HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Zöld Térkép Workshop ma a 7kerben!

2010.05.27. 12:12 fh

Ünnepi Zöld Térkép workshop Wendy Brawerrel, a nemzetközi zöld térkép hálózat alapítójával

Továbbított meghívó:

Időpont: 2010. május 27. 16:00-17:30

Helyszín: Négyszáz (1075 Budapest, Kazinczy utca 52.)


Május utolsó hetében a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Budapest Zöld Térképe vendégül látja Wendy Brawert, a nemzetközi zöld térképész hálózat (Green Map Systems) New Yorkban élő alapítóját és vezetőjét. A Wendy közreműködésével megvalósuló zöld térképész workshopon első kézből ismerkedhetsz majd meg a nemzetközi zöld térkép mozgalom fejleményeivel és technikai újdonságaival.

A zöld térképek olyan kommunikációs eszközök, amely feltárják az egyes közösségek környezeti és társadalmi erőforrásait, akár az ott élők, akár pedig az utazók, látogatók számára. Döntés támogatási céllal létrehozott információs adatbázisokként, felületekként elsődlegesen a környezetbarát és felelős életmód útkeresésének az eszközei, a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítói.

A zöld térképek története New Yorkban kezdődött: a város térképét Wendy Brawer öko-dizájner, művész, társadalmi újító dolgozta ki 1992-ben. A zöld térképészet ezt követően nem csak az USÁ-ban, de világszerte is gyorsan rajongókra és követőkre talált - mindezidáig több mint 650 nyomtatott térkép készült a világ 55 országában, a 2009-es Környezetvédelmi Világnapon debütáló OpenGreenMap-en (www.opengreenmap.org) pedig tízezernél is több térkép készül elektronikusan. Az internetes platform sikerét és kiválóságát szintén számos elismerés jelzi: 2009-ben az amerikai dizájn társaság (AIGA) Cause/Affect pályázatán nyert díjat, 2010-ben pedig a Living Labs Global legjobb vállalatoknak és polgároknak nyújtott e-szolgáltatásért járó díját kapta meg, a világ legélenjáróbb fenntarthatósággal foglalkozó blogja, a TreeHugger.com pedig „Best of Green" díjjal jutalmazta ugyancsak az idén.

A zöld életmódot és a fenntartható közösségeket középpontba állító, szerteágazó és igen gazdag munkásságáért Wendy maga is számos elismerést kapott az utóbbi két évtizedben: 2005-ben például Terre de Femme/Woman of Earth díjat, tavaly pedig az alternatív sajtószemlét nyújtó UTNE Reader magazin sorolta az év 50 jövőformáló vizionáriusa közé. (További részleteket és érdekességeket Wendy-ről itt találsz: http://EcoCultural.info)

Az egyre terebélyesedő hálózat összefogásának érdekében Wendy 1995-ben alapította meg a New York-i székhelyű Green Map Systems-t, amely intézményesített kereteket biztosít a folyamatos fejlesztésre, együttműködésre. Ezt a munka helyet kapott az Amerikai Dizájn Múzeum napokban nyíló, negyedik Országos Dizájn Triennáléján is, amelynek középpontjában idén a társadalmi és környezeti problémákat megoldó globális összefogás áll.

A Green Map Systems égisze alatt folyó fejlesztés az információs technológiák fejlődését, követi, ezek vívmányaira támaszkodik. A workshopon ezekkel ismerkedhetsz majd meg ízelítőt kapva például a zöld térkép tavalyi koppenhágai klímacsúcson bemutatott iPhone-os és mobilos alkalmazásaiból, a zöld térkép widget-es megoldásainak „világpremierjére" pedig a workshop keretein belül, Budapesten kerül sor.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a nemzetközi hálózathoz Budapest Zöld Térképének az elkészítésével csatlakozott, amit nyilvánosan a 2009-es Habitat Világnapon mutattunk be nyilvánosan. A www.zoldbudapest.hu linken elérhető térkép mintegy ötezer olyan budapesti szolgáltatást tartalmaz, amelyek a fenntartható életmódot támogatják. A workshopon természetesen mi is beszámolunk majd a legfrissebb fejleményekről, aktualitásokról.

A workshopon ugyancsak rövid bemutatkozási lehetőséget kapnak majd más európai zöld térképek, amelyeket a Berlinből, Bristolból, valamint Bukarestből, illetve Besztercéről érkező készítőik mutatnak be, akik egy négy európai várost felölelő zöld térképes együttműködés keretében tartózkodnak Budapesten.

1 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: civil fenntartható ökopolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr642035260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristofnagy 2010.05.27. 13:31:54

ez nagyon izgalmasnak tűnik!
süti beállítások módosítása