HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Az LMP terézvárosi polgármesterjelöltje bemutatja: Terézváros, Budapest állatorvosi lova

2010.09.24. 00:06 budapest 678

„Magyar vagyok, magyarnak születtem, magyar az identitásom”

Cake-Baly Olivio az LMP terézvárosi polgármesterjelöltje. Édesapja afrikai származású, ő mégis azt állítja: az embereket nem érdekli, ki milyen színű. Azt mondja: Terézváros Budapest állatorvosi lova, ahol az összes nagyvárosi probléma koncentráltan jelenik meg, a korrupciótól a szennyezett levegőig. Az LMP-s jelölt szerint létezik olyan megoldás a csendrendelet helyett, hogy az idősek is tudnak aludni, de a fiatalok is tudnak szórakozni. 

Manapság újra divatba jött, hogy ki mennyire magyar. Érte már inzultus a bőre színe miatt?

Elsősorban a szélsőséges portálokon foglalkoztak ezzel. Ki vagyok én és mit akarok ezzel a csoki bőrrel. Olyat is írtak, hogy nem vagyok magyar. Egyébként is hogy jövök én ahhoz, hogy polgármesternek jelöltessem magam. 

Akkor felteszem a kényelmetlen kérdést: ön magyar? 

Igen. Magyar vagyok, magyarnak születtem, magyar az identitásom. Magyar az anyanyelvem, sőt, itt születtem Magyarországon, édesanyám is magyar. Édesapám is magyar állampolgár már, harminc éve él itt, egyébként egy kicsi afrikai országból érkezett és itt végezte el a Közgazdaságtudományi Egyetemet. Itt doktorált és szeret itt élni. 

Szégyen, hogy erről így kell beszélnünk.

Vannak olyan körök, akik politikai megfontolásból ráülnek erre a kérdésre. A kopogtatás során ritkán jött szóba, akkor is kedvesen érdeklődtek. Szerintem az embereket nem az érdekli, hogy kinek milyen a színe, hanem, hogy mit mond és mit akar megvalósítani Terézvárosban. 
 

Fekete Hajnal



Nem látom a plakátokat az arcával.

Elsősorban kevés a pénz. Másfél éves párt vagyunk, csak arra az állami támogatásra számíthatunk, amit az állam késve utal. Igazából csak a választópolgárok adományaira számíthatunk, ebből pedig kevés pénz jön össze. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy egyre nő a támogatottságunk. A legutolsó gangos ház legmélyebben eldugott ajtaján is bekopogtattunk és beszélgettünk az emberekkel. 

Hogy sikerült az utolsó pillanatban ennyi ajánlószelvényt szerezni?

A legjobb példája annak, hogy jó úton járunk: számos helyről hallottam, hogy más pártok szedték össze nekünk a kopogtató-cédulákat. Az egyik oldal azzal támad, hogy a Fidesz trójai falova vagyunk, a másik meg azzal, hogy "SZDSZ 2.0". Ha valaki dicsérni kezd, az már nekem gyanús ...

Mégis, hogy sikerült az utolsó pillanatban ennyi ajánlószelvényt szerezni?

Magam, saját kezűleg körülbelül 200-at szedtem össze. Az egyéni jelöltek is több százat. Megalapozatlan, hogy valahonnan kaptunk. Terézvárosban a második legjobb eredményt értük el tavasszal. A kerület a bőrén érzi, hogy ökológiai és morális válságban van a város. Terézváros Budapest állatorvosi lova, minden probléma megtalálható itt, a szennyezett levegőtől a korrupcióig. Akinek fontosak ezek a kérdések, az elhozta az ajánlószelvényét. Tapasztalataink szerint viszont nem a Fidesz a legnépszerűbb párt Terézvárosban.

Hanem?

A kiábrándultak pártja. Ránk csapják az ajtót az emberek. Sokan fordultak el a közélettől, mert Terézvárosról sokáig csak azt lehetett hallani, milyen ingatlanbotrányok vannak itt. Pláne, hogy a pártok annyira lejáratták a közéletet, hogy nekünk is nehéz betörni. Új pártként esélyt kérünk a szavazóktól, de a legtöbbjük csak legyint: ez is ugyanolyan, mint a többi. 

Azt is érzem az LMP-vel kapcsolatban, hogy semmilyen. Nehezen megfogható a karaktere. Elvész a hangja az ágyúdörgésben.

Az egyik erősségünk, hogy bázisdemokratikus párt vagyunk. A helyi szervezetek döntenek a polgármesterjelöltről. Emiatt viszont többféle vélemény is megjelenik, ami nem biztos, hogy egységes. A pártnak ez az erőssége is, hogy vita történik, pl. a Budapest Program esetében is. Lassú, macerás, izzadós program ez, amit viszont mindenki magának érez, hiszen mindenki beleszólt. Ezért tűnhet úgy, hogy az LMP nem tudja, hogy mit akar. Először a párton belül vitatjuk meg az álláspontot, ez időigényes. Nehezebb út, de ez a jobbik út.

Apropó, panamák és Jobbik. A szélsőjobboldali párt mintha lenyúlta volna ezt a kampánytémát az LMP-től. 

Fekete Hajnal

Nagyon szigorúan végig kell nézni, hogy hogyan történtek a terézvárosi ingatlaneladások. De nem a múlttal szeretnék foglalkozni. Komoly tanulságokat lehet levonni ezekből az ügyekből, hogy milyen szabályozást alkossunk a jövőre nézve. Például itt van az üdülőtelepek ügye is.

Erről még nem hallottam. 

Információim szerint 2006 óta kihasználatlan Terézváros három üdülőtelepe. Azóta egyetlen terézvárosi gyereknek sem sikerült ott üdülni. Történtek itt is eladások, bérbe is adták egyiket-másikat, pedig ezeket az üdülőket első sorban a terézvárosiaknak kellene kihasználniuk. 

Ki használja, azt tudja? 

A terézvárosi önkormányzat nem az átláthatóságot, hanem a célzott kampányinformációkat terjeszti. Ezekről az ügyekről kevesebbet, viszont Verók István kampányfogásairól egyre többet tudunk.

Óvatosan kell itt fogalmaznom, mert a múltkor az önkormányzat vezetése meghívta a médiát egy olyan sajtótájékoztatóra, ahol ismertették, hány sajtópert nyertek meg.


Eklatáns példája annak, mivel foglalkozik egy önkormányzat. 

Mi mással kellene foglalkoznia?

Hogy meghallgassa az embereket, azok beleszólhassanak a kerület ügyeibe. Az LMP fővárosi programjában például benne van a részvételi költségvetés intézménye. Nagyon fontos programelem a részvételi demokrácia erősítése. A helyi lakosok például így beleszólhatnak, hogy az önkormányzat milyen arányban költse el a rendelkezésére álló pénzt. 

Mire kéne költeni Terézvárosban?

Ez az, amit nem szeretnék előre megmondani. A helyiek biztos jobban örültek volna, ha nem művelődési házat épít a kerület, hanem a Hunyadi téri csarnokot újítja fel. Ne az ingatlan-befektetők és különböző lobbicsoportok döntsék el, milyen ingatlan-beruházások vannak egy kerületben, hanem a helyiek. Ez visszaadhatná a hitet, hogy a helyiek átlátják, mi történik. Nem úgy, mint a Hunyadi tér esetében, ahol a civilek ellenállása miatt bukott meg, hogy kivágják a fákat.

Ebben a kerületben a legkevesebb a zöld. A polgármester a volt kormányzati negyedet szemelte ki parknövelésre. Ön mit ajánl ez ügyben?

Mielőtt becsődölt a beruházás, nem nagyon hallottam polgármester úrtól azt, hogy oda parkot szeretne. Biztos lett volna egy-két fa és bokor, de szerintem oda üvegpalotákat akartak építeni. De hirtelen a polgármester is zöld lett, mint annyian mások. 

Az imént kaptam egy levelet a Greenpeace-től, hogy vállalom-e, hogy 20%-kal növelem a zöld területek nagyságát, ha megválasztanak. Azt válaszoltam, hogy sajnos ez vállalhatatlan, különben le kéne dózerrolni házakat. 

Akkor mit lehetne csinálni?

Megszüntetni azt az érzést, hogy megfulladunk és megsülünk. A belvárosban két-három évvel élnek kevesebbet az emberek, mert szívják a kipufogógázokat. Korlátozni kell a forgalmat. Az LMP-ről az terjedt el, hogy mi autóellenes párt vagyunk. Ez nem így van. Az az érdekünk, ha az autósok ne a dugóban üljenek, hanem gyorsan áthaladjanak, vagy a tömegközlekedést vegyék igénybe. Mindent csak fokozatosan és alternatívákat felkínálva tervezünk bevezetni. Mondok egy példát: ahol parkolót szüntetünk meg, ott járatsűrítés kell. Kisebb, védett, csendes utcákat szeretnénk létrehozni, a helyi lakókkal egyetértésben. 

A megsüléssel mi a helyzet?

2-3 fokkal melegebb van a belvárosban, mert mindenhol beton van. Fűt. A terézvárosi Start-program, ami fa dobozokban elhelyezett muskátlikkal próbálja zöldíteni a kerületet – na, ez nagyon szép, de a funkcióját nem látja el. Fel kellene törni a betont. Hosszú távú, társadalmi befektetésként megtérül. Az emberek tovább élnek, egészségesebbek, vagyis tovább dolgoznak és több adót fizetnek, leegyszerűsítve. Azaz: ahol a közművek megengedik, fásítani kell. A lebetonozott udvarokat is fel kell bontani és fákat ültetni, erre is van már program, azt folytatni kell. 

Ha már csendes utcák: bezárták a Szimpla-kertet. Marad a csendrendelet, ha jön az LMP?

Szerintem politikai célokat szolgált ez a rendelet. Amikor kedvező volt politikai szempontból, akkor szigorították. Ezzel akartak szavazatot szerezni. Követni kéne a józan ész diktátumát, egyeztetni kell a helyi lakosokkal és a szórakozóhely tulajdonosával, egyfajta social therapy-n keresztül. Az önkormányzat mediátorok segítségével ültetné le a feleket; nem gondolom, hogy egy rendelettel ezt az ügyet el lehetne intézni. Csak párbeszéddel lehet megoldani az ügyet; egyébként a politika erről szól: párbeszéd útján egyeztetni az érdekeket. Szerintem simán lusták voltak eddig az önkormányzatnál. Macerás dolog, de a kerületnek előnyére válik, ha megőrzi a szórakozócentrum-jellegét úgy, hogy az idősek is tudnak aludni éjjelente. 

Mi számít sikernek az októberi választáson?

Már a kopogtatócédulák összegyűjtése is az volt, az enyhén antidemokratikus választási szabályok bevezetése után. Háromszor annyi cetlit kellett összegyűjteni harmadannyi idő alatt. Nem demokratikus, hogy sok civil nem jutott be emiatt. Szégyen, hogy olyan törvény születik, ami kizárja a társadalom egyik alappillérjét a választásokból. A törvényt meg kell változtatni, nem szabadna, hogy a pártokról szóljon a helyi közgyűlés. 

Ha ezek között a körülmények között meg tudjuk ismételni a tavaszi eredményt, az egy óriási siker."

 forrás: Csák Gergely írása,  168 Óra Online

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2010 önkormányzati választás terézváros 6ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr72319279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása