Tekintettel arra, hogy a bizottsági előterjesztések nincsenek fent a honlapon, a teljes anyagot elérhetővé teszem itt.

 

Epilógus: A tanulmány szerzője nem ismeretlen Józsefvárosban: dolgozott a Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért kft-nél, és most annak végelszámolását is ő irányítja. A 2007-es hasonló iskola átvilágításkor a Fidesz szakértője volt, akkor is iskolák összevonását javasolta (Józsefváros újság 2007/7 szám), ez azonban nem valósult meg. Valódi polihisztorral van dolgunk, a google és a cégadatbázisok egyéb érdekességeket is tartogatnak, amelybe az érdeklődők beleáshatják magukat.

22 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2011 8ker józsefvárosi mozaik

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr313123297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2011.08.15. 10:53:58

Nos, Tamás, nem véletlenül nem tértem vissza előző témánkhoz. Alapvetően policy jellegű csevejünket pár politics-szerű történés felülírta.

Kicsit végiggondoltam kettőnk viszonyát, illetve az önkormányzat vezetéséhez fűződő viszonyaidat.

Mint nyilván észrevetted, a kerület vezetése sem a polgármesteri, sem a képviselőtestületi szinten nem elutasító sem Veled, sem más ellenzéki képviselővel szemben. Ez azon a logikán alapul, hogy minden lokálpatrióta, jószándékú képviselőre szükség van, mindegy melyik pártból érkezett. Viszonylag kevés a világnézetű alapú politikai döntés, sokkal több a szakma az önkormányzati szinten, mint a politika.

Úgy tűnik azonban némi zavar támadt működésedben. Önkormányzati képviselőként kerestek meg mindkét Nari-cikkel kapcsolatban, ám nehezen feltételezhető, hogy ne tudtál volna róla: más képviselőt nem kérdeztek meg, csak Téged. A szocik közül se, egyet se, pedig hát ők pont ugyanúgy hivatalosan ellenzéki képviselők, mint Te, és hát azért legyünk reálisaK: a Molnár Gyuri várospolitikai kérdésekben bármikor felmossa Veled a padlót. Mégsem őt kérdezték meg.

Ha naiv lennék, ehhh, nem folytatom, mert nem vagyok az.

Szóval, Tamás.

Ha jól emléxem, figyelembe lettek véve bizonyos javaslataid a Teleki téri ügyben. Ha jól emléxem, megszavaztad a csomagot. Ám hiába keresem a cikkben, nem látom azt, hogy pozitív érvelés is került volna bele. Ez esetben hadd kérdezzem meg: minek szavaztad meg, ha nem értesz vele egyet? Más kérdés persze, hogy kompromisszumot azokkal kötünk, akik azt betartják. Olyan képviselő javaslatai aligha fogadhatók be, aki utána a javaslatával gazdagított döntést végül nem fogadja el.

Tamás, nem esett nehezünkre észrevenni, hogy a fővárosi LMP józsefvárosban akar népszerű ügyeket találni, s ha ilyen nincs, kreálni. Nyilván politikai csatározáskra mi is előhúzzuk a leolajozva készenlétben tartott arzenált. Ha make war, not love, ám legyen. Engem itt a Te szereped és hozzáállásod érdekel igazából.

Melyik a prioritás az önkormányzatban: LMP-s mivoltod, vagy önkormányzati képviselőséged?

Üdv

Szabó Gábor

08.szabogabor 2011.08.27. 08:00:30

Hahóóó, Képviselő Úr!

Ennyire nyaralsz, vagy ennyire nem akaródzik válaszolni a kérdésemre? Egy két hetes komment egy politikai blogon válasz nélkül azért elég ritka...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.08.29. 00:16:09

Határozottan mindkettő.
Nyaralni is ilyenkor lehet ugye, meg ritkán látni ilyen tankönyvi módon légből kapott, saját szájíznek megfelelő mondásokból ("tényekből") levezetett elméletet is. Na ez az egyik, amiért mi, LMP-sek utáljuk az általatok ("régi" pártok valamint ezek elmosódó határai) művelt politikát.

Látom, nemcsak fenyegetsz, az arzenál egyik leolajozott része már élesedett is a Józsefváros újságban. Kicsit gyerekes, hisz a polgármester házi lapjában soha egy jó szó sincs az ellenzékről (de még csak semleges sem), szerinted ki hisz még neki? Az azért látszik, hogy a kommentedből sütő rosszindulat hamar materializálódik.
Tényleg ilyen naivnak képzeltek, hogy iratok két cikket egymás után a kerületről?
Amúgy meg felsorolnád, miben kötöttetek velem kompromisszumot? Nem hiszem, hogy eljutsz ötig. Persze nincs is erre szükségetek, de akkor ne is kérkedj vele!

Ha a fővárosi LMP ügyeket szeretne kreálni, ahhoz nem volna szüksége Józsefvárosra. A főváros csodás ügyei is adnának elég alapot. Csak ugye az LMP egy kritikus, de konstruktív párt, és nem csinál ilyet, hanem a kettő közötti egyensúlyt keresi. A Telki tér ügyében is ez történt, a végére már lett egy rakás kritika is, amit el is mondtam az üléseken.

Gondold csak, amit gondolsz. Tudom, hogy nem tudlak meggyőzni az ellenkezőjéről. A szituációhoz meg fogok tudni alkalmazkodni, az eddigi viszonyokhoz is tudtam. Maximum még inkább a kritika fog előtérbe kerülni, mert már nem lesz érdemes konstruktívnak lenni.

08.szabogabor 2011.08.29. 00:45:02

Hmmm... A kérdéseinmre ugyan nem válaszoltál, olyanokra azonban igen, amiket föl sem tettem.

Nos, kezdjük a régi pártok iránti utálatoddal. Ezt írod: "tankönyvi módon légből kapott, saját szájíznek megfelelő mondásokból ("tényekből") levezetett elméletet is". Nos, ha ez a régi politika, akkor rendkívül tanulékonyak vagytok, ugyanis mindkét - valójában három, mert még elbújt egy kis nyóckerezés egy lapszámban - cikketek tényszerű hibáktól és sejtetésektől hemzseg. És bizony, azok LMP-s cikkek. Vári (Lombos Ede) Györgytől Böcskei Balázsig, aktív LMP-s politikustól a hátteretekül szolgáló Társadalomelméleti Kollégium notabilitásaiig terjed a szerzők köre. Lenyúljátok a Narancsot, oké, de lagalább ne lepődjetek meg, ha más is észreveszi.

Azért a politikai módszerekről olyan nagy hangon nem kéne oktatást tartani, ugyanis a gépemen a mai napig ott vannak a mentések, amik bizonyítják, hogy a 2009-es időközi választás során minden blogotok folyamatosan cenzúrázta a beírásaimat. Friss pártként elég erős volt a kezdés.

Szóval ténybeli tévedések:

1. Hol állítottam, hogy Te írattad a cikkeket?

2. Mivel is fenyegettelek meg?

3. Fel kell-e sorolnom kompromisszumokat, ha magad is tudsz ilyeneket?

08.szabogabor 2011.08.30. 08:47:32

Nah, ugorgyunk...

A Mátét meghívták a kerület szocialistái egy beszélgetésre a népszavazással kapcsolatban. Ugyanezt tette a Jobbik is. Az önkormányzatban képviselettel rendelkező pártok közül Ti e tekintetben nem nyilvánítottatok véleményt.

Kíván-e az LMP élni ugyanezzel a lehetőséggel?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.09.07. 18:12:21

@08.szabogabor: Nah, ugorgyunk vissza ide ni!
Egy jó ideje próbáltam kideríteni Máté "meghívhatóságának" valóságtartalmát. A polgármesteri kabinet sunnyogott, nem válaszolt. Ma viszont jó időzítéssel beültem a "váróterembe", keresztezzem a Hajdúszoboszlóra igyekvő polgármester útját. Kerek perec kijelentette, hogy csak az ellenzék legnagyobb pártjával hajlandó vitázni. Ennyi ideje nincs. Ezt még el is lehet fogadni, dehát lehet ilyenkor csinálni négypárti vitát, de hagyjuk.

Azonban úgy látom, Gáborra már nem hallgat a polgármester minden ügyben. Vagy csak tart valamitől...

08.szabogabor 2011.09.07. 18:29:13

@jt: Jó kis összemosási kísérlet, de akkor most szétszedjük, ami összekeveredett.

"A Mátét meghívták a kerület szocialistái egy beszélgetésre a népszavazással kapcsolatban. Ugyanezt tette a Jobbik is."

Az ajánlat egy összeülős, közös pontokat kereső megbeszélésre szólt. Gondolom olvasod Te is a többi kerületi blogot (honlapot), úgyhogy láthattad, hogy a vita és a beszélgetés mily mértékben tér el egymástól. Nagyon.

Az, hogy a beszélgetős részen túl, legyen egy nyilvános vitafórum is, a szocik találmánya volt. A felkérést a Máté elfogadta, mivel azonban közben Komássy MSZP-elnök egyoldalúan átírta a vita szabályait, saját magát pedig kivonta belőle, nyilvánvaló volt, hogy kap egy visszahívást.

Gondolom észrevetted, hogy a szocik érvrendszere jelenti az egyetlen ismert ellenpólust a polgármesteri érvrendszerrel szemben. A Ti véleményetek nem ismert.

Nyilvánvaló, hogy a két ellentétes álláspontot képviselő vezető nyilvános vitája szükséges, míg az álláspontját eddig nem ismertető, háttérbe húzódó LMP-vel nincs miről vitatkozni - ugyanis nem állítotok semmit. Ha velünk értetek egyet, akkor azt érdemes megbeszélni, ha meg nem, akkor azt tán ismertetnetek kellett volna, hogy egyáltalán legyen tárgya egy vitának.

Kicsit kicsusszantatok az időből.

Beszélgetni nem hívtátok meg, oké, ezzel sincs semmi baj, vitára meg mi nem hívunk meg, mert ahogy a Máté mondta: minek?

08.szabogabor 2011.09.07. 19:34:24

Ha meg már így összefutottunk: Mi a véleményed arról, hogy a pártközpontotok cenzúrázza a helyi blogotokat?

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.09.07. 19:42:41

@08.szabogabor: Ebben az értelemben tényleg összemosás, nem is csak kísérlet: bennem fel sem merült, hogy zárt ajtós beszélgetésre eljött volna, nyilvános vitára meg nem (mert arra ugye nem ér rá). Én pedig nem akarok Mátéval sutyorogni.

Érdekes, hogy amikor a szociális támogatásokról szóló rendelet módosításáról kezdeményeztem (szigorúan összpárti) egyeztetést, sitty-sutty leszavazták, és a vita lezárása nélkül nem kaptam szót.

Mindig csak az aktuális érdek számít. Ez az a bizonyos agyonhangoztatott pártok feletti kerületért cselekvés? A következő találkozótokon beszéljétek meg talán ezt is...

A mi véleményünket már elmondtam decemberben és áprilisban is a testületi üléseken. Most meg majd elmondjuk az utcán.

08.szabogabor 2011.09.07. 19:58:01

Aha, jó... A cenzúrás kérdésre elfelejtettél válaszolni...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.09.07. 22:30:20

@08.szabogabor: Persze, mert már írtam a bejegyzést, amikor jött. Szóval mitcsinál a kicsoda és hol?

08.szabogabor 2011.09.07. 22:36:14

@jt: Tán olvasd el a saját blogotoknak a "Tarlós vállalhatatlan mondatai" című posztját.

Az feltételekor "Tarlós vállalhatatlan" címmel jelent meg. Oszt jött Lastres és elmagyarázta Nektek az aktuálpolitikát. A szeminárium után a cím megváltozott...:)))

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.09.07. 22:47:50

@08.szabogabor: Hűdenagy cenzúra :)
Lastres helyi és admin, úgyhogy akár maga is átírhatta volna. De biztos nem ő volt, mert bennmaradt a kifogásolt szó. Úgyhogy marad tkozak. Annyira marginális a kérdés, hogy fel se hívom.

Ha a központ el akarja magyarázni az aktuálpolitikat, nyilván nem kommentben teszi :)

08.szabogabor 2011.09.07. 23:17:22

@jt: Nem, a kérdés egyáltalán nem marginális. Ti beszéltek mindig a más pártok hierarchiájának negatív voltáról, ti beszéltek a bázisdemokráciáról, ti beszéltek a részvételi demokráciáról. Ha ti cenzúráztok, ha ti hierarchizáltok, az soxorosan hiteltelenit titeket, mintha más teszi. Vizet prédikáltok, és bort isztok, hogy stílszerű legyek, ha ma már jó szekuláris módon belekanyarodtál egy kis hitéleti politizálásba...

08.szabogabor 2011.09.08. 07:42:09

jt: Nem mondasz igazat. Lastres nem helyi, hanem országos politikusotok. Csak be kell ütni a Gugliba "Lastres", magyar nyelvű találatok, blogok, és máris látszik, hogy csak országos ügyekkel foglalkozik. Nagy valószínűséggel országgyűlési képviselő. Rajtakapattatok a sompolygáson...

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.09.08. 11:20:52

@08.szabogabor: :)
Nem országgyűlési képviselő. Mint már írtam, helyi, és -fájdalom- még nincs országgyűlési képviselőnk a területi szervezetből.
Az biztos, hogy sok országos üggyel foglalkozik. A többit majd ő elmondja, ha akarja, részemről barchoba off.

08.szabogabor 2011.09.08. 11:44:27

Ugye milyen egyszerű lenne cáfolnotok? Csak annyit kéne tenni, hogy hitelt érdemlően beazonosítjátok. Egy politikus anonim nicken elég szánalmas. Gondolom épp ezért noname, hogy bármikor elmenekülhessen egy kínos szituból...

Mint esetünkben. Téged többre tartalak annál, hogy beszállj a mosdatásba...

vajdapeterutca 2011.09.08. 13:03:21

Nekem most ez látszik:

Az önkomrmányzat és a hivatal közterületek karbantartásával és felügyeletével kapcsolatos panaszokra a területtel megbízott tanácsadó azt mondja, hogy ezek megoldására nincs kapacitás, és az önkormányzatnak nem is prioritása.

Az önkormányzat feladat-ellátásába tartozó konkrét problémás esetre a hivatalban kapásból azt nyilatkozzák az újságírónak, hogy a civilek a hibásak. A bizonyítékkal adósak, a válasz késlekedésével törvényt sértenek. A területtel megbízott tanácsadó megígéri, hogy utánanéz, és tájékoztat, de nem teszi. Azzal üti el a választ, hogy a bejelentés előtt álló civil koncepció majd meg fogja oldani, hogy hasonló ügyek ne keletkezzenek. Aztán már nem is reagál, vagy azt mondja, már érti, hogy szeretnék végére járni a konkrét ügynek, és az illetékességébe tartozó téma helyett másról kezd beszélni. Azt is írja egy helyen, hogy ő pont olyan szabadon választja meg, hogy mire reagál vagy mire nem, mint a civil fórumozó. Mindebből nekem az jön le, hogy ő (a kinevezője) a politikai felelősségét, a hivatal a jogi felelősségét nem tekinti tényleges kötelezettségnek olyan ügyben, amit nem az önkormányzat részéről, hanem egy polgár részéről vetnek fel.

Mondom, a területtel megbízott tanácsadóról van szó, akinek saját maga szerint kulcsszerepe volt és van a hivatal ezzel foglalkozó szerveinek a kialakításában.

Időközben ismertté vált a civil koncepció, mely a vezetés által elfogadott tevékenységek finanszírozását irányozza elő, kiemelten a közterület-fenntartást és védelmet. Valamiféle közösségi forma számára való kiszervezésre lehet gondolni, bár hogy hogyan gondolják, az nem világos. Párhuzamosan a civilek elfogadásának feltételévé teszik, hogy ne foglalkozzanak közügyekkel, azaz politikával. A követelményeknek megfelő civileket viszont formális közhatalmi jogosítványokkal ruháznák fel. Közben nem értem, hogy a "civilügyi" testület és főbürokrata mitől jelentene választ arra a problémára, hogy a hivatal nem végzi a dolgát, és nem kommunikál, amivel egyes esetekben törvényt is sért.

Egyébként az ilyen helyzetekről mondom általában is, a tanácsadóra vonatkoztatva is, hogy a közszférában, legalábbis amit ebben az intézményrendszerben értenek alatta, nem látszik nyilvánosan megismerhető racionális teljesítménykontroll. Hogy minek másnak kell kell megfelelni, azt nyilván kívülről nem tudni.

08.szabogabor 2011.09.08. 13:08:41

@vajdapeterutca: Ez most egy kis tereléses mentőakció, nemdebár. Merhogy ez hogy jön ide, arra csak Ön tudja a választ...

vajdapeterutca 2011.09.08. 13:18:43

@08.szabogabor:

Miért terelnék, és miért mentenék. Az észrevétel tanulságos. A nyilvános vita és korrekció ilyen ügyekben milyen kárt okozna? A hierarchikus nyomást, sőt a hierarchiát sem látom. Az ön felvetése viszont tök érdektelen.

Ezzel szemben azokról az ügyekről, amelyekről azt mondja, hogy az illetékességi körébe tartoznak, azt a képet kelti, hogy nem felelős értük, hogy arról és azt mond, amit akar. Majdnem mindegy, hogy a megbízója jóváhagyásával vagy anélkül.

Közben pedig az illetékességi körébe tartozó kérdésekről nyitnak széles körű vitát. Ha akarja, beszél róla, ha nem akarja, másról beszél. Ez a kontroll nélküliség és felelőtlenség szerintem.

08.szabogabor 2011.09.08. 13:23:41

@vajdapeterutca: Ez a beszélgetés ugyan az LMP cenzúrájáról meg hazugságairól zajlik, de hát Önt sem kötelezi semmi, hogy ideillőt írjon.

Mentőakciója ugyanakkor megerősíteni látszik azon korábbi feltételezésemet, hogy Önt egyre szorosabb szálak fűzik az LMP-hez...

vajdapeterutca 2011.09.08. 13:33:32

@08.szabogabor:

Csodálatos következtetés. Ugyanazt csinálja, amit az önkormányzatnál emberemlékezet óta csinálnak: ha valaki kifogásol olyan ügyet, amiről nem akarnak beszélni, akkor válasz helyett elkezdenek arról beszélni, hogy biztos valamelyik párt vagy valaki önöknek referenciaszemély szekerét tolja. Ezt értik a világból, vagy úgy tesznek, mintha csak ezt értenék.
süti beállítások módosítása