HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Az LMP elküldte levelét ...

2010.04.22. 15:10 LMP 678

Korábban a civil szervezetek tiltakoztak, most az LMP írta meg levelét ...

 

Orbán Viktor pártelnök úr részére

 

Fidesz Központi hivatal

1088 Budapest, Szentkirályi u. 18.

 

 

Tisztelt Elnök úr!

 

A jövendő kormányzati struktúráról és szereplőkről napvilágot látott sajtóhírek alapján egyre biztosabbnak tűnik: a Fidesz-KDNP-kormányban nem lesz helye az önálló környezetügynek. A Lehet Más a Politika elfogadhatatlannak tartja a fenntarthatóság elvének látványos semmibevételét demonstráló tervet. Az LMP szerint a XXI. századra az ökológiai problémák kezelése az egyik legfontosabb kormányzati feladattá vált, melyet egy leépítésektől sújtott, szétdarabolt, más intézményeknek alárendelt intézményrendszer képtelen lesz hatékonyan ellátni.

 

Az Eurostat adatai szerint Magyarország korábban is kiugróan keveset költött a környezetvédelmi igazgatásra.   Hazánk ráadásul abban az időszakban fejleszti vissza környezetvédelmi igazgatását, amikor világszerte egyre növekvő feladat hárul ezekre az intézményekre. Félő, hogy a más „csúcsminisztériumoknak” alárendelt környezetvédelmi igazgatás az eddigieknél is kevésbé lesz képes ellenállni annak a nyomásnak, hogy a környezetvédelemre szánt uniós forrásokat más infrastrukturális fejlesztésekre és támogatásokra költsék el.

 

Az önálló tárca megszüntetése gyengíti Magyarország pozícióit olyan nemzetközi környezeti konfliktusokban is, mint a verespataki aranybánya ügye, a megoldatlan szigetközi vízpótlás vagy a Rába habzása. Veszélybe kerülhet a magyar környezeti érdekek képviselete az Európai Unió Duna Stratégiájának kialakítása során, ahogy kockáztatjuk a jövő januárban kezdődő magyar EU-elnökség környezetvédelmi prioritásainak megvalósítását is.

 

Az LMP egyetért a környezetvédelem integrációjának szándékával, azonban a tárca szétdarabolását és beolvasztását nem tartja elfogadhatónak. A párt egy olyan erős, hatékony minisztérium létrehozását tartja kívánatosnak, amely a környezet- és vízügyön túl az erdőgazdálkodást, energetikát, tájgazdálkodást és mezőgazdaságot, valamint a település- és területfejlesztést is magába foglalja.

Az ökopárt azt kéri a Fidesztől, hogy hozza nyilvánosságra a kormányzati struktúrára vonatkozó terveit, és álljon el a jövő nemzedékek életesélyeit tönkretevő tárcabeolvasztástól.

 

 

Budapest, 2010. április 22.

 

                                                           Tisztelettel várjuk válaszát,

 

 

Szabó Rebeka                                    Jávor Benedek

választmányi tag                                választmányi tag

 

forrás: LMP honlap

Média reakció: LMP: az új kormány alkosson egy önálló környezetvédelmi tárcát

Hírextra/MTI

"A levelet a biciklivel érkező Jávor Benedek szóvivő és Szabó Rebeka választmányi tag adta át csütörtökön a budapesti Fidesz-székház dolgozóinak, miután sajtótájékoztatót tartottak az épület előtt.

Jávor Benedek a levél megírását azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott hírek szerint a környezetvédelmi tárca feladatait szétosztják a különböző csúcsminisztériumok között, ahol azok "alárendelt szerepbe" kerülhetnek.

Kijelentette, hogy ez a lépés elfogadhatatlan, hiszen a környezeti ügyek képviselete a legfontosabb feladatok közé tartozik.

Félelmének adott hangot, hogy egy olyan szervezeti felépítésben, ahol a környezet ügye nem rendelkezik önálló, érdekérvényesítésre képes miniszterrel és minisztériummal, ezeket a problémákat a csúcsminisztériumok a saját érdekeik mögé rendelik majd.

Példaként említette, hogy ha az agrárminisztériumhoz csatolják a környezetvédelmet, akkor a mezőgazdaság területén ezek a szempontok alárendelt szerepbe kerülnek. Hozzátette, hogy ha a klímaváltozással kapcsolatos feladatokat pedig a gazdasági tárca kapja meg, akkor az energialobbi várhatóan nagy nyomást tud gyakorolni az ország energia- és klímapolitikájára.

Kijelentette, hogy a minisztériumi rendszer átalakítását önmagában nem kifogásolják, de véleményük szerint ennek során létre kellene hozni egy olyan tárcát, amely össze tudja fogni a környezetvédelemhez kapcsolódó területeket és komplex módon kezeli ezeket a feladatokat.                                                                         

Szabó Rebeka arról beszélt, hogy világszerte egyre több nemzetközi program indult a környezeti válság enyhítéséért. Az LMP véleményét tolmácsolva azt mondta, hogy egy olyan kormány nem lehet sikeres, amelyik a környezeti fenntarthatóságot nem érvényesíti alapelvként az összes szakágazati politikában."

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: fenntartható 2010 ökopolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr231943159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása