HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Miért manipulált a Józsefváros Újság címlapfotója?

2014.03.30. 11:49 jt

Jakabfy Tamás LMP-s képviselő egy másik cikkben beszámolt róla, hogy véleménye szerint címlapfotót hamisított a Józsefváros újság a kedves vezető március 15-i beszédének közönségéről. Ebben a cikkben közöljük a részleteket. Ehhez nézzük meg az eredeti címlapot és a Google Térkép helyszínen készült fotóját!

140318-jv-cimlap-k.jpg cimlap-vs-google.JPG
Az újság címlapja beszkennelve A Google Maps helyszínen készült fotója

 

A két fotót összevetve a következő dolgok tűnnek fel avatatlan szemlélőnek is:

  • a címlap kép bal oldalán két közlekedési lámpa majdnem fedi egymást, azaz a Google Térkép perspektívájához képest pár lépéssel balra állt a fotós (a jobb oldali képen piros vonallal jelölt vonalon valahol),
  • a címlap kép jobb oldalán a vékony fa éppen fed egy közlekedési táblát, azaz a Google Térkép perspektívájához képest pár lépéssel jobbra állt a fotós (nagyjából valahol a zöld vonalon),
  • az eredetiben a két nagy méretű ablak portál 45 fokos szöget zár be egymással, a címlapon majdnem egy vonalban vannak.
  • az ablak portálok feletti erkélyek tartógerendái teljesen máshogy néznek ki egymáshoz képest a címlapon, mint a Google Térképen (kék ellipszisben),
  • aki a sárga lámpa mellett elhajt kocsival, úgy tűnik, hogy nekimegy egyenesen a házfalnak.
Összességében úgy látszik, hogy a kedves vezető meggörbítette a teret, vagy a címlapkép két különböző helyről készült fotóból van összevágva.
Más dolgok is feltűnőek, de ezek avatatlan szemmel és a nagy felbontású eredeti kép hiányában nehezebben vagy sehogyan sem bizonyíthatók:
  • Zászlók: majdnem mindegyik cut+paste módszerrel rádobottnak tűnik, kiugrik az élességük a környezet élességéből.
  • Gyanúsan sok a zászló a vastag szürke lámpaoszlop körül. Gyanús, hogy azért, mert ott csatlakozik egymáshoz a kép két fele, így ott kell takarni a fotosopp nyomokat.
  • A nyurga zászlót valaki a hasa magasságában fogja. Ilyen magas zászlót szerintem két kézzel fej felett kell fogni, hogy ne vigye el a legkisebb szellő.
  • Több alak gyanúsan nagy méretű a környezetében levő többihez képest.
  • Az alakok különböző irányokba néznek. A kép elején jobbra, de félig a kamera fele, a kép hátulján egyértelműen jobbra (profilból látszanak a fejek).

Szeretnénk hinni abban, hogy a közszolgálatot ellátó, közpénzből kiadott újság nem manipulálta a címlapfotót, így válaszuknak itt teljes terjedelemben helyt fogunk adni.

Várjuk válaszukat!

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: újság 2014 józsefváros 8ker

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr165885412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása