HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Eddig történt - 8ker

2010.11.17. 23:06 jt

Most, hogy mandátumom átvétele óta először este 8 előtt hazaértem, és este 11 előtt el tudtam rendezgetni a dolgaimat, örömömben írok egy rövid összefoglalót, milyen fontosabb, érdekesebb, vagy említésre méltó dolgok történtek eddig a "házban".

  1. Sok a munka. A mai bizottsági ülésre 36 előterjesztés érkezett, ez bruttó 182 oldal. Volt még hozzá egy 14 előterjesztéses képviselőtestületi ülés is. Bizottság minden héten van, képviselőtestületi havonta kétszer. Szerencsére a mai ülések elég "simák" voltak, nagyjából minden egyértelmű és támogatható volt, de ezt például a két héttel ezelőtti ülésekre nem tudom elmondani, ott sok ügyben kellett kérdeznem. A munka egyáltalán nem lenne sok, ha meg lehetne osztani, de a választók és a fülkeforradalom országgyűlése azt akarta, hogy Józsefváros önkormányzatában egy 12%-os pártnak 1 fős (6%-os) és egy 48%-os pártnak pedig 12 fős (71%-os) képviselete legyen. Nem baj, nem panaszkodni járok be, hanem dolgozni.
  2. A politika legutálatosabb része az osztozkodás. Szerencsére mostanra nagyjából túljutottunk ezen a fázison. A két 15 fős bizottságban 1-1 helyet kaptunk, ez egy kicsit jobb a mandátumaránynál. A szavazatarányt ugyan meg sem közelíti, de ez a jelen szituációban nem is várható
  3. Az önkormányzat cégei felett őrködő felügyelőbizottságokban a kezdeti ajánlat nem adott ellenzéki helyet (nemhogy többséget, helyet sem) kulcscégeknél, például az önkormányzat vagyonkezelőjénél. Aztán végül szóban és írásban annyit mantráztuk a polgármester úr pár héttel korábbi szavait és a józan ész által diktált logikát, hogy a kétharmados többséget is sikerült engedményekre bírni, így nem került sor az ügy "borítására"
  4. Eladunk egy volt iskolaépületet félmilliárdért. Az ügy még folyik, a versenyeztetés és a tisztánlátás úgy tűnik biztosított lesz, a várható ár nem olyan rossz.
  5. Adtunk 20 milliót a Fradi kéziseinek. Cserébe józsefvárosi gyerekeknek szerveznek foglalkozásokat és adnak jegyeket a meccsekre, továbbá hirdetik a kerületet. Nem 100%-os a meggyőződésem, hogy a legjobb helyen van a pénz, mert bár kedvelem a Fradi női kéziseit, inkább a tömegsportot támogatnám.
  6. Volt egy furcsa lakás-nemlakás ügy. Egy nem lakás célra bérbe vett helyiséget alakított át lakhatóvá egy bérlő, majd kérte a lakássá minősítést. Ennek műszaki akadálya nem volt, a bizottság az elé terjesztett szakmai javaslat azonban a kérés elutasítását tartalmazta. A bizottság a szakmai javaslatot megszavazta, mondván, hogy ne váljon ez általánossá, én azonban nem. Ezt a kreatív lakáshoz jutási módot nem ellenzem, mert (i) csökkenti a kerületi hajléktalanok számát (ii) olyan ingatlant hasznosít, amely addig kihasználatlan volt. Sőt elvárnám, hogy ahol ez alacsony beruházással lehetséges, az önkormányzat maga álljon elő régóta kiadatlan/kiadhatatlan helyiségek szociális vagy nem szociális bérlakássá átminősítéssel, amelyből aztán bevétele származik.
  7. Ma volt egy zsidózás, ezzel kapcsolatban szeretnénk különdíjunkat átadni Pintér Attila képviselő úrnak. Egy zsidó egyesület kért pénzt egy józsefvárosi tematikus újság kiadásához. Jobbikos képviselőtársam megjegyezte, hogy annak a népnek, amely megvásárolta Magyarországot és Lengyelországot (meg még valamit említett még), nem erre a 140e Ft-ra van szüksége. Ellenben én gyakorlatiasabb kifogással éltem, hogy miért az idei költségvetésből támogatunk jövő évi költségeket. A Fidesz és az MSZP elfogadta, Pintér képviselő úr a képviselőtestület előtt nem ismételte meg a bizottság előtti alakítását. Én kérdésemre érdemi választ nem kapván tartózkodtam a szavazástól.
  8. A Fidesz képviselői elég szótlanok, de már így kb 5 ülés után minden másodikat hallottam beszélni. Az LMP frakció a parlamentbe jutáskor azt mondta, hogy "nem biodíszletnek megyünk". Ezen a mondaton már többször elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy szerintem a "néma" fideszes képviselő a biodíszlet. Mindenesetre mentségükre legyen mondva már két ügyhöz szóltak hozzá proaktívan és építően. Én egyedül kábé tízhez, de mindegy is.

Röviden ennyit tudtam tenni az átláthatóságért. Folyt. köv., még majdnem négy éven át.

ps: érdeklődő pajtásoknak a képviselőtestületi ülések meghívói, előterjesztései, határozatai és jegyzőkönyvei: http://www.jozsefvaros.hu/onkormanyzat_testuleti_ulesek. A bizottsági határozatok nem sokkal odébb előkereshetők.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: önkormányzat 8ker lakhatás

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr922456129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása