HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Miért is csináljuk?

2010.09.26. 13:31 jt

Nyíregyházi barátaink írását közöljük.


2007 őszén találkozott először egy kis zöldekből álló csapat és elkezdtük az LMP-t építeni. Azóta sok minden történt, kis csapatunk megerősödött, kaptunk sok dicsérő, biztató szót, de sajnos sokan különböző politikai erők játékának, utánfutójának, átalakulásának gondolnak bennünket*.  A sok-sok vád miatt leírtam, hogy mi is volt a fő motivációja, hogy ebbe a politikai kezdeményezésbe belevágtam.

Keseregnek az emberek, mert kivágják a városban a fasorokat, nem lehet kerékpározni a kamionok miatt, átjátszó tornyot építenek a kertek alá. Nyakunkon a klímaváltozás, egyre kevésbé szabad nyáron a napra menni. Már nem csak a zöld szervezetektől hallani a környezeti problémákról, hanem az újságíróktól és az utca emberétől is.

Hallani sok problémáról lehet, mégsem történik semmi. Felelős a kormányzat, a befektető, az EU. És úgy tűnik, a zöldek nem tehetnek semmit. Úgy tűnik, keresztülgázolnak rajtuk. Az talán természetes, hogy a gazdasági csoportok, multinacionális befektetők nem foglalkoznak a környezet és a társadalom érdekeivel. A gazdasági racionalitás kegyetlen: a profit maximalizálása mindenek felett áll, multinacionális vállalatként nem igazán lehet jótét lelket játszani. Erről az oldalról tehát hiába várunk pozitív lépéseket, de sajnos úgy tűnik, Magyarországon az államban, a politikában sem bízhatunk.

A jelenlegi politikai elit sem a környezeti, sem a társadalmi problémák felszámolásának érdekében nem tesz semmit. Sőt, aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendszerváltás csekélyke demokratikus eredményei is felszámolásra kerüljenek. És ami a legrosszabb, hagyjuk nekik, sőt, négyévente újra és újra felhatalmazzuk őket mélységesen korrupt játékaik folytatására.

Ökológusként az egyik legsúlyosabb válságnak a természeti erőforrások rohanó ütemben történő tönkretételét látom. A rövid távú politikai érdekek kivételével nincs ma parlamenti erő, mely hajlandó lenne foglalkozni a fenntarthatóság kérdéskörével. .

A környezeti problémákra figyelve nem szabad azonban becsukott szemmel elmenni amellett, hogy több százezer ember él ma Magyarországon elviselhetetlen nyomorban. Megélhetés biztosítása, munkahelyek, képzés nélkül esélytelen a társadalmi és ökológiai katasztrófa megelőzése.

Ezt súlyosbítja, hogy a problémák felszámolására egyedüliként alkalmas demokratikus intézményrendszer tökéletes ellehetetlenítésén dolgoznak a jelenlegi pártok. Akadályozzák a részvétel lehetőségét, a gazdasági elittel összefonódva betonozzák be saját magukat a döntéshozói pozíciókba.

Átláthatatlan és el nem számoltatható intézkedések sorozatával tartják távol a választókat az információktól, attól, hogy valódi ismeretek birtokában felelősségteljes döntéseket tudjanak hozni az ország ügyeiről.

Nem tűnik tehát kérdésnek, kell valami alternatívát keresni. Ezt igazolják a közvélemény-kutatások is, melyek rendszeresen megmutatják, hogy igen jelentős tömegek nem hajlandóak a jelenlegi politikai pártokra szavazni.

A lehetőség a társadalmi aktivitás erősödése, a közélet visszahódítása. Azok a valódi alulról szerveződő közösségek jelenthetik a kiutat a jelenlegi helyzetben, melyek részt kének a döntésekből. Nem keseregni kell, hogy a politikusok korruptak, rossz döntéseket hoznak stb., hanem lépni kell. Először is fel kellene ismerni, hogy a politika, a közélet nem egy szűk pártpolitikai elit játszótere. Ebben az országban élünk, nekünk is lehet közünk a közélethez, a politikához. Persze nem biztos, hogy bárki is szeretné, hogy köze legyen a jelenlegi pártpolitikához. Azonban egy másfajta politikához talán igen.

Lehet más a politika? Ha az utóbbi évek szűnni nem akaró, öncélú sárdobálására, a húsba vágó közéleti kérdések megvitatását helyettesítő botrányokra, a társadalom égető problémáitól egyre nyilvánvalóbban elszakadó mai politikai pártok tehetetlenségére, önzésére és korruptságára gondolunk, magától értetődő a válasz: muszáj másnak lennie.

 Priksz Gábor

*Az egyik kedvenc vád, hogy új SZDSZ vagyunk. Ehhez képest ők télen-tavasszal az MDF-fel léptek választási szövetségre, most pedig Takács Gábor 8. kerületi alpolgármesterük a fideszes polgármester újraválasztását ajánlgatja a kerületi újságban.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2010 lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr122324263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása