HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Hagyják élni a Sirályt!

2011.05.20. 17:23 palkotamas

 Az utóbbi hetekben számos kulturális központ bezárásáról érkeztek aggasztó hírek, most a Sirály művészeti központ került sorra. Az LMP nem fogja hagyni, hogy a bürokrácia és a jog útvesztői elnyeljenek egy ilyen fontos kulturális kezdeményezést.  

Kiürítésére felszólító levelet kapott hétfőn a Fővárosi Önkormányzattól a mozit, kiállítóteret, könyvtárat és színházteremet magába foglaló Sirály művészeti központ. Pedig a civil, önszerveződő alapon létrejött kulturális centrumra inkább büszke lehetne a város. A művészeti központban a zenei, színházi és az irodalmi élet legkiválóbbjai léptek fel az elmúlt hat évben; rendszeres bemutatkozási lehetőséget kaptak fiatal, önszerveződő társulatok, zenekarok és civil szervezetek is tartottak itt előadásokat. Mivel a fővárosnak még költenie sem kell rá, ezért nem lehet érdeke a Sirály megszüntetése.

A központot üzemeltető szervezet 2006-ban kérte az önkormányzatot, hogy az akkor már kilenc éve üresen álló, pusztuló műemlék épületben összművészeti kulturális programokat szervezhessen. Ehhez vállalták az épület rehabilitációját és több millió forintos befektetéssel, temérdek önkéntes munkával rendbe hozták azt. A tulajdoni és használati viszonyokat azóta sem sikerült rendeznie az önkormányzatnak, ma pedig a helyet bezárás fenyegeti.

Az LMP nyomatékosan kéri a Fővárosi Önkormányzat illetékeseit, ne hagyják, hogy a bürokrácia és a jog útvesztőiben elvesszen egy színes, életképes kulturális kezdeményezés és tönkremenjen egy értékes műemlék. Üdvözöljük, hogy a főváros vezetése újra ki kívánja vizsgálni az ügyet és reméljük, hogy a továbbiakban elismeri és segíteni akarja az ehhez hasonló önszerveződő, civil kulturális kezdeményezéseket - és nem áltárgyalásokat folytat majd, mint a terézvárosi vezetés a Tűzraktér esetében. Az LMP ehhez felajánlja segítségét; meggyőződésünk, hogy az ilyen, alulról jövő kezdeményezéseket felkaroló műhelyek a "kultúra bölcsői", amelyek akár a jövendő Nemzet Színészeit és Érdemes Művészeit is pályára állíthatják.

Budapest, 2011. május 20. 


Somfai Ágnes
fővárosi LMP frakció

 

Cake Baly Olivio

VI. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr602919648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása