HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Élménybeszámoló a Hunyadi térről

2010.02.20. 21:16 CsibaKata

Ma reggeltől a Hunyadi téren Kaszics Bálint jelölt társammal vártuk az ajánló szelvényeket a piac bejáratánál. Hátunk mögött az LMP vidéki kollegái által összeállított "Vidéken akarunk élni!" programjára sokan voltak kíváncsiak.

A legelső és legkedvesebb élményem ezen a helyszínen rögtön az első kitelepülésünk utáni percekben történt, amikor egy kistermelő átszaladt a standjától üdvözölni minket, ezekkel a szavakkal: "Jaj de jó, hogy végre ti is itt vagytok, eddig nagyon hiányzott innen az LMP!" Emlékezve a bátorító fogadtatásra ezen a hétvégén ismét a Hunyadi téren voltunk, és a jó élmények többségének dacára kaptunk hideget-meleget.

Szívesebben beszélek előbb a melegről, ugyanis körülbelül 5 fok volt kinn, és hamar átfagyott a csapat minden tagja. Azt mondják, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözék, és ez így is van. Vacogó kezdeti perceinket hamar feledtették velünk a programról érdeklődő kérdések és a jelöltek felől kérdező érdeklődők. Számos támogató fiatal éppen bevásárlolni induló anyukával és érdeklődő környékebelivel tudtunk kapcsolatot teremteni, ami összehasonlíthatatlan élmény a kopogtatás pillanataihoz képest. Itt az nézi meg az LMP-t aki akarja (aki megérett rá:)), nincs erőszakos tukmálás, nincs szükségszerű befurakodás. A kopogtatáskor borzalmasan zavar, hogy akaratom ellenére beletrappolok esetleg családi vacsorákba, egy romantikus estébe, továbbá nehezen mozgó és beteg embereket zargatok ki aznap már harmadszor az ágyából kopogtató cédula miatt. Az ország jelentős részére jellemző politikai apátiát véleményem szerint nem lehet erőszakos és erőltetett részvételre kényszerítéssel megoldani. A politika kultúránknak magának kellene olyan érthetővé, értelmezhetővé és megoldáscentrikussá érnie, hogy választópolgárként érdemes legyen foglalkozni vele. Erre a megújulásra azt látom, hogy a jelenlegi politikai elitnek senem szándéka, senem eszmei tőkéje nincsen. Ezt a politikai minőséget viszont az LMP képviseli és napról napra alakítja saját szervezetén belül, így a friss levegőt beviheti a parlamentbe. Ha Ön is támogatja.

Hidegzuhanyként érte még a legharcedzettebb cédula gyűjtőinket is, hogy ma a nyílt utcán ajánlottak nekünk cédulát megvételre. Egy hölgy kérdezte meg, hogy mit adunk cserébe, de a felkínált mosoly és egy jó politikai program nem volt elég, 4000 Ft-ot kért a választó cédulánként. A kopogtató cédulák piaca olyannyira átszövi az ajánlási procedúrát, hogy a rendszer létrehozóinak eredeti szándéka már távolról sem érvényesül. Olyan történet is megesett még korábban, hogy egy idősebb néni kínálta eladásra céduláját, mert hallotta hogy ez 500 Ft-ért viszik. A néninek láthatóan szüksége volt a pénzre, minden jóérzésű embernek a szíve szakadna ilyenkor meg. Ebből a szituációból látszik, hogy olyan emberek is belekeverednek ebbe az egészbe, akiket emberileg nem ítélnék el, a rendszer viszont tarthatatlan ilyen formában. Az LMP "Morális kaució" javaslatát újítónak és építő módszernek tartom, melyhez érdemi hozzászólások is érkeztek már a lehetmas.hu honlapra.

A jelöltnek az értelmezésem szerint erkölcsi és anyagi feddhetetlenségét kell bizonyítania, továbbá részletes életrajzával kell bemutatnia, hogy eddig mit tett és ezután mit tervez tenni a szűkebb vagy tágabb közösségéért, az országért, az emberiségért, más élőlényekért, a természetért. Tehát vizsgálható erkölcsi bizonyítvány és vagyonnyilatkozat, részletes önéletrajz és politikai program lenne a feltétele a választhatóságnak.

Én nagyon remélem, hogy ez a rendszer mihamarabb egyeztetésre és bevezetésre kerül. Ezzel máris más lehetne a politika!

(fotó: LMP)

a képeken Kaszics Bálint, Terézváros LMP jelöltje, Csiba Kata, Erzsébetváros (9. evk) LMP jelöltje, Petra, LMP aktivista, Karácsony Gergely, LMP kampányfőnök, Hámori Hanna, LMP sajtófőnök és Kukorelly Endre, író, az LMP szentendrei jelöltje a Hunyadi téri piacon

22 komment
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: kampány kispál 2010 ajánlószelvény csiba moldovan kaszics

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr401776787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.02.21. 11:43:15

Jól nyomjátok! Sok sikert neked és Bálintnak is!

futuro 2010.02.21. 12:57:43

Kedves Kata!
Lehetne e előbb értesülni arról, hogy hol, és mikor gyűjtöd az ajánló cédulákat? Mert csak egy nappal, előbb tudom meg /teszed/teszik ki az infót, és lemaradok rólad, pedig a személyes találkozás számomra szükséges, mivel írni mindenki azt ír amit akar, de, az aura úgy is megmondja az igazat... :) Szóval, lehet előbb?

Köszönöm.

futuro

dzsuhesz 2010.02.21. 13:12:30

Jó látni a második képen, hogy a Jobbik standnál mennyivel többen vannak :)

Egyébként aranyos ez a kauciós javaslat, persze hogy könnyebb lenne befizetni pármilliót, hisz pénzetek az van bőven... A kopogtatócédulás rendszerben sajnos más a módszer: népszerűvé és hitelessé kell válni... Ilyen ez a hülye demokrácia... ;)

budapest 678 2010.02.21. 14:00:28

@dzsuhesz:
mennyire népszerű a Jobbik Terézvárosban?

forgalomszámláló nincs a képbe építve :-)))

lehetmas 678 2010.02.21. 14:15:01

@dzsuhesz:
pénzünk az nincs bőven, ezért gyűjtjük még mindig a kopogtatócédulát és még fogunk egy darabig ...

és a kopogtatócédulás rendszerben jelenleg csak az elmélet az, hogy a népszerűség és hitelesség egyenesen arányos a begyűjtött cetlik számával ... a brutális valóság pedig az, hogy a fizetett aktivisták száma és a korábbról (nem igazán legálisan) elmentett címjegyzék az, ami a legnagyobb százalékban magyarázza a cetligyűjtésben eddig elért számokat ...

dzsuhesz 2010.02.21. 14:54:50

@budapest 678: Forgalomszámláló nincs beépítve, de az sokat sejtet, hogy ti magatok egy ilyen képet raktok ki... Ezek szerint ennél számotokra kedvezőbb pillanat nem volt :)

Másodikra: Természetesen a kopogtatós rendszer jelenleg nem működik megfelelően többek közt azok miatt, amiket említesz, de ettől még nem az a megoldás, hogy egy olyan rendszert hozunk helyette, amelyben az egyenlőség elvét teljesen felrúgva az indulhat el, akinek van pénze.

Egyébként pedig minden rendszerhiba ellenére is igaz, hogy aki a 40-60000 választópolgárból 750 cédulát nem tud összeszedni, annak nincs helye a választólapon.

CsibaKata 2010.02.21. 19:21:48

@dzsuhesz:
Kérlek olvasd el a javaslatot ismét figyelmesen. Abban egyet értünk, hogy nem volna sem fair, sem etikus pénzhez kötni a választhatóság feltételét.

Amikor a neten (LMP-től függetlenül szerencsére más is gondolkodik jobb alternatíván) a nemzetközi példák kapcsán a pénzkauciós rendszer felmerült, ez a kifogás bennem is megfogalmazódott. Itt most MORÁLIS kaucióról van szó. Vagyonnyilatkozat, részletes közéleti tevékenység (ide értve a politikai tevékenységet), részletekbe menő program. Ehhez nem kell pénz, csak korábban évekig a közéletbe, közérdekbe, közösségbe fektetett energia odafigyelés és munka, továbbá egy tisztességes anyagi háttér. Ezért van nálunk ilyen sok civil szervezeti ember, mivel ezen embereket általában az a belső mozgatórugó hajtja, hogy tegyenek az emberekért, közösségért, állatokért, természetért.

A valóság az, és ezt mindeki tapasztalja, aki részt vesz a jelenlegi kampányban, hogy a mostani rendszer keveri bele az ajánlási időszakba a pénzt, mégpedig etikátlan és gátlástalan módon. Hol tisztességes ajánlás az, ahol feltört postaládákból szedik ki a kopogtatót ismeretlen tettesek, hol etikus és tiszta az, ahol élő piaca van a kopogtatócéduláknak, és így be lehet vásárolni az indulás jogát megfelelő pénzmennyiség rendelkezésre állása esetén? Hol? Hol tisztességes az, hogy olyanoktól viszik el a kopogtatócédulákat, akik nem is ismerik a választási rendszert, és annak adják "azt a borítékban érkezett papírt, amit csak alá kell írni", aki előszőr jön érte?

Ilyen történeteket lakóktól hallok. A nem tudatos választók tömegeitől pedig csak az tudja elhozni a cédulát, akinek elég sok embere van, melynek egy része nyilván meggyőződéses önkéntes egy másik meg fizetett alkalmazott. És ebben az esetben szintén attól függ a "siker" hogy mennyi pénze van a pártnak.

Kedves dzsuhesz, igen, maximálisan egyet tudok érteni, hogy a jövőben ne pénztől függjön a választhatóság, hanem erkölcsi és morális értékektől, hiteles közéleti, szakmai felkészültségtől (részletes önéletrajz) és megfelelő szándéktól (program). Pont azokért született meg az LMP morális kaució javaslata, amiket Te is említesz (ne lehessen bevásárolni a hatalomba ilyen módon), ugyhogy ennek fényében gondold végig még egyszer kérlek a kritikád. És kérlek a pikird, gyanusítgató és teljesen alaptalan rossz szándékú suttogó politikára alapozott odadobott vádjaidat tartsd meg. Itt a közös építő munkát és építő kritikákat plusz javaslatokat tartjuk csak elfogadható viselkedésnek, a höppögést, dödögést, vádaskodást nem. Legyen végre bölcsebb, érettebb, építőbb jellegű a politikánk.

Az LMP standjánál teljesen természetes, hogy hol tömegek vannak, hol meg csak az aktivisták, ami általában 2-4 fő. Nem értem miért kellene ott álldigálni a fél területi LMP csoportnak a standunknál tömeget alkotni. A többi szimpatizánsunk sokszor vagy dolgozik a munkahelyén (mert ugye meg is kell élni valamiből), vagy a lakókhoz kopogtat be.

Ez a teljes igazság (az én szemszögemből természetesen).

Baráti üdv: Katalin

CsibaKata 2010.02.21. 22:21:12

@futuro:
Kinn leszünk a Blaha Lujza téren minden nap 4-től 19.30-ig, hétvégén pedig 11-től 6-ig. Nagy valószínűséggel engem is ott találsz majd, de a betervezett programokat igazad van, igyekszünk korábban hirdetni.

Kata

CsibaKata 2010.02.21. 23:26:13

Az alsó képen az látható, amikor Petra meghallotta a morális kaució koncepcióját: Azta, dejó ötlet! ... :)

fh 2010.02.22. 00:04:22

@dzsuhesz:
aki ott volt, tudja, hogy nagyrészt a Jobbik aktivistái állták körül a standot, szám szerint valamivel kevesebben, mint amennyien mi voltunk összesen ...

mi viszont "szóródtunk", mert különben elálltuk volna a piac bejáratát ...

no de ugye, a lényeg nem a számháború?

tronguy 2010.02.23. 02:18:02

Hát először is hajrá.
Másodszor meg érdeklődnék, hogy melyik helyszínen tudnék találkozni Kaszics Bálinttal? 6. kerületben lakom, és érdekelnének konkrét elképzelései, és kérdeznék is ha lehet.

futuro 2010.02.23. 10:20:48

@CsibaKata:
Köszönöm, hogy válaszoltál! Viszont a "nagy valószínűséggel" nem egy konkrét időpont... meg tudod mondani, hogy ezekben a megadott idő egységekben, Te mikor leszel ott? Vagy Neked adom személyesen a kopogtatót, vagy...

Előre is köszönöm
Szép napot!
Futuro

CsibaKata 2010.02.23. 13:43:53

@futuro:
Ma 17:45-19:30
Szerda: 18:00-19:30

A változás szándéka nélkül az esetleges változás jogát fenntartom. :)

CsibaKata 2010.02.23. 13:44:58

@tronguy:
Jeleztem Bálintnak, hogy érdeklődtél, nem tudom pontosan az ő időbeosztását.

futuro 2010.02.27. 23:45:54

@CsibaKata:
ne haragudj én nem, mert nekem csak a hétvégék a jók... megpróbállak vasárnap elcsípni, hátha... :)

futuro 2010.03.01. 21:03:43

@CsibaKata:
vasárnap ott voltam... Te sajnos nem :'(
de leadtam a kopogtatót, neked! :)
hajrá!!!
ültess(ünk) sok-sok fát!

és lehet egy kérdésem? Mikor, hol, mennyit balettoztál?

fh 2010.03.10. 22:26:46

Kata minden szabad percében kc-t gyűjt most, amikor éppen nem dolgozik, tv-interjúzik vagy kúrálja a nátháját ...

ha balettozott, hamarosan fel fogja fedni a titkot ... :-))

CsibaKata 2010.03.10. 22:48:51

:)
Kedves fututo: gyerekkoromban, általános iskolában a wesselényi utcai pici balett iskolában a körúttól befelé, nem messze a baloldalon. Még megvan az ajtó, de egy ideje már nem látok mozgást benne.

futuro 2010.03.11. 15:32:03

@CsibaKata:
Az Igaz Juci balett iskolájáról beszélsz?
süti beállítások módosítása