HTML

Lájkolj minket!

Képgaléria

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Friss topikok

Azonnali lépéseket a további fagyhalálok megelőzéséért!

2012.12.13. 17:10 jt

A kemény tél naponta szedi áldozatait, idén a hideg beköszöntével már több mint harmincan meghaltak az országban. Félő, hogy megismétlődhet az előző évek tragédiasorozata, amikor több százan fagytak meg, többségük saját otthonában. Az LMP korábbi javaslatai után újabb intézkedéscsomagot tesz le a kormány asztalára, amelyben azonnali lépések sürget.

 

Hazánkban több mint egymillió ember fázik, mert megfelelő támogatások nélkül nem tudják folyamatosan fűteni otthonukat. Az energiaszegénységben élők többsége falusias környezetben egyedül élő nyugdíjas korú ember. Közöttük nagy arányban vannak tűzifával fűtők, akik lényegében semmilyen segítségre nem számíthatnak költségeik csökkentése érdekében. Ők azok, akik a leginkább ki vannak téve a fagyhalál veszélyének. A helyzet drámaiságát jelzi, hogy nemzetközi összehasonlításban nálunk közel tízszer annyi a kihűléses halálesetek száma, mint egy nyugat-európai országban.

 

Azonnali lépésekre van szükség, hogy megelőzzük a további fagyhalálokat. Az energiaárak csökkentése helyett az alacsony jövedelmű háztartások célzott támogatására volna szükség. Növelni kell a pénzbeli és a természetbeni szociális támogatásokat: fel kell emelni a lakásfenntartási támogatás összegét, és vissza kell állítani a helyi lakásfenntartási támogatást. Az összes háztartás energiaköltségének csökkentését pedig nem ártámogatásokkal, hanem az energiafogyasztás hatékonyságát növelő beruházásokkal kell hosszabb távon megvalósítani.

 

Az energiahatékonyság növelése érdekében olyan támogatási konstrukciót kell kialakítani, amely az alacsony jövedelmű háztartások számára ingyenessé teszi a fűtéskorszerűsítést a megtakarított költségek visszatörlesztése formájában. A legszegényebbeket sújtó büntetőjogi szigorításokat is vissza kell vonni: ne lehessen senkit se elzárni azért, mert elvitt egy ágat az erdőből.

 

Emellett egy időben elindított és minden rászorulót elérő szociális célú tűzifaosztási programra volna szükség. Az idei támogatási akció keretében újabb pályázati kört kell kiírni, és azt az önrészt megfizetni nem képes, leghátrányosabb helyzetű önkormányzatoknak is hozzáférhetővé kell tenni. Szociális célú tűzifagyűjtő közmunkaprogramok keretében össze kell gyűjteni az ároktisztítási és mezőgazdasági útkarbantartási feladatok ellátásakor keletkező fahulladékot.

 

Az LMP a kispénzű emberek védelmében, az energiaszegénység csökkentése érdekében törvényjavaslatokat nyújt be a parlamentnek.

Budapest, 2012. december 13.

Szabó Tímea,

az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke

Szél Bernadett,

az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

Szólj hozzá!
Ha tetszett a cikk, egyetértesz velünk, vagy kíváncsi vagy a véleményünkre, nyomj egy lájkot!

Címkék: politika parlament 2012 lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmp678.blog.hu/api/trackback/id/tr194963920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása