HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

A csillagos házak napja Erzsébetvárosban

2014.07.10. 14:44 oglu

 

1944. június 16-án kelt rendelete értelmében Budapest akkori főpolgármestere, Keledy Tibor a zsidónak nyilvánított budapestieket június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, úgynevezett csillagos házakba kényszerítette.

Az átköltöztetés több mint 200.000 embert érintett. A kijelölt közel 2000 épület közül 480, azaz a csillagos házak majdnem egynegyede Erzsébetváros területén helyezkedett el.

Az egész napos megemlékezést az OSA archívum kezdeményezte, és nagyon gyorsan nagyszámú civil csatlakozott hozzá (természetesen elsősorban túlélők és családtagjaik). A történeti bemutatáson túl az volt a szándék, hogy a mai magyar társadalmat emlékeztessék a tragédiára, szembesítsék az akkori magyar politikai elit és társadalom felelősségével, ezen keresztül figyelmeztessenek a múlt és a jelen iránti közös erkölcsi felelősségre.

Nagy örömömre (és meglepetésemre) Erzsébetváros önkormányzata (fideszes) kerületvezetése is csatlakozott a programhoz (tudtommal az egyetlen budapesti önkormányzatként).

A délelőtti órákban Vári György „vezetésével” jártuk be (számomra meglepően nagy számban, kb. 40-50 fővel) a Károly körút és a Kazinczy utca közötti részt. A sétán meglepően sok új információval gazdagodtam.

Délután 17 órára mentem a Klauzál térre, az önkormányzati megemlékezés helyszínére, ahol az előzetes program az ünnepi műsor részeként Vattamány Zsolt polgármester beszédét is ígérte. Dombi Gábor szervezésében, a Klezmerész együttes és mások közreműködésével megható és szívszorító programot láthattunk-halhattunk.

A kerület vezetését senki nem képviselte.

 

Moldován László

.

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: 2014 7ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr456497087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása