HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Osztolykán Ágnes beszéde - Szülők forradalma

2011.05.21. 20:23 palkotamas

Szülők forradalma – ez még csak a kezdet!

 

El a kezekkel a Janikovszkytól! Ne várják meg a bírósági döntést, függesszék fel az átszervezést!

Már a parlamenti beszédemben is elmondtam: a Fideszes fülkeforradalom felfalja saját gyermekeit! A gyermekszegénységet tudatosan növelő adópolitikai lépések után most – Fideszes kifejezéssel élve – az iskolarombolás van soron. Nem erről volt szó!

A ma itt tiltakozó szülők nincsenek egyedül: velük vannak - mint azt a múlt szombati tüntetés is megmutatta – a kaposvári és bonyhádi, a kistarcsai, érdi, esztergomi, és székesfehérvári szülők, s innen Budapestről is számosan: a Lakatos Menyhért és Kormos István iskola közössége. És sokan mások.

Nincsenek egyedül a tiltakozók azért sem, mert a közmunkájuktól és rokkantnyugdíjuktól megfosztottak, a megalázott rendvédelmi, egészségügyi dolgozók és bírák is tiltakoznak! A sok kis helyi tiltakozás lassan egy nagy, országos tiltakozássá fog összeállni.

Az LMP mindenütt a megalapozatlan (hangsúlyozom: a megalapozatlan) iskolabezárások és átszervezések elleni tiltakozók oldalán áll. Mert ÍGY nem lehet, ÍGY nem szabad.

Ugyanúgy, ahogy az egyházi kézbe adást, az átszervezéseket és bezárásokat is elsősorban, látszólag legalábbis, az anyagi kényszer motiválja (bár tudjuk, hogy, mint a Janikovszky esetében, sok, ennél is „prózaibb” ok is van). A Fidesz-kormány cserbenhagyta az iskolafenntartó önkormányzatokat, tovább csökkentették a rendelkezésükre álló, már korábban is elégtelen forrásokat; sokan kényszerhelyzetbe kerültek.

Az LMP két javaslattal fordult a nyilvánossághoz, az önkormányzatokhoz (köztük a hetedik kerületihez is) és a Kormányhoz.

Az önkormányzatokat arra kértük, vállaljanak önkéntes moratóriumot, függesszék fel az átszervezéseket, amíg a Kormány ki nem dolgozza az oktatásfinanszírozás új és igazságos rendszerét.

A Kormányt pedig egy Nemzeti Iskolamentő Alap létrehozására szólítottuk fel, s már be is adtunk e tárgyban egy Országgyűlési határozati javaslatot. Átmenetileg ez az Alap segítené ki a finanszírozási nehézségekkel küzdő önkormányzatokat, hogy ne hozzanak anyagi kényszer diktálta elhamarkodott döntéseket.

Hónapok óta tanulók, szülők és pedagógusok ezrei tiltakoznak országszerte a Fideszes iskolarombolás ellen.

Az LMP a részvétel, a helyi közösségek pártja. S a Janikovszky esetében bizony az önkormányzat az érintettek, a szülői közösség ellenében döntött.

Az önkormányzati autonómia nem jelentheti azt, hogy törvény-, sőt alkotmánysértő döntések születnek. Hogy nem vesznek tudomást a szülők, a tanulók, a pedagógusok akaratáról.

Esztergom, a mártír város Fideszes többségű testülete egy olyan testületi ülésen döntött iskolabezárásról, amely még a megyei kormányhivatal szerint is törvény-, sőt: alkotmánysértő módon zajlott. És mégis végre akarják hajtani! A Fidesznek a törvény- és alkotmánysértés sem nagy ár, ha iskolákat, játszóházakat akarnak bezárni. Úgy látjuk, a Janikovszky esete is ehhez hasonló!

De ugyanígy jogszabálysértő döntéseket hoztak a Fideszes-többségű testületek Bonyhádon, Kaposváron, s másutt is. A Fideszes iskolarombolók nem tartják be az átszervezéssel kapcsolatos szabályokat: nem kérik ki az érintettek véleményét, egy-két héttel a döntés előtt módosítják közoktatás-fejlesztési tervüket, nem készül külső szakértői vélemény az átszervezésről stb.

Ezt nem tűrhetjük!

Nem erről volt szó!

Ami pedig a csökkenő gyerekszámot illeti: a tiltakozó intézmények nagy többségénél szó sincs ilyesmiről, ahogyan a Janikovszkynál sincs. De még ha csökken is a gyerekszám egy-településen, egy-egy kerületben: miért a teljes létszámmal működő intézményeket zárják be, s miért nem jut idejük meghallgatni az érdekelteket, megfontolni a döntést?

Nesze neked nemzeti konzultáció!

Az Orbán-kormány és a Fidesz morális megsemmisüléséhez elég volt egy év.

Megismétlem: az érintett önkormányzatok, bármennyire is szorítja őket az anyagi kényszer, vissza kell, hogy térjenek a jogállami megoldásokhoz. A Kormányt pedig felszólítjuk, hozza létre a Nemzeti Iskolamentő Alapot. A VII. kerület lehetne az egyik első, amely ebből támogatáshoz jut, HA és amennyiben felhagy a Janikovszky lerombolásának, elkótyavetyélésének tervével.

Ne hagyják cserben az gyerekeket! Máskülönben az erzsébetvárosi Fideszt, de az Orbán-kormányt is a szülők forradalma fogja elsöpörni!

Szólj hozzá! · 1 trackback
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr712922095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bosszúból: Jeles - Politikai döntés született 2011.05.23. 11:35:24

Janikovszky bezárásával a magyar közoktatás egy gyöngyszemét veszítettük el, kiváló pedagógiai programmal működött, amely kimondottan a hátrányos helyzetű diákokat segítette. Ha ez a "rombolás" folytatódik a közoktatásban, az ország nem tud m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása