HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Józsefváros újság XVIII évfolyam, 16. szám - műelemzés

2010.09.27. 00:20 jt

Az elemzés tárgya, az önkormányzat hivatalos lapjának választások előtti utolsó száma itt elérhető.

A 24 oldalra tagolható mű a városrész társadalmának lenyomata, nagyszerű összefoglalását adja, mi jár a kerületi véleményformálók fejében, megfelelően tág teret adva a kisebbségi véleményeknek is. Lássuk sorjában!

Rögtön az első oldalon egy egész oldalas fényképpel hívja fel az olvasó figyelmét, hogy "október 3-án helyben döntünk". A fényképen egy édesapa szavazatát segít az urnába dobni egy kisfiú. Nagyon cuki.

A második oldalon megtudhatjuk, hogy idősbarát péntek programot indított a kerület vezetése, név szerint Kocsis Máté polgármester (továbbiakban KM) és Dénes Margit alpolgármester (Fidesz). Az időseket időpontra szállítják szakrendelésekre és okmányirodába. Kár, hogy az időpontfoglalás lehetősége a dolgozóknak nem adott, sajnos még sosem tudtam időpontot foglalni az orvosnál, és mindig 3-4 órát kell sorbaállnom...

A második cikkből megtudhatjuk, hogy idősügyi tanács alakul, melynek elnöke a polgármester lesz. Az oldal utolsó cikke a nemzetiségek által megalakított új polgárőrségről szól.

A következő oldalon KM kitüntetést ad át rendőröknek. Alatta (hurráhurrá) még több közterület felügyelő alkalmazásáról szól az írás. Rend lesz itt kérem, megakadályoztak már autófeltörést, de az illegális árusítástól a kutyapiszokig, és "felügyelik a parkokat, kiemelten vonatkozik ez a parkokban dohányzókra és bódító anyagot használókra". Bátorkodom megjegyezni, hogy lehet, hogy nem a nyomdafestéket kéne pazarolni, hanem a valódi szabályszegőket elcsípni, a többieket meg békén hagyni.

A negyedik oldalon megújultak a kerületi intézmények. Hja, választási év van kérem. Három iskola és egy óvoda újult meg, és egy új napközi nyílt. Minden avatót KM tartott (brilliáns, egy oldalon négy említés!). A következő oldalon az Orczy Kalandpark megnyitására KM sportosan érkezik, majd lentebb átadja az akadálymentes csomópontot a Nagykörút-Üllői sarkán. (Az eszem megáll, átvágják a szalagot a zebrán. Mi követeljük, hogy MINDEN aluljárónál szüntessék meg a gyalogosok föld alá kényszerítését! Egyszerűen a 70-es évek autóközpontú várostervezéséből ránk maradt torzók a zebra nélküli csomópontok!). "A Corvin sétány fejlesztéséből adódóan a gyalogos forgalom további nagymértékű növekedése várható ezen a területen az elkövetkező években" mondá a cikk, megfeledkezve arról, hogy a zebra Belső-Józsefváros és Belső-Ferencváros közé születvén a Corvin sétányosoknak át kéne aluljárózniuk, hogy feljőve átkelhessenek a zebrán oda, ahol amúgy is feljöhettek volna az aluljáróból. Bravó. (Frissítés: van másik zebra is, amelyre természetesen a fenti állításom nem igaz.)

No, a 6. oldalon végre elértünk a fő témánkhoz, a választáshoz. Tőlem háromsoros bemutatkozást kértek. Ezt elküldtem, de nem jelent meg, cserébe a roppant informatív lmp.hu domaint hivatkozták, amely sosem volt az LMP-é. Bizony ám, a lehetmas.hu alatt futunk. Vajon indítsunk közadakozást, hogy az újság szerkesztőségébe bevezessék az internetet? Vagy csak lusták beírni, mert végül is emailre szoktak válaszolni... Az azért vicces, hogy ott vigyorgok rögtön a fotosoppolt KM alatt :) Az egyes jelölteket felsorolják, párthovatartozásukon kívül semmi információt nem adva*. A következő oldalon általános tudnivalók a választásokról, olyan csodás információmorzsákkal, hogy "az önkormányzati képviselők száma gyakorlatilag megfeleződik". Számoljunk csak: 27 helyett 17 az -37%.

A 8. oldal fizetett MSZP hirdetés. Itt jegyzem meg, hogy becsülöm a csapatot, hogy ragaszkodott a piros színhez, míg a többi kerület tarkába (köztük lilába, szdsz-kékbe, lmp-zöldbe, fehérbe stb) borult. A 9. oldal KM hirdetés, a 10. oldal MDF és Lungo Drom hirdetés. Fizetett, mert fényképes.

A 11. oldalból csak úgy csurog az érdekesség. Tetejém az SZDSZ-es alpolgármester hattyúdala, akire "ráfér 4 évnyi pihenés", mert valóban elfáradt. Addig is kéri, hogy mindenki KM-ra (nem elírás, Kocsis Mátéra, nem, nem elírás, a fideszes jelöltre) szavazzon. "A polgármesterjelöltek közül képességei, Józsefvároshoz fűződő viszonya alapján messze kiemelkedik." Itt kürtölném világgá, hogy értékítélete azon apróságokon nem akad fenn, hogy engem egyáltalán nem ismer. Futólag sem. Na mindegy, ő tudja. Azt meg megígérhetem, hogy mi meg majd az önkormányzatból utánanézünk, hol kap állást leköszönése után, és nyilvánosságra hozzuk. Addig is van erre egy belső szavajárásunk: politikai prostituált.

Lentebb az MSZP képviselőjelöltjei nagy szegfűs logó alatt elmélkednek a nejlonzacskóról és a hajléktalanná válás megelőzéséről. Ahhelyett, hogy bevezetnék végre a lépcsőházi szelektív hulladékgyűjtést. És a múlt heti hajléktalansággal foglalkozó fórumon se láttam MSZP-st. Mondjuk az is igaz, hogy én is inkognitóban mentem el, ezt épp az MSZP-sek is csinálhatták.

A 12. oldalról néhány kiragadott idézet könnyen leírja a cikk koherensségét: "Nincs probléma a jelenlegi gazdálkodással", "az Állami Számvevőszék a Józsefvárosi Önkormányzatról szóló jelentésében megállapította, hogy az elmúlt évek alatt több, mint 8 milliárd forintos tartozás halmozódott fel", "tényszerűen meg lehetett állapítani, hogy 3,4%-os vagynvesztés történt", "vagyis az önkormányzat nem élte fel és nem éli fel vagyonát". Az olvasó meg találja ki, kinek hisz...

A 13. oldal betegségmegelőzésről, népkonyháról és a népjóléti bizottság új elnökéről szól, a 14-15. oldalak kultúráról, minimális politikával.

A 16. oldalon KM megerősíti vállalását a sétálóutcák kialakítására, majd lezárják a Bláthy Ottó utca egy részét az autósok elől az autómentes napon. Ugyan nem jártam ott és akkor, de nyilván a zsákutca részét, bármely más meglepne. Nem kéne az autómentes napon a kerület jó részét autómentessé nevelni pl forgalmival ingyen a BKV-n, mint a MÁV meg is csinálta? Lentebb a "Beindul a kerület" címből kellene kitalálnunk, hogy a cikk a diáksportról szól.

A következő oldalon KM családi pikniken vesz részt, majd a lengyel védelmi minisztert fogadja (országgyűlési hivatala jóvoltából).

A 18. oldalon szabadidő ajánló, a következőn egy nekrológ és a Polgárok Háza programajánlata, azután pályázat, hittan, előadássorozat, a 21. oldalon házi praktikák, a következőn vicc, sport könyvtár, utána gyógyszertár még vicc, keresztrejtvény és PLACCC fesztivál (ez tetszik), végül hallásszűrés, apróhirdetés, idősotthon.

Azt hiszem, adtunk egy pofont az elfogulatlan tájékoztatásnak. Közpénzből, persze.

* Összegyűjtöttem egy csokorra valót, mi volt fontosabb, mint a jelöltek és a pártok programjainak bemutatása kerületi hagyományok és környező kerületi példák ellenében:
"Otóber 18.: UFO-k és vallások"
"Önbarnító krémek"
"A súlyosan fertőzött növényt célszerű inkább kidobni"
"Tarhonyás csirke és aludttejes búzaprósza"
"Az elsőt valami Johann lőtte, a másik kettőt valami Replay"
"Denish szuper póver formula van tacs filingjének"
"Aki fittyet hány, bizonyára fittyet evett"
"Igazi megbecsülése ez a hétköznapok hőseinek, amikor a felső vezetők is elismerik - mondta a polgármester"
"a felavatások ünnepivé tették az őszi tanévkezdés időszakát"
"Lehet, hogy a személyen nem lepődik meg, de lehet, hogy igen: Kocsis Mátéra fogok szavazni és erre kérem Önt is"
"a mesterfodrász Ilcsi-mama"

ps: jó példa elfogulatlan és teljes tájékoztatásra egy szomszéd kerületből itt található.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: választás 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr102325750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása