HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Az alkotmányozás három feltétele

2011.02.16. 12:14 palkotamas

Schiffer András parlamenti felszólalásában három dolgot kért a kormánytól annak feltételeként, hogy az LMP részt vegyen az alkotmányozásban. Hangsúlyozta, ezek nem az LMP, hanem a demokratikus alkotmányozás feltételei. Jelenleg ugyanis nincsenek meg a demokratikus alkotmányozás feltételei.

  1. Az új alkotmány hatályba lépéséhez vagy megerősítő népszavazásra (és a népszavazásról szóló törvény rendbetételére), vagy pedig a következő ciklus jóváhagyó szavazatára legyen szükség. A Fidesz ugyanis a 2010-es választások előtt nem árulta el, hogy új alkotmányt szeretnekészíteni és ez hasonló ahhoz, mint ahogy Gyurcsány Ferenc elhallgattavalódi terveit a 2006-os választások előtt.
  2. Térjünk vissza a Fidesz eredeti forgatókönyvéhez és az év végig készüljön el az új alaptörvény. Ezzel a mostani áprilisi határidő kitolását javasoljuk, álláspontunk szerint nem lehet öt hét alatt megszövegezni egy teljes alkotmányt.
  3. Haladéktalanul állítsák helyre az Alkotmánybíróság 2010 októberi 26-a előtti helyzetét és az “alkotmányvédelem legfőbb szabályaihoz csak négyötödös többséggel lehessen hozzányúlni”. Vagyis az alkotmányt ezen túl is 2/3-os többséggel lehessen változtatni, azonban az alkotmány felett őrködő Alkotmánybíróság hatáskörét csak a parlamenti képviselők 80%-ának egyetértése mellett lehessen módosítani.

Ezek a feltételei annak, hogy az alkotmányozási folyamatban biztosítsák az állampolgárok részvételét és széles nemzeti konszenzus alakulhasson ki az alaptörvénnyel kapcsolatban.

Budapest, 2011. február 15.

http://lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/10756/az-alkotmanyozas-harom-feltetele/

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2011 lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr682665113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása